Wie ongelukkig is in zijn loopbaan wil dat liever morgen dan volgend jaar opgelost zien. Sommige coaches spelen daar handig op in met verleidelijke beloftes als ‘snel resultaat’. Heel eerlijk: ik geloof er niet in. Tuurlijk, een paar korte coaching gesprekken kunnen je het prettige gevoel geven dat je in staat bent om je situatie te veranderen, en dat is ook wat waard. Maar dan moet het eigenlijke proces nog beginnen. Dat moment zou dus niet het eindpunt maar juist het startpunt moeten zijn van een coaching traject. Zodat je alle stappen doorloopt van weten wat je niét meer wilt, via weten wat je dan wél wilt, naar dat krijgen óók.

De magie van commitment met suddertijd

Van klánten snap ik het wel, het ongeduld en het snel willen. Dat siert ze. Maar coaches zouden beter moeten weten. Daar huur je ze tenslotte voor in. Begrijp me niet verkeerd, ik hou zelf ook wel van een beetje snelheid, sterker nog, ik selecteer mijn coachklanten onder andere daar op. Dralende ja-maar types komen er niet in, want zij gaan de eindstreep niet halen. Ik werk met gedreven professionals die bereid én in staat zijn om uiteindelijk lachend, trots en voldaan over die eindstreep te gaan.

Dat vraagt vol commitment van mijn klant. En vol commitment van mij. En uiteraard kundige professionele begeleiding op maat vanuit een goede strategie en een duidelijk doel. En: tijd dus. In een royale portie. Niet door ellenlange coachinggesprekken die een beetje voortkabbelen. Nee zeg, klanten hebben denk ik wel wat beters te doen. Dus in elk gesprek leid ik hen vlot naar de kern van de zaak.

Het goud ligt nou eenmaal niet aan de oppervlakte, je moet dus verdiepen

Maar weet je, alle inzichten en vallende kwartjes ten spijt, het échte goud vinden zij niet ín de coachingsessies, maar er tússen. In de tijd die zij gebruiken om te reflecteren, om verse inzichten te verdiepen. Dat maakt dat het vertrekpunt van een coachingsessie altijd veel verder ligt dan het eindpunt van de voorgaande sessie.

Blijvende verandering heeft suddertijd nodig om goed te garen

Daarmee bepaalt iedere klant dus ook zelf het tempo dat voor haar het beste werkt. Maar altijd vraagt dit soort processen tijd. Om te reflecteren, verdiepen, bijschaven, finetunen. Soms moet een doorbraak-inzicht eerst een poosje ‘marineren’ voordat je ‘m kunt zien en kunt toelaten. En er vervolgens naar kunt handelen. Dat kost ontwikkeling en tijd, maar daar zit dus wel het goud.

 

Goede coaching moet de duurzaamheidstest doorstaan

Bij een quick fix sla je het goud over, want daar is geen tijd voor. Dat levert op termijn maar weinig op. Goede coaching moet de duurzaamheidstest doorstaan: heeft de begeleiding ook een jaar na dato nog een gunstig effect, omdat zij een persoonlijke ontwikkeling heeft teweeg gebracht die onomkeerbaar is? Of zit de klant na een jaar gewoon weer in haar oude patroon en in alle oude valkuilen, en heeft er netto dus geen verandering plaatsgevonden?

 

Als je het diepte-onderzoek overslaat vind je alleen antwoorden aan de oppervlakte

Sommige klanten komen al zodanig geprepareerd binnen en hebben al zoveel voorwerk gedaan dat het aanzienlijk sneller kan. Prima, dan schroeven we het tempo op. Maar dat is echt iets anders dan wensdenken dat je de basis kunt laten liggen en zonder dat fundament ook best kunt uitvinden hoe jouw ideale loopbaan eruit ziet. In een volgend blog laat ik je de valkuilen zien die logisch klinken maar dat niet zijn. Als je het diepte-onderzoek overslaat vind je alleen antwoorden aan de oppervlakte. Dat kan weliswaar een prachtige start zijn, maar daar wil je niet je toekomst op baseren.

 

Diepteonderzoek is duurzaam

Dat is ook de reden dat ik, in de enige korte begeleidingsvorm die ik doe naast de langdurige begeleidingstrajecten, ervoor kies om één aspect helemaal uit te pluizen. Diepteonderzoek op een klein maar essentieel stuk: jouw persoonlijke essentie. Want dat is altijd het fundament. Van iedere constatering over hoe het nu is, van elk verlangen, van elke drijfveer en ambitie, van elk ideaal, van elk inzicht en van elke duurzame verandering.

 

Tussentijdse oogst is een katalysator

Maar doorgaans begeleid ik mensen een jaar. Ook dan duurt het uiteraard geen jaar voordat zij resultaten krijgen. Gaandeweg tijdens een begeleidingstraject valt er al een heleboel te oogsten. En alle oogst kan vervolgens worden ingezet in het eigen groei proces, waarmee alle tussentijdse oogst fungeert als katalysator. Waardoor de groeisnelheid exponentieel groter wordt en klanten resultaten bereiken waar zij vooraf niet eens van durfden dromen.

 

Niet quick dus. Maar wel fix!