Veel mensen die op hun tandvlees lopen en zich hartstikke moe voelen, maken een enorme vergissing. Ze denken dat ze rust nodig hebben. Daar worden ze in bevestigd door hun omgeving: “Doe het maar even lekker rustig aan”.

Tuurlijk, als je moe bent is dat een slimme instructie van je lichaam: “Rust uit.” Goed idee dus om een paar keer vroeg naar bed te gaan en om wat ruimte te maken in je volle leven. Even bijkomen.

So far, so good. Het probleem is dit: zodra je je weer uitgerust voelt ga je waarschijnlijk weer net zo hard rennen als daarvoor. En dan is de belangrijke vraag: ren je de goede kant op? Ren je voor het goede doel? Of ben jij als die voetballer die onwaarschijnlijk knappe sprints trekt, alleen de verkeerde kant op? Voor het verkeerde doel? Aan het einde van elke wedstrijd doodop, maar niks bereikt, en eigenlijk geen boeiende wedstrijd gespeeld. Als je heel eerlijk bent: je houdt niet eens van voetbal! Op die manier wordt het knap vermoeiend en frustrerend. Energie door het afvoerputje dus. Daar laad je niet van op. En dáár zit meestal het wérkelijke probleem.

De kracht van voldoening

Want lekker hard werken aan iets wat je zó belangrijk en gaaf vindt dat ze je er ’s nachts voor mogen wakker maken: dáár wordt je niet moe van -daar krijg je energie van. En ook nog voldoening en plezier. Je wordt een soort dynamo: je geeft geen energie uit, je geeft energie door. Bij de dynamo op je fiets (OK, heel oude fiets dan 😉 stop je er spierkracht in en komt er licht uit. Vertaald naar je werkleven: je stopt er denkkracht en creativiteit in, en er komt voldoening uit. Dat kun je heel lang volhouden zonder dat je echt moe wordt. Want voldoening geeft je vleugels en dat is energie in het kwadraat.

Hard werken + veel weerstand = weinig resultaat

Maar nu de andere situatie, misschien herken je het: heel hard rennen voor je werk, voor een ideaal of voor een doelgroep waar jouw hart totaal niet ligt. Je doet je werk stiekem een beetje met tegenzin. Je wordt dan een kapotte dynamo: je kunt er zoveel energie instoppen als je wilt – er komt geen energie uit. Alsof je heel hard de trappers van je fiets laat rondgaan (veel spierkracht) maar toch je fietskamp niet gaat branden. Je dynamo geeft dan alleen maar weerstand, zonder een fijn resultaat.

Op die manier kun je bakken energie spenderen zonder dat je er voldoening of plezier aan overhoudt. Je geeft dan meer energie uit dan je hebt, en dan brandt je dus langzaamaan op.

Het advies waar je wél wat aan hebt

Daarom wil ik me hier sterk maken voor een advies waar je wél wat aan hebt. Loop je op je tandvlees en voel je je harstikke moe? Dan heb je niet alleen rust nodig, maar vooral passie! Iets (niet iemand) waar jij je gepassioneerd voor voelt! Dat vuur moet vlammen! Dáár laad je van op, daar krijg je sprankelende energie van, en daar knap je van op.

Wil jij vlammen of sta je liever op de waakvlam?

Hoe ben jij in 2018 van start gegaan? Vastberaden, vastbesloten, met een plan, met een krachtige keuze? Of kijk je eerst maar weer eens de kat uit de boom? “We zien wel…”? Beetje sudderen op de waakvlam…?

Het is waarschijnlijk geen onwil maar gewoon een kwestie van niet weten waar en hoe te beginnen, ik snap dat heel goed. Gelukkig kan het anders, ik vertel je hieronder hoe.

Het is onwaarschijnlijk simpel

Als jouw innerlijk vuurtje een beetje ingekakt of uitgeblust is dan kun jij dus wel wat vlammend vuur gebruiken. En dan zit je goed want ik heb iets gaafs voor je dat in één keer jouw waakvlam aanwakkert en het vuur in jou weer laat oplaaien. En tegelijkertijd is het onwaarschijnlijk simpel:

Ik heb 5 vragen voor je opgesteld om jezelf ‘aan te steken’ en jouw onderzoek naar een heerlijk en betekenisvol leven te laten ontvlammen. Gewoon op 1 A4-tje, dat je handig even kunt printen. Vijf simpele vragen – maar waarschijnlijk heb je ze jezelf nog niet gesteld.

 De 5 Startvragen

Ik noem ze De 5 Startvragen. Ze zetten je aan tot nadenken over je droomleven: een heerlijk leven waarin je je geld verdient met wat je werkelijk leuk en belangrijk vindt.

Ik zeg: Go for it! Download hier “De 5 Startvragen die jouw waakvlam laten oplaaien”. (Klik HIER)

Het is aan jou!

 

Veel succes!

Karen.