Mag jij van jezelf geld uitgeven aan jezelf? En mag je, van jezelf, ook investéren in jezelf? Investeren in je persoonlijk geluk, in persoonlijke ontwikkeling, in een vervullende carrière? Test jezelf eens met de onderstaande vijf vragen en lees vervolgens welke grote misvatting ook jij misschien hebt ten aanzien van investeren in een gelukkige succesvolle toekomst voor jezelf. En hoe je daar niet alleen jezelf mee benadeelt maar ook je partner en kinderen als je die hebt.

TEST: Waar geef jij makkelijker geld aan uit?

  1. A) Nieuwe bank of B) coachingtraject?
  2. A) Weekje wintersport of B) coachingtraject?
  3. A) Nieuwe fancy sportfiets of B) coachingtraject?
  4. A) Wekelijks een schoonmaakhulp of B) een coachingtraject?
  5. A) Ieder seizoen een nieuwe garderobe of B) een coachingtraject?

Dit is natuurlijk een beetje een flauw testje, dus ik zeg het maar vast: ik ga niemand een coachingtraject inpraten. Maar als jij iemand bent die weet: “Als geld geen rol speelde zou ik kiezen voor een goed coachingtraject want ik snap dat dat me veel gaat brengen wat me op eigen houtje niet gaat lukken”,  dan is dit blog denk ik waardevol voor je (en ga ik je nog steeds nergens inpraten).

A is makkelijker dan B maar dat maakt het nog geen betere keuze

Grote kans dat je vaker A dan B hebt geantwoord. De meeste mensen zijn namelijk sneller bereid om geld te spenderen aan zichzelf, dan om geld te investeren in zichzelf. Dat wordt deels veroorzaakt door onze behoefte aan korte-termijn succes en bevrediging. Er is ook een ander veel gehoord argument, maar dat berust op een grote misvatting. Gelukkig kun jij daar aan het einde van dit blog doorheen prikken.

Waarom spenderen het wint van investeren

Alle bovenstaande A-antwoorden hebben in zich dat je gelijk kunt waarnemen wat het resultaat is dat je krijgt in ruil voor je geld. Tastbaar en direct beschikbaar. Je kunt dezelfde dag nog neerploffen op je nieuwe bank, of een rondje toeren op je snelle nieuwe fiets, de show stelen met je nieuwe outfit of genieten van je schone huis. Spenderen geeft dus snelle bevrediging en het resultaat is vooraf prima te overzien. Fijn voor je brein, maar lost op termijn voor de kwaliteit van je leven niet veel op.

We zijn minder goed in wachten

Bij het B-antwoord – een coachingtraject – is dat anders. Daar investeer je in een resultaat waar je nog even op moet wachten. Al is goede coaching levensveranderend en levert het je bovendien dingen op waar je nog je hele leven profijt en plezier van hebt, de grote resultaten dienen zich niet gelijk aan zodra jij je aanmeldt, maar pas tijdens het coaching traject. Dat blijkt voor ons brein een lastige, en daardoor geen voorkeurskeuze.

Je weet nog niet precies hoe leuk het gaat worden

En dan is er nog het aspect van de onoverzichtelijkheid. Je coachdoel kan concreet zijn dat je jouw ideale baan vindt waar je met enorm plezier jouw talenten, drijfveren en ambities in kwijt kunt, maar je weet nog niet precies hoe leuk het gaat worden als je dat bereikt hebt. Daardoor durf je de sprong niet te wagen.

En dus blijven veel mensen vastzitten in een onbevredigende loopbaan en een leven waarin ze geen vervulling vinden. Terwijl ze maar één coachingtraject verwijderd zijn van een ontspannen, leuk en betekenisvol leven.

Investeren in jezelf is óók winst voor je omgeving

De grote misvatting is dat investeren in jezelf alleen leuk is voor jóu. Veel gehoord bezwaar: “Ik wil heel graag investeren in mezelf, maar niet ten koste van mijn gezin”. Dat is nobel en liefdevol, maar doorgaans gaat het niet-investeren juist ten kóste van je gezin:

“Maar die nieuwe bank of dat weekje wintersport, daar heeft de rest van het gezin tenminste óók nog wat aan.”

Dat klinkt logisch, maar het klopt niet. Je man zit echt liever op jullie oude bank als hij daarvoor terugkrijgt dat zijn vrouw door haar coachingtraject weer gelukkig is, en vrolijk en energiek uit haar werk komt. En je kinderen zijn dat vakantieweekje (en als bonus trouwens ook alle weken dat het geen vakantie is!) heus liever thuis, als ze daarvoor terugkrijgen dat hun moeder door haar coachingtraject elke dag stralend uit haar werk komt en nog lekker veel energie heeft voor thuis.

Investeren in jou, is fijn voor jou. Investeren in een vervullend (werk)leven is fijn voor jou. Onderschat niet het neveneffect: je wordt er een leuker mens van. Needless to say: daarmee geef je óók iets heel waardevols aan de mensen van wie je houdt.