“Ga eens wat vaker uit je comfortzone” is een hip mantra. Klinkt goed, maar klopt het ook? Er bestaat een hardnekkig misverstand over die comfortzone. Moet je er nou uit, je grenzen verleggen? Of ben je juist gelukkiger ín je comfortzone? Zoals zo vaak het geval is, is dat niet een kwestie van of-of maar van en-en. Sinds ik ontdekt heb wat mijn comfortzone én het gebied daar buiten mij te bieden hebben kan ik situationeel kiezen: erin of eruit. Dat kan jij ook, na het lezen van dit blogartikel.

Comfortzone, persoonlijke groei, levenslust

Persoonlijke groei vind per definitie plaats buiten je comfortzone. Iets wat ongemakkelijk, lastig of spannend is een poosje aangaan en verduren, dat is groei. En nee, dat is gewoon niet comfortabel.

Constateren dat je ongelukkig bent in je loopbaan, en vervolgens het commitment aangaan om te onderzoeken hoe je het wél wilt, terwijl je geen idee hebt wat je gaat tegenkomen en ontdekken, en welke consequenties dat heeft: duidelijk buiten je comfortzone. Het desondanks aangaan, dat wakkert je levenslust aan, het laat je voelen waar je wérkelijk naar verlangt, het brengt je verder als mens, all that! Dat geeft voldoening, en een zekere peace of mind.

Gevangen in je comfortzone

Het alternatief – blijven zitten in je comfortzone en in die baan – maakt je ongelukkig want je weet dat je iets essentieels laat liggen, namelijk zelfleiderschap en autonomie. Je comfortzone is dan een gouden kooi geworden. En dat goud kun je wel weglaten: een kooi is een kooi. Je bent gevangen in plaats van vrij te zijn. Beter gezegd: je hóúdt jezelf gevangen, terwijl je in plaats daarvan ook jezelf de vrijheid kan schenken.

Het gaat erom dat je van betekenis bent

De dingen die je op dagelijkse basis doet voor de kost, moeten die dan ook niet fijn buiten je comfortzone, elke dag een avontuur? Liever niet, zeg! Buiten je comfortzone gaan is geen doel, slechts een middel. Het doel is om je goed te voelen. Vertaald naar je carrière: het doel is om gelukkig succesvol te zijn, en succesvol gelukkig. Dat doe je door van betekenis te zijn. Dat ben je als je op je best bent. En dat is toch echt ín je comfortzone. Daar geldt dus: als het comfortabel is, is het goed, en als het goed is, is het comfortabel.

Dit was mijn eigen gouden kooi

Zelf zat ik natuurlijk ook jaren in zo’n gouden kooi. Prima baan, mooi in lijn met mijn opleiding chemische technologie en met wat ik dacht te willen. Aan de oppervlakte klopte dat ook wel, maar diep van binnen wist ik best dat ik niet goed zat. Niet in het goede vakgebied. Dat was wel een dingetje! Het was zo groot dat ik het niet kon bevatten. Een nieuwe functie of ander bedrijf ging geen oplossing brengen, ik zou een heel ander vak moeten leren. Daar was ik toch veel te oud voor? En een loopbaan van 12 jaar aan de wilgen hangen, tsss, dan was alles toch voor niks geweest?

Ik liep voortdurend op mijn tenen

In mijn comfortzone blijven maakte dat ik de werkelijkheid niet aan ging. Nee hoor, niks aan de hand, prima baan, ik mag niet klagen. Tegelijkertijd deed ik op dagelijkse basis werk dat mijlen buiten mijn comfortzone lag, want dit abstracte technische werk was niet mijn sterkste kant. Ik redde het door dagelijks op mijn tenen te lopen, voortdurend alle zeilen bij. Ver buiten mijn comfortzone dus.

Je sterke kanten brengen meer vervulling

Door daar uit te stappen en heel open en oprecht te onderzoeken wat dan eigenlijk wél mijn sterkste kant was (ik had géén idee!) en waar ik die het allerliefst voor wilde inzetten, heb ik na een complete omscholing van enkele jaren (geweldige jaren!) nu een werkleven voor mezelf gecreëerd waarin ik op dagelijkse basis werk doe dat me makkelijk af gaat. Heerlijk in mijn comfortzone. En juist dat maakt dat ik in dit werk veel meer te bieden heb dan in mijn vorige loopbaan. Dat is nog steeds gewoon hard werken, maar wel vanuit souplesse en bezieling, met enorm veel plezier en met prachtige resultaten. Fijn voor mijn klanten, en fijn voor mij. De vervulling die ik nu in mijn werk vind is onvervangbaar.

Oprekken, die comfortzone

Word je een beetje kriegel van al dat in/uit je comfortzone? Probeer dan eens een ander beeld. Bijvoorbeeld het beeld van je comfortzone als basis, die zo helemaal 3D om je heen is en dat jij dan die basis af en toe een stukje oprekt door er van binnenuit flink tegenaan te duwen zodat ‘ie groter wordt. Dat oprekken en duwen kost wél wat. Kracht, energie en commitment bijvoorbeeld. Maar gelukkig word je daar royaal voor beloond.

Schenk jezelf vrijheid

Als je niet regelmatig tegen de binnenwand van je comfortzone duwt, dan krimpt ‘ie. En wordt het steeds krapper daar binnen, kom je uiteindelijk klem te zitten. Door je comfortzone regelmatig een stukje verder op te rekken krijg je meer en meer bewegingsruimte, ademruimte en autonomie.

En dát is vrijheid.