Koudwatervrees hebben we allemaal wel eens. Als je je dromen waar wilt maken zet je allerlei stappen die misschien heel spannend voelen. Dan kan het lastig zijn om te weten of je daar doorheen wilt duwen of dat je beter kunt terugdeinzen. Het wordt makkelijker als je je eigen koudwatervrees herkent.
Ze zei ter plekke ‘ja’
Laatst had ik een intakegesprek met een potentiële klant. We hadden een goed en verhelderend gesprek. Er gebeurden gelijk in de intake al mooie dingen. Na afloop wist ik zeker: ik kan en wil haar echt verder helpen. Dat wist zij ook: ze zei ter plekke ‘ja’ tegen mijn coachingtraject. Toch zag zij er later van af.
Uiteraard is dat haar goed recht, de keuze is helemaal aan haar en ik ga niemand pushen, maar het hield me toch bezig. Omdat zij haar eigen permissie om gelukkig en succesvol te mogen zijn had ingetrokken. Met haar ‘ja’ tegen mijn coachingtraject zei ze ‘ja’ tegen zichzelf. Maar nu ze haar eigen toestemming introk, zei ze ‘nee’ tegen haar dromen en ‘nee’ tegen zichzelf. Dat gaat me zó aan mijn hart!
Het is wat koudwatervrees doet
Het is zowel krachtig als killing. Niet de kracht die je wilt dus. Je koudwatervrees presenteert je een heleboel zogenaamd ‘goede redenen’ om iets niet te doen. Maar laat je niet in de luren leggen door deze ‘smoesjes’ van je eigen koudwatervrees.
Natuurlijk vind je het spannend om aan iets nieuws te beginnen, je weet immers nog niet precies hoe leuk het wordt! En natuurlijk is het bij grote beslissingen zoals een intensief persoonlijk coachingtraject goed om niet over 1 nacht ijs te gaan. Dat is geen koudwatervrees, dat is zorgvuldigheid.
Je voelt ‘ja’ en toch zeg je ‘nee’
Maar als je aan alles voelt dat iets de goede keuze voor jou is, en je besluit om toch eerst nog even verder te kijken of een beter moment af te wachten, dan is dat je koudwatervrees die met jou aan de haal gaat. Als je een duidelijk ‘ja’ voelt maar ‘nee’ zegt, kijk dan eens of je de spanning van het onbekende waar je die ‘ja’ voor voelt gewoon een poosje kunt verduren. Zonder gelijk ja of nee te zeggen.
Zodat je langzaam maar zeker merkt dat het niet eng is maar spannend. Waardoor je ruimte geeft aan je onderbuikgevoel. Zodat je niet alleen kiest met je hoofd maar ook vanuit je gevoel.
Doorbreek de frustratie, dat levert je meer op
Trouwens, bij mij gaat dit soort processen natuurlijk echt niet anders ? Zo wist ik eigenlijk al een hele tijd dat ik een deel van mijn werk wilde uitbesteden. Maar ik vond dat zó spannend dat ik maar geen knoop doorhakte én ik het alsmaar drukker kreeg én ik dat stom vond van mezelf : frustrerend!
Toen ik eindelijk deed waarvan ik op gevoel al lang wist dat dat het beste was, namelijk een aantal wezenlijke taken goed uitbesteden, viel er een enorme last van me af. Niet alleen de last van die drukkende taken, maar ook de last van de niet genomen beslissing. Ik voelde gelijk meer ruimte en meer energie. Heerlijk!
Gevoelsweten is zo’n krachtig instrument, laat dat niet liggen want dan doe je jezelf tekort. En onthoud: koudwatervrees is killing als je dromen waar wilt maken. Heb jij last van koudwatervrees waardoor je een belangrijke keuze op dit moment uit de weg gaat?
door: Karen Rensma – Hardhout & Porselein
[Relevante thema’s voor dit blog zijn koudwatervrees, je dromen waarmaken, en onderbuikgevoel]