Het is alweer het laatste kwartaal van het jaar. Voor het einde van dat kwartaal kun jij een mooie investering van je werkgever verwachten. Een investering in jouw persoonlijke ontwikkeling, betaald uit het opleidingsbudget van de organisatie. In dit blogartikel lees je waarom jij aanspraak kunt maken op het opleidingsbudget en 7 praktische tips hoe je dat slim aanpakt.

 

Waar kun je opleidingsbudget voor gebruiken?

De meeste bedrijven hebben een opleidingsbudget. Opleidingsbudget dat eind december niet is gebruikt, en dat is bijna 40% (!), verdwijnt. Hartstikke zonde toch? Dat geld wil je liever benutten. Veel mensen weten niet waar opleidingsbudget precies voor gebruikt kan worden. In feite is dit potje ervoor om jou in staat te stellen jezelf verder te ontwikkelen. Dat kan door scholing in bepaalde competenties of vaardigheden die specifiek bij jouw vakgebied horen. Maar ook scholing, training en coaching in aspecifieke vaardigheden en ontwikkeling kan worden betaald uit deze pot. Ook voor een professioneel coachingtraject op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en (her)oriëntatie op jouw persoonlijke talenten, jouw bijzondere bekwaamheid, jouw meerwaarde én jouw gedroomde werkleven, kun je vaak rekenen op een (gedeeltelijke) vergoeding uit het opleidingsbudget. En dat geeft jou misschien net dat laatste zetje wat je nog nodig had om nu eens echt werk te maken van jouw persoonlijke werkgeluk.

 

Win-win voor jou en voor je manager

Goede coaching voor jou is niet alleen waardevol voor jezelf maar ook voor je werkgever! Het verlangen om jezelf te blijven ontwikkelen zit ingebakken in de mens en is dus een universeel verlangen. We willen het leven graag steeds beter en fijner maken voor onszelf en onze dierbaren. Uit stapels onderzoeken onder werknemers naar de tevredenheid over hun arbeidsvoorwaarden is naar voren gekomen dat de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen door veel mensen wordt beoordeeld als even belangrijk of belangrijker dan het salaris. Een werkgever die in jou wil investeren is een werkgever die met jou verder wil, en die jou ziet zitten, die de grotere versie van jou al voor zich ziet op de horizon. Impliciete erkenning en waardering dus.

Wie wil er nou werken voor een werkgever die niet in zijn mensen investeert? Die niet wil dat zijn werknemers zich ontwikkelen en blijven groeien? Oftewel: niet investeren in jouw persoonlijke groei betekent belangrijke imagoschade voor je werkgever.

Bovendien, een werknemer die goed in zijn/haar vel zit komt veel beter uit de verf en is aantoonbaar waardevoller voor een organisatie dan een werkgever die niet (meer) op zijn/haar plek zit, of die het gevoel heeft vast te zitten.

Bewijs jezelf en je werkgever dus een dienst en vraag nog dit kwartaal een stuk opleidingsbudget aan zodat jij en je werkgever nog voor de kerst profijt hebben van jouw persoonlijke groei!

 

Hoe pak je dat nou slim aan? 7 super tips om je manager te overtuigen

Bedrijven willen natuurlijk een goed gestaafde beslissing nemen aan wie zij opleidingsbudget spenderen, en hoeveel. Als jij je werkgever helpt de feiten en de voordelen op een rijtje te krijgen, dan help jij jezelf dus met het verkrijgen van opleidingsbudget. Go for it!

 

TIP #1 Kijk door de bril van je baas.

Dat lukt alleen als je naast hem/haar gaat staan, en niet ertegenover. Je schept daarmee de sfeer van ‘wij’ in plaats van ‘ik’ en ‘jij’. En daarmee doe je de krachtige suggestie dat jullie het zelfde belang hebben (en dat ís ook zo!).

 

TIP #2 Benadruk wat je werkgever er aan heeft.

Wat kun jij na jouw coachingstraject anders dan nu? Wat heeft je baas, je team, de organisatie, de klant daar aan? Dat kan bijvoorbeeld zijn dat jij helder hebt waar je binnen (of buiten) de organisatie naartoe wilt groeien. Op basis van die helderheid kunnen jij en je werkgeven een concreet plan maken. Of misschien ontdek je in een coachingtraject van welke klussen of projecten je de meeste energie en voldoening krijgt. Zeker weten dat jij juist op díe projecten veel meer waard bent voor de organisatie of de klant. Handig om te weten, want nu kan je werkgever jou maximaal op díe projecten inzetten.

 

TIP #3 Schets een sprankelend beeld van jouw (hernieuwde) bevlogenheid

Persoonlijke ontwikkeling is werken aan jezelf, en je potentie tot verdere groei benutten. Daar word je gelukkig van. Een gelukkige werknemer neemt een fijne positieve energie mee naar kantoor, en dat werkt super aanstekelijk. Vanuit jouw (hernieuwde) enthousiasme en bevlogenheid sleep je misschien meer opdrachten binnen, of kun je je team moeiteloos motiveren en in actie brengen.

 

TIP #4 Benadruk dat je duurzaam inzetbaar wordt.

Ik noemde het hierboven al: ruimte voor persoonlijke ontwikkeling maakt gelukkig. En een gelukkige werknemer is doorgaans minder snel en minder vaak ziek. Misschien leer je in jouw coachingtraject wel hoe je beter kan omgaan met werkdruk, zodat je leert hoe je overbelasting en werkstress kunt voorkomen. Zo houd je overspannenheid en burnout buiten de deur. Dat is in de eerste plaats voor jou heel prettig, maar ga eens na welke uitval en kosten jouw werkgever hiermee voorkomt!

 

TIP #5 Weet exact wat je wilt

Zodat je baas exact weet waar je zijn/haar budgettoestemming voor wilt. Geef exact aan in welk coachingtraject jij geïnteresseerd bent, bij welk buro, hoeveel het precies kost, of er in termijnen betaald kan worden, of er een korting geldt wanneer meer collega’s een traject afnemen bij hetzelfde buro, op welke data je wegens coachinguren afwezig zult zijn van je werk, over welke periode het traject loopt. Zo maak jij voor je baas super inzichtelijk wat de consequenties zijn qua kosten en inzetbaarheid. Daarmee maak jij het je baas gemakkelijker om een beslissing te nemen.

 

TIP #6 Weet hoe het werkt.

Dus wees voorbereid. Via het intranet van de organisatie zijn vaak de richtlijnen terug te vinden rondom opleidingsbudget en de voorwaarden die daaraan worden gesteld. Even een kop koffie doen met je HR-manager om gewoon eens na te vragen hoe het geregeld is binnen jouw bedrijf kan ook de nodige informatie opleveren. Met die informatie kun jij jouw gesprek met je leidinggevende beter voorbereiden. Wat zijn bijvoorbeeld speerpunten waar een aanvraag altijd op wordt beoordeeld?

 

TIP #7 Kom over de brug

Jij wilt dat je baas in jou investeert. Als je niet gelijk een ‘ja’ krijgt, of vermoedt dat het lastig wordt om een ‘ja ‘ te krijgen, kom dan over brug. Laat zien dat je niet alleen een investering van je baas verwacht, maar dat ook jij bereid bent om te investeren. Bijvoorbeeld door aan te bieden zelf ook een deel van de kosten te dragen. Of door aan te bieden de coaching deels in je eigen tijd te doen. Daarmee maak je het voor je werkgever laagdrempeliger, en dus gemakkelijker, om ‘ja’ te zeggen.

 

Ik hoop van harte dat deze 7 praktische tips je helpen om je investering in jouw persoonlijke en professionele groei op zijn minst voor een déél vergoed te krijgen uit het opleidingsbudget van je werkgever. Veel succes!

 

Karen Rensma – Hardhout en Porselein coaching