De meeste tegenslagen in je carrière zijn een pseudo-bottleneck
De meeste tegenslagen in je carrière zijn een pseudo-bottleneck. Op het eerste gezicht lijkt een externe factor jou een tegenslag of een halt in je carrièregroei te bezorgen. Die externe factoren bestaan natuurlijk echt, maar ze zijn meestal niet het grootste probleem. Externe factoren, omstandigheden buiten jezelf overkomen ons. Reorganisatie, ziekte in je team, gepasseerd voor een promotie, het project waarin jij het verschil zou gaan maken gaat op de lange baan.
Benut je invloed, tweak je keuzes
En toch. Hoe je omgaat met dergelijke externe factoren, en de keuzes die je dan maakt, dát bepaalt voor een groot deel of die tegenslag je carrière laat stagneren of niet. Anders gezegd: de ware bottleneck ben je meestal zelf. Dat is geen beschuldiging maar een positieve boodschap want jezelf, dat is precies waar je maximale invloed hebt: je gedachten, je keuzes, je beslissingen, je handelen, jij kunt ze allemaal ‘tweaken’. Dat vraagt wel zelfkennis en zelfbewustzijn.
Pseudo-bottleneck: De bedrijfscultuur werkt in je nadeel
Ik werkte met een klant die op een mooie carrièrecurve bij een tech-bedrijf zat. Tot de curve opeens afvlakte. Ze voelde dat ze niet langer volledig tot haar recht kwam en zij besloot uit te zoeken hoe ze dit kon overwinnen. We gingen het samen onderzoeken.
Toen ze kort daarvoor moeder werd kreeg zij daar vanuit het bedrijf totaal geen ruimte voor. Ze kon blijven, maar wel fulltime-plus. En anders niet, tenzij zij bereid was naar een lagere functie over te stappen. Al was zij zelf graag een dag minder gaan werken, zij besloot aan te blijven in haar eigen functie en het thuis op een andere manier super goed te regelen. Ondanks dat ze het thuis goed geregeld had, begon haar werk-privé balans uit evenwicht te raken. Zij kwam steeds verder in de spiraal van vermoeidheid, moeite met concentreren, minder productief, meer uren nodig om het werk toch goed af te krijgen, vermoeidheid, etc.
Het risico van de interessante maar onjuiste zelf-diagnose
De pseudo-bottleneck die zij zelf diagnosticeerde was: de bedrijfscultuur werkt in mijn nadeel. Ik word in een keurslijf gedwongen van een fulltime-plus job, waardoor mijn werk-privébalans eraan gaat, mijn prestaties minder worden en mijn carrière stagneert.
Natuurlijk speelde dit mee, maar het bleek niet de échte boosdoener. Werken bij dit bedrijf had haar altijd flinke uitdagingen gebracht, zowel technisch als qua projectmanagement. Daar voelde zij zich heel goed bij! Maar de innovaties waar zij met haar team aan werkte werden onder andere ingezet als high-tech toepassing in de wapenindustrie. Dat druiste volledig in tegen haar kernwaarde ‘verbinding’. Toen zij een kind op de wereld had gezet versterkte dat haar verlangen om de wereld een betere plek te maken, de wapenindustrie paste niet in die wereld.
Een onbewust innerlijk conflict bepaalt hoe we handelen
Onbewust was zij gas gaan terugnemen, een deel van haar wilde liever niet dat zij en haar team succesvol werden met deze innovatie. Hoe meer zij excelleerde, hoe steviger zij innerlijk haar hakken in het zand zette. Dát vlakte haar groeicurve af.
Haar andere kernwaarde was ‘blijven leren, groei & ontwikkeling’. Hierop werd zij altijd heel goed bediend in deze baan. Maar nu zij onbewust haar eigen groeicurve afvlakte, leefde zij haar kernwaarde ‘blijven leren, groei & ontwikkeling’ niet meer volledig uit. Ook daar ontstond dus innerlijke frictie.
Zo had deze klant een gelaagd energielek opgebouwd, zonder het te weten.
De bottleneck was niet de bedrijfscultuur of haar werk-privébalans, maar het feit dat zij onbewust een innerlijk conflict liet voortbestaan.
Er bestaat niet zoiets als waarden in je werk en waarden je leven
Je waarden in je werk zijn niet een andere set dan je waarden in je leven. Je kunt je levenswaarden niet achterlaten bij de garderobe, en dan een vervullende werkdag hebben.
Hard werken, een team met ambitieuze knappe koppen aansturen terwijl onder water een enorme innerlijke strijd gevoerd werd, elke dag weer, dat kostte haar bakken energie. Simpel verhaal: de energiebalans klopte niet. Meer energie eruit dan erin, de vergelijking klopte niet meer.
Een mismatch vraagt om een serieuze keuze
Een andere afdeling of positie binnen dit bedrijf ging voor deze klant geen uitkomst bieden, want op niveau van kernwaarden was er een mismatch tussen dit bedrijf en mijn klant. Dat is een mismatch in de kern en daarom niet te verenigen of te fiksen.
Wat deze klant overigens wél fikste was haar stagnerende carrière. Juist door de bottleneck in zichzelf te herkennen en erkennen kon zij volledig eigenaarschap nemen over haar situatie, en vanuit die verantwoordelijkheid een keuze maken.
Om te beginnen besloot zij diepgaand te onderzoeken hoe het er voor haar uitziet als zij helemaal tot haar recht komt, in werk dat past bij haar als mens, bij haar waarden, bij haar motivatie van binnenuit, bij wat zij te bieden heeft, en bij wat zij ambieert in haar carrière en in haar leven.
Ken uzelf
Met de zelfkennis en het zelfbewustzijn dat dit onderzoek opleverde was zij vervolgens in staat dit bedrijf los te laten, goed afscheid te nemen, en zich te verbinden aan een nieuwe positie bij een ander tech-bedrijf waarin het voor haar op alle fronten klopte. Waar zij met haar werk en inspanningen in minder uren meer impact maakt voor een doel dat strookt met haar kernwaarden. Inmiddels bekleed zij daar een hogere positie dan bij haar vorige bedrijf en heeft zij een veelbelovend carrièreperspectief. Haar carrière stagneert niet, maar stroomt.
Als jij ervaart dat je carrière stagneert, onderzoek dan eens op welke manier jij hierin onbewust de bottleneck zou kunnen zijn. Je antwoord op die vraag geeft je een stevige basis om verder te onderzoeken waar het precies wringt en wat er nodig is om het stagneren op te heffen.
Strategie en concreet plan nodig om hier mee aan de slag te gaan?
Vraag dan een (kosteloos) gesprek aan. We maken samen jouw persoonlijke plan om volledig tot je recht te komen in een succesvolle en vervullende carrière.
———————
Je las een blogartikel van Karen Rensma
10+ jaar ervaring als chemisch technoloog, 10 jaar ervaring als coach
Ook interessant voor je: ‘5 tips om jouw leiderschap te verrijken, in crisistijd en daarbuiten’
En verder:
Foto bij dit blog: Hans Braxmeier via Pixabay