Trots zijn op jezelf en uitspreken waar je goed in bent, hele generaties vrouwen hebben meegekregen dat je het daar niet over hebt. Als uitspreken waar je goed in bent not done is, dan wordt wéten waar je goed in bent vanzelf ook lastig. Grote kans dat je dus gaat doen waar je niet echt goed in bent en je voor altijd en eeuwig moet dealen met de vraag hoe je nou toch écht van betekenis kunt zijn. Gelukkig is er een prachtige oplossing waarmee je trots en gelukkig wordt van je werk.

Focus op fout

Op school leer je dat je cijfer wordt bepaald door het aantal foute antwoorden. De focus ligt in de beoordeling ligt op wat je niet weet en kan, niet op wat je wél weet en kan.

Zo ontstaat een focus op fout en tekortkoming. Die is heus niet alleen maar slecht, want weten wat je nog niet kunt en waar je nog niet goed in bent geeft zicht op kanten van je kennis en kunde die voor verbetering vatbaar zijn. Dat heeft nut, vooral voor algemene basiskennis en -vaardigheden die iedereen nodig heeft in het leven. Maar de valkuil is om jezelf te willen ontwikkelen in iets waar je niet voor gemaakt bent. En terwijl je daar druk mee bent uit het oog te verliezen waar je wél voor gemaakt bent.

Je talent als blinde vlek

De ‘focus op fout’ wordt dus een probleem als die jou het zicht ontneemt op wat je juist wél goed kunt en waar je wél in uitblinkt. Zo ontstaat een blinde vlek op je talent. Het gevolg: je talent blijft ongezien en ongebruikt en de rest van je leven is het hard werken om het goed genoeg te doen. En dat leidt zelden tot het gevoel het écht goed of zelfs maar goed genoeg te doen.

In een metafoor naar de sportwereld wordt dat gelijk duidelijk. Je kunt een zwemtalent eindeloos trainen op balgevoel en sprint, toch wordt die persoon nooit een echt goede voetballer. En ondertussen blijft zijn of haar zwemtalent ongebruikt en misschien wel ongezien.

Als alle effort zou worden ingezet op het verder ontwikkelen van het al aanwézige zwemtalent ging die persoon met veel minder pijn en moeite juist veel mooiere prestaties neerzetten. Met meer gemak meer waarde leveren, dat is het geheime wapen van talent. En iedereen heeft het.

Hard werken vanuit je talent levert zoveel meer op, denk alleen al aan de voldoening, de zingeving, de waardering (ook de hoogte van je salaris), het groeiperspectief in je loopbaan, het plezier, de lichtheid, het gevoel dat het klopt en het gevoel van trots. Met hard werken vanuit je talent maak je een verschil. Een verschil om trots op te zijn. Hard werken is dan geen struggle maar een feestje.

Je hebt zoveel te bieden

Als je werkt vanuit je talent heb je zoveel meer te bieden. Veel vrouwen laten dat liggen. Niet als bewuste keuze, maar doordat zij er geen zicht op hebben. Doordat hun omgeving hen altijd een andere richting op heeft gemotiveerd. De richting van de verstandige of wenselijke keuze bijvoorbeeld. Maar hoe verstandig is de keuze om accountant te worden als je niks met cijfers hebt terwijl je een kei bent in het motiveren van mensen? Of hoe wenselijk is het om huisarts te worden als je geen mensen-mens bent terwijl je een dikke wiskundeknobbel hebt?

Keer op keer zie ik hoe vrouwen die het onderzoek aangaan en hun talent ontdekken tot bloei komen, een leukere en betere baan vinden, de sprankeling in zichzelf (terug)vinden. Deze vrouwen voelen zich gelukkig en betekenisvol en trots op wat zij doen in hun werk. Dat is onbetaalbaar waardevol voor henzelf, voor hun werkgever, voor hun klanten en niet te vergeten voor hun eventuele partner en kinderen.

Wil je uitvinden hoe jij trots en gelukkig wordt van je werk? Vraag dan een oriënterend gesprek aan: klik HIER

Foto door Esther de Cuijper