Afgelopen week was het de Week van het Werkgeluk. Dat was niet voor niets. Veel mensen ervaren geen of weinig plezier en geluk in hun werk, en dat beïnvloedt óók hun leven daarbuiten. Eén op de zeven werkende Nederlanders heeft burn-out klachten. En in sommige beroepen ligt dat nog een stuk hoger. Werkgeluk is hét tegengif voor werkstress en daarom super effectief in het voorkomen van een burn-out. Lees hier hoe je eenvoudig en effectief je werkgeluk vergroot, hoe je daarmee jezelf direct uit de gevarenzone van een burn-out haalt als je gaat werken vanuit je hart.

 

Weinig werkgeluk is óók een vorm van werkstress

Weinig werkgeluk is óók een vorm van werkstress. Daarom is het zinvol en effectief om te onderzoeken hoe je jouw werkgeluk kunt vergroten. Daarbij wil je onderscheid maken tussen werkgeluk en werkplezier. Het verschil? Werkplezier zit hem in de vreugde en het genieten dat je ervaart tijdens het uitvoeren van je werk, doordat de werkzaamheden op zichzelf jou blij maken.

 

Toch kan je werkplezier ervaren en toch geen werkgeluk voelen. Werkgeluk heeft namelijk in zich dat álles klopt. Dat niet alleen je werkzaamheden, de bedrijfscultuur en je collega’s kloppen voor jou, maar ook hoe je werk past in de rest van je leven, hoeveel ruimte er is voor persoonlijke groei, hoeveel impact je hebt met wat je doet, hoe belangrijk het is dat jij daar bent, de mate waarin jij passende waardering krijgt voor je werk (ook in geld), hoe goed je jouw grootste talent kunt benutten en ontplooien, en meer. Dit zijn factoren die jouw werkplezier naar het hogere niveau van werkgeluk kunnen tillen. Daarmee wordt werkgeluk is dus werkplezier in het kwadraat.

 

Veel mensen laten werkgeluk liggen doordat zij geen helder zicht hebben op hun natuurtalenten. Ze ervaren juist iets anders: het gevoel dat zij niet écht goed zijn in wat zij doen. Of het gevoel dat succes hen niet komt aanwaaien maar dat zij er altijd hard voor moeten werken.

 

Niks mis met lekker hard werken, trouwens. Als je werk doet waarin je jouw grootste talent benut dan ga je met lekker hard werken prachtige dingen neerzetten. Maar als je je talenten niet kunt gebruiken in je werk, dan is hard werken alleen een overlevingsstrategie om überhaupt iets neer te kunnen zetten. Om mee te komen. Om te voldoen.

Switchen van voldoen naar voldoening

Ik wil je uitnodigen om de switch te maken van voldoen naar voldoening. Voldoening ontstaat vanzelf als je iets moois neerzet waar je gepassioneerd over bent. Als iets je doet waar je heel goed bent en wat je ook nog super belangrijk vindt. Dit is waar talent en passie samenkomen en elkaar enorm versterken.

 

Wat je dus wilt doen is zicht krijgen op je talenten en op je passie (heb je niks met ‘passie’ dan kan je het bijvoorbeeld ook je missie of roeping noemen). Hoe doe je dat?

 

Ontdek je natuurtalent

Vraag 10 mensen naar hun natuurtalenten, en 9 van hen geven je een lijstje met hun competenties. Jij misschien ook? Competenties zijn fijn en handig, maar het zijn vaardigheden en maniertjes die je hebt aangeleerd en zijn daarmee iets wezenlijk anders dan jouw talenten!

 

Om voorbij je competenties te kijken is een eerste vraag: wat gaat jou van nature super goed en makkelijk af? Al zolang je je kunt herinneren misschien. Iets wat voor jou eigenlijk een vanzelfsprekendheid is, waardoor je misschien denkt dat het iedereen zo goed en makkelijk afgaat. Jouw antwoord op deze vraag laat je zien waar jouw grootste kracht en potentie ligt.

Ontdek je passie

Wat is het allerbelangrijkste waar jij aan zou willen werken, waar jij je met hart en ziel voor zou willen inzetten, waar je gepassioneerd over bent – waar jij op deze wereld een verschil in wilt maken? Als je deze vraag kunt beantwoorden raak je iets heel wezenlijks, namelijk een krachtige persoonlijke drijfveer. Het vuur in jou! Als je werk gaat doen vanuit dat vuur dan ga je werken vanuit je hart – en dan is de sky the limit.

1 + 1 = zoveel meer dan 2

Stel je voor: je gaat werken vanuit je hart waarbij je gebruik maakt van dat wat je moeiteloos supergoed kunt. Oftewel: je gaat jouw talent en passie samenbrengen. Dan:

 

  • Ga je van zoveel waarde zijn in je mooie werk! Dat maakt dat een heerlijk en vervullend werkleven krijgt en dat je bovendien meer geld kunt vragen voor je werk.
  • Krijg je veel meer gedaan in veel minder tijd. Daardoor hou je meer tijd en energie over – dat maakt dat je makkelijker een fijne balans tussen werk en thuis kunt creëren.
  • Ga je dagelijks met plezier naar je werk en na een productieve en heerlijke dag met plezier weer naar huis.

 

Welke inspiratie heb jij hieruit gekregen om meer werkgeluk voor jezelf te creëren? Leuk als je het me laat weten! Stuur me een mailtje op info@hardhoutenporselein.nl

 

Karen Rensma