Je wordt niet blij van je baan, maar toch blijf je. Je wéét dat je in een gouden kooi zit, je weet ook dat het deurtje gewoon openstaat en dat je ‘alleen maar’ de keuze hoeft te maken om uit te vliegen. Maar dat betekent ook durven loslaten wat je nu hebt, terwijl je nog niet precies weet wat je er voor terug gaat krijgen en hoe leuk wordt. Daarom is dit vaak zo vreselijk spannend, zeker in tijden van crisis. Op safe spelen lijkt dan het slimste, maar is in feite angst voor het onbekende. En zo blijf je dus nog jaren op dezelfde plek, in de greep van deze angst. Gelukkig bestaat er een prima tegengif waarmee jij weer grip krijgt op je angst, en weer keuzevrijheid ervaart om de beste keuze te maken, ook als het een spannende is.

In de greep van je gouden kooi

Een gouden kooi zit in je hoofd. Of misschien is het eigenlijk andersom en zit je met je hoofd in die kooi.

Laten we even een hilarisch gedachten-experiment doen. Stel je voor dat het fysiek zichtbaar zou zijn: iedereen die het betreft heeft fysiek een gouden kooi om zijn hoofd. Waar je ook bent, overal om je heen zou je ze zien lopen. In de supermarkt, in het bos, op straat. Het zou het straatbeeld bepalen. En iedereen die er eentje heeft loopt er mee over straat of het niks is, zo gewend zijn ze er aan. “Dat rare ding om mijn hoofd? Oh dat, ja dat is mijn gouden kooi, ik heb hem al jaren.”

Ik schets hier bewust een bizar beeld. Mijn punt is: je zou nooit van jezelf tolereren om met zo’n fysieke kooiconstructie over je hoofd te lopen. Maar waarom tolereer je dan wel een mentale kooi?

Niet alleen jij , want je bent niet de enige. Je bent in uitstekend en groot gezelschap. Als zoveel hoogopgeleide professionals hier tegenaan lopen, dan is er vast iets lastigs aan de hand. Laten we er naar kijken. Want als je kunt zien wat het zo lastig maakt om uit die greep te komen, dan kun je er grip op krijgen.

Je X-factor vinden

Om te beginnen, waarom zou je überhaupt uit willen vliegen? Omdat het plezier, de mentale fitheid en de voldoening zich niet bínnen maar buíten dat kooitje bevinden. Erin houd je jezelf kleiner dan je kunt zijn. Juist daarbuíten ga je die X-factor vinden waardoor je volledig tot bloei kunt komen.

En toch… Uitvliegen betekent ook kiezen waarheen. Jouw punt op de horizon kiezen en je koers uitzetten om daar te komen.

Maar wáár plaats je dan jouw stip op de horizon? Hoe weet je dat het de goeie stip is? Want wat wíl je eigenlijk? En wat kán je dan precies? Waar voel jij een diep enthousiasme voor? Al die vragen die je misschien (nog) niet kunt beantwoorden kunnen je makkelijk afschrikken. En dat verlamt, dus kies je niet en blijf je zitten waar je zit: in een goeie maar onbevredigende baan.

In kleine stappen kan je alles bereiken

Ondertussen vertel je jezelf dat je het toch eigenlijk hartstikke goed hebt, niks om over te klagen. Je wilt misschien gewoon teveel… Maar het echte verhaal is dat je niet durft te kiezen, omdat je bang bent om de verkeerde keuze te maken. Ik snap je helemaal, hoor. Het is gewoon een menselijke afweer. Heel begrijpelijk dus, alleen het helpt je niet.

Gelukkig is er een remedie die de druk eraf haalt: klein beginnen. Gewoon stap voor stap. Zo heb je ook leren fietsen, zwemmen, autorijden. Hartstikke spannend, maar door het stap voor stap te verkennen had je op een dag het vertrouwen en het lef voor de volgende stap (fietsen zonder zijwieltjes, zwemmen in het diepe, autorijden in de spits).

De eerste stap is direct al goud waard

Je hoeft vandaag alleen maar te besluiten om tijd te gaan maken om die lastige vragen (wat wíl ik, wat kán ik, waar word ik super enthousiast van) eens diepgaand te onderzoeken. En daar op je gemak de tijd voor te nemen. Zodat de dingen zich aan je kunnen ontvouwen. Stap voor stap. Pruttelen, gisten, rijpen, uitkristalliseren.

Alleen maar besluiten dat je deze belangrijke vragen gaat onderzoeken, is een keuze die je veilig kunt maken. Je hoeft niet deze week je baan op te zeggen. Je hoeft alleen het onderzoek op te starten. En vervolgens besteed je daar iedere dag een beetje tijd aan. Al heb je maar een half uurtje per dag. Dan heb je na 1 maand al 14 uur research gedaan. Na 6 maanden 84 uur. Dat zijn significante hoeveelheden tijd waarin je al veel duidelijkheid kunt creëren. Duidelijkheid geeft grip. En grip geeft vertrouwen. Elke week een beetje meer. Dan heb je op een dag vanzelf genoeg vertrouwen om je gouden kooi uit te vliegen.

Denkvermogen en inspiratie

Alles op zijn tijd. Maar begín. Pak vandaag nog die eerste 30 minuten denktijd. Beter nog: maak er schrijftijd van, pak pen en papier erbij als je gaat denken. Daarmee creëer je overzicht en extern geheugen, zodat je je denkvermogen daar niet aan hoeft te versnoepen.

Wedden dat je over een week jezelf enorm inspireert, verschillende denkrichtingen hebt opgezet en zin hebt die verder uit te werken? Voilà, jouw persoonlijke carrièreproject is geboren! Ik geef je op een briefje dat je al na de eerste week drie onbetaalbare sensaties rijker bent: hoop, vertrouwen en zin.

Wil je hier mijn hulp bij, dan kan dat op 4 manieren (lees hieronder hoe ik dat tijdens Corona veilig doe):

  1. Snel duidelijkheid nodig? Leiderschap coachconsult

In een consult van 1 uur sparren op niveau. Snel helderheid zodat je betere keuzes maakt.

  1. Langere periode begeleid worden? Coachtraject Van Dip Naar Drive

Verdiepend carrièretraject waarin ik jou een jaarlang persoonlijk coach tot ín je nieuwe baan. Loopbaanbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling, levenslang profijt. In dit traject vind je een inspirerende en ambitieuze baan waarin je talenten, affiniteit, drijfveren, ambities en zingeving samenkomen.

  1. Snel back on track? Coaching Boost

In 2 intensieve dagdelen zicht op je carrière. Je Persoonlijke Essentie Schema ingevuld. Je repeterende denkcirkels doorbroken. Vertrouwen om de volgende stap te zetten: back on track.

  1. Snel en gratis van start? E-book: In 6 stappen het profiel van je droombaan

E-book met de 6 stappen die je moet doorlopen om een baan te vinden die echt (maar dan ook écht) bij je past.

Veilig coachen tijdens Corona

Dat kan bij Hardhout & Porselein nu ook weer face to face in mijn praktijk. Aan mijn tafel nemen jij en ik beiden plaats aan weerszijden van een professionele plexiglazen beschermwand. Uiteraard inclusief reguliere maatregelen: handen wassen bij aankomst, 1,5 meter, na iedere sessie maak ik handgrepen, tafel etc schoon, en alleen als jij en ik ons helemaal fit voelen.

Daarnaast kun je ook nog steeds kiezen voor telefonische coaching of (beveiligd) videobellen. Zo wil ik je ook en juist in deze periode van dienst kunnen zijn.

Ook interessant voor je: ‘Veel bèta-vrouwen voelen zich een rondje dat in een vierkantje moet passen

——————————————————————————————————

Je las een blogartikel van Karen Rensma

10+ jaar ervaring als chemisch technoloog, 10 jaar ervaring als coach

En verder:

Foto bij dit blog: Free-Photos (Pixabay)