Bèta-vrouwen hebben hun intelligentie meestal royaal aangetoond. Zij zijn een kei in het oplossen van complexe vraagstukken. Het geeft hen voldoening als zij in hun werk hun slimheid ten volle en ten goede kunnen benutten. Maar veel klanten die ik begeleid naar de volgende stap in hun carrière, hebben naast hun bèta-bagage ook goed ontwikkelde leiderschapskwaliteiten, waardoor zij een steeds groter deel van hun werktijd los komen van hun bètavak en steeds meer in een leiderschapsrol zitten.

Wanneer de bèta-rol en de leiderschapsrol niet langer met elkaar in de pas lopen ontstaat er gemakkelijk innerlijke frictie, en twijfel aan de eigen koers en prestaties. Deze twijfel is een voedingsbodem voor beperkende carrièrekeuzes, met alle gevolgen van dien. Een ander perspectief op wat je dagelijks al doet helpt je ongecensureerd te floreren in je carrière.

Eigenheid in leiderschap

De vrouwen (en soms een man) die ik begeleid hebben in hun leiderschap een tikkeltje eigenzinnige stijl. Zij zijn geen standaard techneut. En de niet-bèta’s onder mijn klanten zijn geen standaard econoom en geen standaard jurist. Deze eigenheid, die zich ook vertaalt in een heel eigen vorm van leiderschap, zetten zij in hun werk soepel en graag in en daarmee brengen zij veel toegevoegde waarde mee. Doordat zij anderen inspireren, uitdagen en laten groeien, zijn die anderen in staat zichzelf te overtreffen en prestaties neer te zetten die zij zelf niet voor mogelijk hielden.

Leiderschap aan de zijkant van je vakgebied

Soms voeren mijn klanten dit leiderschap uit in de kantlijn van hun oorspronkelijke vakgebied, meestal in de bèta-hoek of iets anders analytisch. Zoals de civiel ingenieur die mensen met haar en met elkaar verbindt waardoor een afdeling weer met plezier gezonde en kwalitatieve output levert, de pensioenjurist die keer op keer iedereen mee aan boord krijgt voor nieuwe plannen. Zij zijn duidelijke en goede leiders, ook als in hun functieomschrijving het woord ‘leidinggevende’ nergens staat.

Doordat zij leiden en beïnvloeden aan de zijkant van hun oorspronkelijke vakgebied, zitten hun leiderschapskwaliteiten soms al lange tijd in hun eigen blinde vlek. Doordat zij goed zijn in wat zij doen als leider, neemt dit deel van hun werkzaamheden steeds grotere vormen aan waardoor hun oorspronkelijke vak verder naar de achtergrond verdwijnt. Zij zijn steeds minder uitvoerend bezig op hun vakgebied, en steeds meer bezig met het leiden, adviseren en coachen van anderen.

Wat als je je leiderschapskwaliteiten op waarde zou schatten?

Maar omdat zij hun waarde in die rol zelf niet goed zien, valt hen vooral op hoe weinig technische output ze nog maar leveren, en vertalen zij dat ten onrechte als onderpresteren. Vanuit deze eigen blinde vlek en interpretatie bestaan soms zelfs schaamtegevoelens over de hoogte van het salaris.

Gevraagd naar wat zij nou het allerleukst vinden in hun werk, is het vaak toch juist het verbinden van mensen om met elkaar iets geweldigs te presteren. Toch is er wel iets te zeggen voor de drang om ook zelf technische output te willen leveren. Als extra uitlaatklep voor je intelligentie.

Maar hoe pak je dat aan als je bent uitgekeken op je oorspronkelijke vakgebied? Of als je je niet meer zozeer verbonden voelt met dat vakgebied, omdat je voelt dat je in een fase van je carrière bent gekomen waarbij je vakinhoudelijke bagage steeds minder relevant is omdat je juist vakoverstijgend het meest te bieden hebt.

Affiniteit als richtingwijzer

Ga dan eens na waar je allergrootste affiniteit ligt. Niet vroeger, maar nu. De keuze voor je oorspronkelijke vakgebied stamt van vroeger. Maar je keuze van vroeger betekent niet automatisch dat je daar nu, een halve carrière verder, nog steeds warm voor loopt. Daarom: zoek eens uit waar je vandaag de dag grote affiniteit mee hebt? Welke thema’s intrigeren je? Welk onderwerp fascineert je in het bijzonder?

Stel, je mocht dit jaar naar 5 seminars. Tijd en geld spelen geen rol, en het hoeft niet over jouw vakgebied te gaan. Wat voor seminars zou je dan likkebaardend uitkiezen, niet omdat ze toevallig het neusje van de zalm zijn op jouw vakgebied en je daar dus maar beter bij kunt zijn, maar gewoon omdat je in je onderbuik voelt: dáár wil ik heen, díé kennis en kunde wil ik helemaal absorberen, dít lijkt me machtig interessant!

Je antwoord zou wel eens een richtingwijzer kunnen zijn naar een thema binnen of buiten je eigen vakgebied waarin jij met jouw vakoverstijgende kwaliteiten optimaal van waarde kunt zijn, en dat ook zelf zo kunt ervaren. Deze waarde-omslag maakt een prettige groei in je carrière mogelijk, en ook dat je meer gaat verdienen met wat je zo graag doet.

Klikt dit interessant voor je en zou je graag eens op je gemak met mij willen sparren over jouw carrière, zingeving, kansen en wat je nog tegenhoudt? Ben je benieuwd of en hoe ik jou kan begeleiden naar een ambitieuze, inspirerende en vervullende loopbaan? Dan ben je welkom om een (kosteloos) perspectiefgesprek aan te vragen via deze link: Klik hier.

Ook interessant voor je: ‘Vier veel voorkomende hindernissen om een goed salaris te vragen, en hoe je die omzeilt.’


Je las een blogartikel van Karen Rensma (van Hardhout & Porselein coaching)

Mijn diensten:

En verder: