Over Karen

Ik help je succesvol keuzes en carrière te maken

Over mij

Ik studeerde af in de chemische technologie (eerste carrière) en integratieve psychotherapie (tweede carrière), een ongebruikelijke combinatie die heel effectief is gebleken voor mijn werk als (carrière)coach. Maar goed, dat zijn ook maar wat droge feiten. Hieronder maak ik daarom graag wat uitgebreider kennis. Je wilt toch weten wie jou gaat coachen.

Mijn technische drive

Mijn keuze als 19-jarige voor de techniek was een statement. Ik was vastbesloten om iets relevants te doen én iets teweeg te brengen in de klassieke rolverdeling van vrouwen en mannen. Waar kon dat beter dan in een van oorsprong mannendomein: de techniek.

Alleen, mijn werkelijke talent ligt daar niet. Ik vond de bètavakken interessant, maar blonk er niet in uit. Ik wist dat best, maar dat leek me geen onoverkomelijk probleem. Dan zou ik gewoon harder werken, daartoe was ik bereid. Dus begon ik aan de studie chemische technologie en studeerde daar sucesvol in af.

Maar was het een naïeve gedachte dat een carrière in dit werkveld me werkelijk gelukkig zou maken. Want als hard werken je noodzakelijke baseline is, heb je geen ruimte óver om echt iets teweeg te brengen en een verschil te maken. Dit was dus niet mijn pad van impact.

Toch heb ik ruim 10 jaar gewerkt al chemisch technoloog. Bij een chemieconcern, een ingenieursbureau en later de overstap naar een maatschappelijk gedreven onderzoek- en adviesbureau. In die laatste baan kon ik weliswaar mijn hart ophalen qua maatschappelijke relevantie, maar op dagelijke basis zat ik nog steeds spreadsheets te bouwen. Bottom line: Ik zat in het verkeerde vak. Heel erg zelfs.

Carrière switch

Een carrièreswitch was nodig. Na een grondige zoektocht kwam ik, in eerste instantie tot mijn eigen verbazing, uit in de hoek van de psychologie. Ik koos voor de opleiding integratieve psychotherapie, een vakopleiding die verschillende psychologische stromingen integreert. Na mijn afstuderen zette ik een eigen praktijk op voor psychotherapie en coaching. Dat betekende naast een nieuw beroep ook ondernemer worden.

Pad van impact

De afgelopen 10 jaar heb ik gecoacht, geschreven, training gegeven en een carrièreprogramma ontwikkeld – alles waarmee ik wél die impact kan maken.

Vanuit dezelfde drive die ik voelde als jonge vrouw van 19, weet ik als 50-er, dat dít mijn pad van impact is: getalenteerde bètavrouwen en andere hoogopgeleide vrouwen helpen om door te breken naar hele goede posities en daarin helemaal tot hun recht te komen. Zodat zij meer plezier en vervulling ervaren, en iets wezenlijk teweeg kunnen brengen in onze bedrijven en onze maatschappij met hun ideeën, bijdragen en leiderschap.
 
Zij zijn het doel, ik het middel. Iedere vrouw die met mijn hulp daar komt, is een aanwinst voor een toekomst waarin mannen en vrouwen gezamenlijk de wereld besturen. Het is mijn overtuiging dat dat een mooiere wereld is.

Laat je overigens niet afschrikken als je vandaag nog niet klaar bent om door te breken naar de top. No pressure! In dat geval wil je je misschien alvast warm lopen. Zodat wanneer je er klaar voor bent, je er ook kláár voor bent.  Ook in die warmloopfase sta ik graag voor je klaar.

  

Wat ik meebreng

Met ruim 10 jaar ervaring in het technische bedrijfsleven (bij een chemieconcern, een ingenieursbureau en een onderzoeks-en adviesbureau) breng ik verstand van zaken mee over carrière maken als vrouw (in een mannenbolwerk), krachtenvelden, spelregels en gevoeligheden in organisaties, strategisch aan de weg timmeren en dynamiek in hiërarchieën en teams.

  

In de afgelopen jaren ontwikkelde ik mijzelf ook steeds verder als ondernemer en groeide mijn praktijk uit tot een serieus bedrijf. Op mijn vakgebied blijf ik mij ontwikkelen door intervisie met vakgenoten en jaarlijkse training en nascholing in coaching en counseling.

 

Mijn stijl

Ik werk zeer gecommitteerd en betrokken. Empathisch, analytisch scherp, ik bak geen zoete broodjes en wind er geen doekjes om. Mijn coaching staat bekend om zijn diepgang, waardoor innerlijke hindernissen effectief en blijvend worden overwonnen, het groeiperspectief wordt opgerekt en het (zelf)leiderschap vergroot.  Door deze persoonlijke groei zetten mijn klanten met succes de best mogelijke carrièrestap die op alle fronten bij hen past.

 

Mijn klanten

Ik begeleidde afgelopen jaren vele hoogopgeleide professionals naar een positie die zij eerst niet voor mogelijk hielden. Mijn klanten zijn met name vrouwelijke ingenieurs, maar o.a. ook juristen en economen.

 

Verder…. ben ik getrouwd met Coen en heb ik 2 schitterende pubers. Ik begin mijn dagen doorgaans vroeg – met stilte en koffie in de tuin, weer of geen weer. Ik ga graag de natuur in, ik train een paar keer per week op de sportschool (nooit gedacht dat ik dat zo leuk zou vinden), ik heb een grote liefde voor klassieke zang en ik ga graag de verbinding aan.

Voorbij het glazen plafond

Over Karen

Karen Rensma is senior coach en helpt hoogopgeleide vrouwen (analytisch profiel) om succesvol keuzes en carrière te maken zonder hun eigenheid te verliezen. Voorbij de glazen plafonds in je organisatie én in je eigen hoofd.

10+ jaar ervaring in het technische bedrijfsleven, 10 jaar eigen bedrijf, 10 jaar ervaring als coach. Schreef gastblogs voor diverse carrièreplatforms. Lees hier het verhaal van Karen.