Over Karen

Ik help je succesvol keuzes en carrière te maken

In het ultrakort (niets voor mij, eigenlijk)

Ik heb 10 jaar ervaring als coach met een achtergrond in het (technische) bedrijfsleven. Ik studeerde af in de chemische technologie (eerste carrière) en integratieve psychotherapie (tweede carrière), een ongebruikelijke combinatie die heel effectief is gebleken voor mijn werk als (carrière)coach. Ultrakort is eigenlijk niets voor mij, want deze droge feiten vertellen je nóg niks. Hieronder maak ik daarom graag wat uitgebreider kennis. Je wilt toch weten wie jou gaat coachen.

Mijn drive

Mijn keuze als 19-jarige voor de techniek was een statement. Ik was vastbesloten om iets relevants te doen én iets teweeg te brengen in de rolverdeling van vrouwen en mannen. Waar kon dat beter dan in een van oorsprong mannendomein: de techniek.

Alleen, mijn werkelijke talent ligt daar niet. Ik wist dat best, maar dat leek me geen onoverkomelijk probleem. Dan zou ik gewoon harder werken, daartoe was ik bereid.

Dat was uiteraard naïef. Want als hard werken je noodzakelijke baseline is, heb je geen ruimte óver om echt iets teweeg te brengen en een verschil te maken. Dit was dus niet mijn pad van impact.

De afgelopen 10 jaar heb ik gecoacht, geschreven, training gegeven en een carrièreprogramma ontwikkeld – alles waarmee ik wél die impact kan maken.

Vanuit dezelfde drive die ik voelde als jonge vrouw van 19, weet ik als 50-er, dat dít mijn pad van impact is: getalenteerde bètavrouwen en andere hoogopgeleide vrouwen helpen om door te breken naar hele goede posities en daarin helemaal tot hun recht te komen. Zodat zij meer plezier en vervulling ervaren, en iets wezenlijk teweeg kunnen brengen in onze bedrijven en onze maatschappij met hun ideeën, bijdragen en leiderschap.
 
Zij zijn het doel, ik het middel. Iedere vrouw die met mijn hulp daar komt, is een aanwinst voor een toekomst waarin mannen en vrouwen gezamenlijk de wereld besturen. Het is mijn overtuiging dat dat een mooiere wereld is.

Laat je overigens niet afschrikken als je vandaag nog niet klaar bent om door te breken naar de top. No pressure! In dat geval wil je je misschien alvast warm lopen. Zodat wanneer je er klaar voor bent, je er ook kláár voor bent.  Ook in die warmloopfase sta ik graag voor je klaar.

  

Ruim 10 jaar ervaring in het technische bedrijfsleven

Met ruim 10 jaar ervaring in het technische bedrijfsleven (bij een chemieconcern, een ingenieursbureau en een onderzoeks-en adviesbureau) breng ik verstand van zaken mee over carrière maken als vrouw (in een mannenbolwerk), krachtenvelden, spelregels en gevoeligheden in organisaties, strategisch aan de weg timmeren en dynamiek in hiërarchieën en teams.

  

10 jaar ervaring als professionele coach

Na een volledige omscholing en behalen van registraties in de integratieve psychotherapie startte ik een praktijk voor psychotherapie en coaching. Al snel had ik een wachtlijst. De vraagstukken van mijn klanten werden steeds vaker carrière gerelateerd, met een stevig accent op persoonlijke ontwikkeling. Ik ontdekte dat ik hier enorm veel voldoening en plezier uit haal, en besloot me hierin verder te specialiseren.

In de afgelopen jaren ontwikkelde ik mijzelf ook steeds verder als ondernemer en groeide mijn praktijk uit tot een serieus bedrijf. Op mijn vakgebied blijf ik mij ontwikkelen door intervisie met vakgenoten en jaarlijkse training en nascholing in coaching en counseling.

 

Mijn stijl

Ik werk zeer gecommitteerd en betrokken. Empathisch, analytisch scherp, ik bak geen zoete broodjes en wind er geen doekjes om. Mijn coaching staat bekend om zijn diepgang, waardoor innerlijke hindernissen effectief en blijvend worden overwonnen, het groeiperspectief wordt opgerekt en het (zelf)leiderschap vergroot.  Door deze persoonlijke groei zetten mijn klanten met succes de best mogelijke carrièrestap die op alle fronten bij hen past.

 

Mijn klanten

Ik begeleidde afgelopen jaren vele hoogopgeleide professionals naar een positie die zij eerst niet voor mogelijk hielden. Mijn klanten zijn met name vrouwelijke ingenieurs, maar o.a. ook juristen en economen.

 

Verder…. ben ik getrouwd met Coen en heb ik 2 schitterende pubers. Ik begin mijn dagen doorgaans vroeg – met stilte en koffie in de tuin, weer of geen weer. Ik ga graag de natuur in, ik train een paar keer per week op de sportschool (nooit gedacht dat ik dat zo leuk zou vinden), ik heb een grote liefde voor klassieke zang en ik ga graag de verbinding aan.

Voorbij het glazen plafond

Over Karen

Karen Rensma is senior coach en helpt hoogopgeleide vrouwen (analytisch profiel) om succesvol keuzes en carrière te maken zonder hun eigenheid te verliezen. Voorbij de glazen plafonds in je organisatie én in je eigen hoofd.

10+ jaar ervaring in het technische bedrijfsleven, 10 jaar eigen bedrijf, 10 jaar ervaring als coach. Schreef gastblogs voor diverse carrièreplatforms. Lees hier het verhaal van Karen.