De zomervakantie is één van mijn favoriete momenten voor introspectie. Loskomen van de alledaagse routine geeft ruimte in agenda, hoofd en lijf om stil te staan bij hoe het gaat. Wat gaat goed, wat werkt niet, op welke koers lig je, en klopt dat nog, welke wensen en dromen heb je en is het daar misschien tijd voor? Carrière- en levensvragen helpen je te reflecteren op jezelf, je carrière, je leiderschap en je leven. Als je de tijd neemt en bereid bent om de vragen openhartig te beantwoorden, ontvouwen zich nieuwe inzichten en aanknopingspunten voor groei. Elk jaar rond de zomervakantie bedenk ik een nieuwe reeks van deze carrière- en levensvragen, geïnspireerd op actuele vraagstukken van klanten uit mijn praktijk. Hieronder vind je de nieuw editie: ‘Carrière- en levensvragen voor in je hangmat – Zomer 2022’.


20 Carrière- en levensvragen voor in je hangmat – Zomer 2022

1. Wat is er allemaal om trots op te zijn, in wat je hebt bereikt?
2. Wat is er allemaal om dankbaar voor te zijn?
3. Als je ongehinderd je verlangen volgde, welke andere of nieuwe keuzes zou je dan maken in je leiderschap, in je carrièrepad, in je vriendschappen en thuis?
4. Welke kritiek zou je je niet langer willen aantrekken?
5. Welke kritiek wil je serieus durven nemen en mee aan de slag?
6. Voel je je vrij?
7. Waarop was afgelopen periode je zelfkritiek en zelftwijfel gericht? Wat heeft dat je gebracht? Wat heeft dat je gekost? Wat zou de impact zijn als je dit los zou laten?
8. Van wat of wie is het hoogtijd om afscheid te nemen? Wat roept dat bij je op?
9. Hoe wil je jezelf en anderen leiden? Welke persoonlijke groei zou dit ondersteunen?
10. Welke visie wil je komende periode zonder voorbehoud de wereld in zetten, en vóórleven? Waar komt je ‘excitement’ hierover vandaan?
11. Waarin mag je stelliger worden, en waarin genuanceerder?
12. Door welk glazen plafond, in de organisatie én in je eigen hoofd, zou je heen willen breken? Scherven brengen geluk…
13. Waarin wil je beter gezien en gehoord worden, zonder jezelf te overschreeuwen? Wat heb je daartoe te doen?
14. Welke onbevredigende situatie kabbelt of ettert al een poosje, en heb je aan te kijken?
15. Welk lastige gesprek heb je te voeren?
16. Hoeveel plezier maak je op werk? En daarbuiten?
17. Hoe vervullend zijn jouw werk en leven, en wat is daarvan de voornaamste oorzaak?
18. Heb je het idee dat je het beste uit jezelf en anderen haalt?
19. Waar zou het volgens jou aan de keukentafel en aan de vergadertafel weer vaker over mogen gaan?
20. Welke kant van jezelf wil je meer de ruimte geven, vrijlaten, uitbreiden?

Mijn ervaring is dat dergelijke vragen en het proces van zelfreflectie best wat los kunnen maken. Misschien wordt een thema aangeraakt dat je eens verder uit wilt diepen in coaching. Je kunt hier een oriënterend gesprek aan vragen.

Andere vragen voor zelfreflectie


Als je na bovenstaande carrière- en levensvragen voor in je hangmat nog wat langer met zelfreflectie bezig wilt, dan kun je ook eens kijken naar de ‘16 Verbindende vragen voor een goed gesprek, ook met jezelf’  Deze vragen stelde ik aan het einde van het jaar op. Ze zijn daardoor geschreven vanuit dat typische ‘eindejaarsgevoel’, maar toch ook heel geschikt om midden in de zomer mee bezig te gaan.