Reflectievragen bieden ons een bril op sterkte waardoor we onszelf goed kunnen zien. Waardoor we verrassend goed zicht krijgen op onze keuzes, verlangens en verdiensten. En ook op oude patronen en valkuilen die ons tegenhouden om te gaan waar we werkelijk willen gaan en te doen wat – en hoe – we werkelijk willen doen. In dit blog tref je mijn 20 Eindejaars Reflectievragen – Editie 2022: reflectievragen die je helpen reflecteren op je jezelf, je denken en handelen, en richting en vorm te geven aan je (zelf)leiderschap.

Terugblikken op 2022 om vooruit te kijken naar 2023

Voor mijzelf voelt het einde van het jaar als een heel natuurlijk moment voor introspectie, net als de zomervakantie trouwens. Loskomen van de alledaagse routine geeft ruimte in agenda, hoofd en lijf om stil te staan bij hoe het gaat. Wat gaat goed, waar ben je blij mee, waar rammelt het, waar schuurt het, welke richting ga je en klopt dat nog voor je?

Jaarlijks tegen het einde van het jaar bedenk ik een nieuwe reeks reflectievragen (en rond de zomervakantie een verse reeks ‘Vragen voor in je hangmat’), geïnspireerd op actuele vraagstukken van mezelf en van klanten uit mijn praktijk.

Reflectievragen voor een goed gesprek met jezelf

Mijn ervaring is dat goede reflectievragen waardevolle antwoorden initiëren. Antwoorden die kunnen confronteren doordat ze de vinger precies op de zere plek leggen, antwoorden die je bevestigen in waar je met liefde en plezier mee door wilt gaan omdat je daarmee precies op het goede spoor zit, en antwoorden die verfrissende helderheid geven over nieuwe kansen en keuzes. Kortom, reflectievragen bieden mooie haakjes voor een goed gesprek met jezelf. En misschien ook wel voor een mooi verbindend gesprek met vrienden en familie tijdens de oliebollen. Hieronder vind je de nieuwe editie.

Eindejaars reflectievragen – Editie 2022:

1. Met wie of wat zou je de verbinding willen herstellen?
2. Wat is je belangrijkste verdienste van het afgelopen jaar? Waarom is juist dit de belangrijkste?
3. Wat zou je veranderen in of voor je organisatie als je in de positie was dat te doen? Zou je naar die positie willen groeien? Zo ja, hoe zou die groeiroute eruit kunnen zien?
4. Waar heb je spijt van omdat je het wilde maar niet deed? Welke boot heb je daardoor gemist?
5. Waar wil je komend jaar meer aandacht voor vragen, waar mag het vaker en nadrukkelijker over gaan aan de vergadertafel (én aan de borreltafel én aan de keukentafel)?
6. Wat is er allemaal al om dankbaar voor te zijn?
7. Welke terugkerende belemmerende thema’s bleef je ontmoeten?
8. Wat zou het voor je betekenen als je daar komend jaar voorbij zou groeien en van zou loskomen?
9. Waar heb je jezelf teruggehouden en ‘gedownsized’, niet omdat je niet capabel genoeg was maar omdat je bang was (bang om door de mand te vallen, te falen, gezichtsverlies te lijden, jezelf belachelijk te maken)?
10. Welk verschil had het voor jouzelf en voor je team en organisatie gemaakt als je het wel had gedaan?
11. Heb je keuzes gemaakt die je zou willen heroverwegen?
12. Voor welke wensen en ambities op je verlanglijstje moet je een angst overwinnen?
13. Waar ben je niet oprecht geweest naar jezelf en heb je jezelf een verhaal verteld waarvan je ergens weet dat het niet het hele of niet het eerlijke verhaal is?
14. Waarvan voel je dat het tijd is ermee te stoppen dit jaar? Wat roept dat bij je op?
15. Welke waarden en verlangens mogen leidend zijn komend jaar?
16. Welke wensen, dromen en ambities staan nog open, en is het misschien tijd die te gaan verzilveren?
17. Vanuit welke intentie en energie wil je jezelf en anderen leiden komend jaar?
18. Welke kant van jezelf wil je meer ruimte en vrijheid geven, uitbreiden van binnenuit?
19. Welk lastig gesprek heb je te voeren?
20. Welke boodschap wil je jezelf meegeven voor komend jaar?

Ik hoop dat je antwoorden op deze 20 reflectievragen een stuk helderheid opleveren en helpen je koers voor het nieuwe jaar te bevestigen of te verleggen. Ik wens je een vervullend 2023!

P.S. Heel leuk als je me laat weten welke reflectievraag voor jou precies de goede vraag was, of welke andere reflectievraag je zelf gebruikt: info@hardhoutenporselein.nl