25 Carrièrevragen voor in je hangmat leveren jou logischerwijs ook 25 carrièreántwoorden op. Terwijl je in je vakantie afschakelt van de dagelijkse verantwoordelijkheden van je werk, is vakantie juist een heel geschikte periode om te reflecteren op je baan. Wat werkt goed, wat niet? Hoe leuk, uitdagend, succesvol en vervullend is je werk(leven) momenteel? Waar stagneert het, waar vallen de gaten? Wat zou je willen veranderen? Met mijn ‘25 Carrièrevragen voor in je hangmat’ creëer je op een ontspannen manier overzicht. En hernieuwd gevoel voor richting na je vakantie.

Iedere baan bereikt een keer het punt dat je eruit groeit

Iedere baan bereikt een keer het punt dat je eruit groeit. Omdat je je hebt ontwikkeld, je verder hebt bekwaamd, als mens bent gegroeid. En het vertrouwen hebt bereikt dat je klaar bent voor een volgende stap. Dat punt is een kantelpunt. Houd je de kantelbeweging tegen dan blijf je ‘hangen’ in de status quo, waarin je niet langer tot je recht komt. Grijp je dit punt aan om je (loop)baan in lijn te brengen met jouw ontwikkeling en wensen, dan ga je mee in de kantelende beweging en maak je ruimte voor je verlangen en je potentieel. Reken maar dat je dan tot je recht komt. Dat betekent dat je met blijvend plezier aan het werk bent. En ook dat je steeds meer van waarde wordt voor je organisatie. Dat leidt doorgaans tot meer voldoening, plezier,  waardering, invloed, salarisverhoging – en uiteindelijk promotie.

Je carrière op een hoger plan

We zien vaak eerst wat er niet goed werkt en waar de schoen wringt. Maar wat is er nodig om het wél goed te laten werken? Dat is vaak lastiger. Het helpt dan om je carrière vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Betekent je onvrede dat je naar een hogere positie wilt waar je meer invloed hebt op de grote lijnen? Of misschien juist ’terug naar het echte werk’, naar de bedoeling van je oorspronkelijke vakgebied? Of droom je over een carrièreswitch? Er kan zoveel achter je onvrede zitten. Het is zinvol om uit te vinden wat. Dan heb je een startpunt om je carrière op een hoger plan te brengen. Zodat alles samenvalt: dat je werkt op het ambitie- en verantwoordelijkheidsniveau waar jij naar verlangt, dat je energie krijgt van je werk – werk dat je leuk en zinvol vindt en waar je succesvol in bent.

Om je hiermee een stukje vooruit te helpen heb ik een set van 25 carrièrevragen voor in je hangmat opgesteld (ik schreef dit vlak voor de zomervakantie, vandaar de hangmat). Deze vragen helpen je om helderheid te krijgen op de vraag: waar verlang je precies naar, careerwise?

Ik raad je aan er pen en papier bij te pakken. Noteren, schrappen, nog wat scherper formuleren, dat lukt op papier beter dan in je hoofd. Bovendien: je hoofd onthoudt dat allemaal niet, dus je briljante ingevingen zullen anders vervliegen.

25 Carrièrevragen voor in je hangmat

 1. In welke mate voel jij dat je echt tot je recht komt in je werk?
 2. Hoeveel procent (grofweg) van je werkdagen denk jij: ‘Goh, wat is dit LEUK!’?
 3. Wat is jouw grootste pijnpunt of onvrede in je carrière?
 4. Wat is de prijs die je daarvoor betaalt (qua succes, voldoening, (salaris)groei, gezondheid, welbevinden, privéleven)?
 5. Hoe succesvol vind jij jezelf? Hoe tevreden ben je daarmee?
 6. Waar ga jij van ‘aan’ in je werk? Hoe vaak gebeurt dat?
 7. Welke talenten, kennis en expertise laat jij ongebruikt liggen, omdat ze in je werk niet relevant of gewaardeerd zijn?
 8. Waar krijg jij in je werk het meest energie van?
 9. Hoe verbonden voel jij je met het product of dienst die de organisatie levert, en met de klanten of opdrachtgevers van jouw organisatie? Gaat je hart er sneller van kloppen? Wil je voor ze door het vuur?
 10. Hoe verbonden voel jij je met je collega’s en leidingevende? Welke klik ervaar je? Maken zij jouw werk leuker of lastiger? Kun je met hen groeien of remmen ze je af?
 11. Hoe zou het voor je zijn om nog meer impact te maken in je werk? Wat moet je daar voor weten of leren?
 12. Hoe zit het in op dit moment in je carrière met zingeving?
 13. Hoe hoog is in je huidige positie jouw niveau van verantwoordelijkheid, invloed en impact? Hoe tevreden ben je daarmee?
 14. Hoe ziet je carrièreperspectief er uit? Zit je op een prettige groeicurve die aansluit bij jouw ambitieniveau, potentieel en levensfase? Of stagneert je carrière?
 15. Hoe gewaardeerd voel jij je op je werk? Klopt die waardering met de waarde die jij levert (ook de waardering in euro’s!)?
 16. Hoeveel vrijheid en toestemming ervaar je (van anderen en van jezelf) om je leiderschap te ontwikkelen, te versterken, uit te oefenen?
 17. Welke expertise zou je graag willen uitbreiden of verdiepen? Wat wil je leren?
 18. Als je kinderen hebt: wat geef je hen mee over werk? Dat het een manier is om hele gave dingen neer te zetten, van waarde te zijn en vervulling te vinden? Of als iets wat zwaar, saai, vermoeiend, onbevredigend en verplichte kost is?
 19. Waar zou je ontzettend trots op zijn?
 20. In hoeverre maakt jouw huidige baan voor jou je ‘ideale’ leven mogelijk?
 21. Kun je helemaal jezelf zijn in je werk, of lever je in op authenticiteit?
 22. Hoe vervullend is jouw carrière?
 23. Wat is je grootste verlangen qua carrière en werkleven op dit moment?
 24. Wat staat er in de weg om dat te realiseren?
 25. Wat betekent het voor je als dit verlangen niet realiseert? Wat is het effect op je gezondheid, welbevinden, carrière, (salaris)groei, relaties, vervulling?

Wat vertellen je antwoorden?

Je antwoorden op de carrièrevragen geven je een inkijkje in je eigen carrièreverlangen. Wat vertellen je antwoorden je? Wat ligt er om verder te onderzoeken en te ontdekken? Zoals je ziet roepen nieuwe antwoorden vaak weer nieuwe vragen op. Daardoor lijkt het misschien of je geen steek verder komt. Maar dit is juist verdieping op je antwoorden.

Zin in meer verdiepende vragen?

Je kunt gratis member van mijn lezerscommunity worden. Wat houdt dat in? Mijn mail wekelijks in je inbox. Met concrete praktijkvoorbeelden, betere vragen, stof tot denken, nieuwe invalshoeken en praktische handvatten. En soms een speciaal aanbod, speciaal voor mijn lezers. Aanmelden kan gratis via het formulier hieronder.

Foto bij dit blog:    Perfecto_Capucine via Pixabay