Op vakantie in je hangmat of weer terug in je bureaustoel, bedenk je dat je wilt dat er iets verandert in je carrière. Maar wat eigenlijk precies? Begin eens met de ‘25 Carrièrevragen voor in je hangmat’ – ook goed te doen vanaf de bank of achter je bureau. De vragen zijn een mooi begin als je nu niet volledig tot je recht komt in je werk. Als je weet dat je eigenlijk ook een carrière kunt hebben die veel meer voor je oplevert. Zoals meer succes, voldoening, groei, impact, persoonlijk geluk, of salaris. Als je echt niet op je plek zit, is er voor jou waarschijnlijk winst te halen op ál deze aspecten.

Een nieuwe werkelijkheid creëren

Wat zou het voor je betekenen als dát toch eens werkelijkheid werd? Hoe gewaardeerd zou je als collega en leidinggevende zijn als je helemaal tot je recht kwam? Welke verschuiving zou dit voor je kunnen betekenen qua jouw gezondheid, stress, plezier, zingeving, ambities, idealen en trots? En hoe zou je thuis dan zijn?

Zo komt je carrière op een hoger plan

Vaak is het makkelijker om te weten wat er niet goed werkt dan om te weten wat er nodig is om het wel goed te laten werken. Het helpt dan om je carrière vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Ga je serieus naar je carrière kijken, dan kan je carrière op een hoger plan komen. Dat is niet altijd omhoog op de carrièreladder trouwens. Dat hangt er maar net vanaf wat jij het allerliefste wilt. Je carrière komt op een hoger plan als alles klopt. Alles klopt als je werkt op het ambitie- en verantwoordelijkheidsniveau waar jij naar verlangt, als je energie krijgt van werk dat je leuk en zinvol vindt en daar succesvol in bent.

Om je inspiratie te geven en tijd te besparen heb ik een mooie set van 25 carrièrevragen voor in je hangmat (ik schreef dit vlak voor de zomervakantie, vandaar) opgesteld die je helpt om helderheid te krijgen op de vraag: waar verlang je naar, careerwise?

Als ik je een tip mag geven voordat je aan de carrièrevragen begint: pak er pen en papier bij. Noteren, schrappen, nog een beetje scherper formuleren, dat lukt je allemaal niet als je dit in je hoofd probeert te doen. Bovendien: je hoofd onthoudt dat allemaal niet, dus je briljante ingevingen zullen vervliegen. Pen en papier levert je een mooi documentje op dat je er komende tijd steeds weer bij kunt pakken.

25 Carrièrevragen voor in je hangmat

 In welke mate voel jij dat je echt tot je recht komt in je werk?

 1. Hoeveel procent (ongeveer) van je werkdagen denk jij: ‘Goh, wat is dit LEUK!’?
 2. Wat is jouw grootste pijnpunt of onvrede in je carrière?
 3. Wat is de prijs die je daarvoor betaalt (qua succes, voldoening, (salaris)groei, gezondheid, welbevinden)
 4. Hoe goed schat jij je waarde op waarde?
 5. Waar ga jij van ‘aan’ in je werk? Hoe vaak gebeurt dat?
 6. Welke talenten, kennis en expertise laat jij ongebruikt liggen, omdat ze in je werk niet relevant of gewaardeerd zijn?
 7. Waar krijg jij in je werk het meest energie van?
 8. Hoe verbonden voel jij je met het product of dienst die de organisatie levert, en met de klanten of opdrachtgevers van jouw organisatie? Gaat je hart er sneller van kloppen?
 9. Hoe verbonden voel jij je met je collega’s? Welke klik ervaar je?
 10. Hoe zou het voor je zijn om nog meer te kunnen bijdragen aan de resultaten en het doel van de organisatie waar je werkt?
 11. Hoe zit het in op dit moment in je carrière met zingeving?
 12. Hoe hoog is in je huidige positie jouw niveau van verantwoordelijkheid, invloed en impact? Hoe tevreden ben je daarmee?
 13. Hoe ziet je carrièreperspectief er uit? Zit je op een prettige groeicurve die aansluit bij jouw ambitieniveau en levensfase? Of stagneert je carrière?
 14. Hoe gewaardeerd voel jij je op je werk? Klopt die waardering met de waarde die jij levert (ook de waardering in euro’s!)?
 15. Hoeveel vrijheid en toestemming ervaar je (extern en van jezelf) om je leiderschap tot wasdom te laten komen?
 16. Welke expertise zou je graag willen uitbreiden of verdiepen?
 17. Wat is je grootste verlangen qua carrière en werkleven op dit moment?
 18. Als je kinderen hebt: wat geef je hen mee over werk? Dat het een manier is om hele gave dingen neer te zetten, van waarde te zijn en vervulling te vinden? Of als iets wat zwaar, saai, vermoeiend, onbevredigend en verplichte kost is?
 19. Waar zou je ontzettend trots op zijn?
 20. In hoeverre maakt jouw huidige baan voor jou je ideale leven mogelijk?
 21. Kun je helemaal jezelf zijn in je werk, of lever je in op authenticiteit?
 22. Hoe vervullend is jouw carrière?
 23. Hoeveel zelfvertrouwen (op een schaal van 0-10) voel je ten aanzien van je huidige werkverantwoordelijkheden? En hoeveel zelfvertrouwen voel je dat je jezelf verder kunt ontwikkelen om maximaal tot je recht te komen?
 24. Wat betekent het voor je als je niets verandert? (gezondheid, welbevinden, carrière, (salaris)groei, relaties, vervulling)

 En nu dan?

Je antwoorden op de carrièrevragen geven je een inkijkje in je carrièreverlangen. Dat is mooi. Misschien bestaat er nu nog een ‘gat’ tussen je verlangen en je huidige situatie. Je situatie veranderen vraagt van je dat je (één of een aantal) keuzes maakt.

Strategie en plan nodig voor een succesvolle carrière die wél vervullend is?

Vraag dan een gesprek aan. We maken jouw persoonlijke plan om je ideale baan te vinden waarin jij volledig tot je recht komt met maximale voldoening en plezier.

———————

Je las een blogartikel van Karen Rensma

10+ jaar ervaring als chemisch technoloog, 10 jaar ervaring als coach

Ook interessant voor je: ‘Zo blijf je als bèta-vrouw floreren in een groeiende carrière

En verder:

Foto bij dit blog:    Perfecto_Capucine via Pixabay