Ik was bij een uitvaart. Ik kreeg er een waardevolle levensles mee. Die gun ik jou ook, daarom deel ik hem met je.

De overledene was enorm geliefd, dat werd hartverscheurend mooi verwoord door alle moedige sprekers. Er hing een groot verdriet in de lucht, maar de lucht was vervuld van meer dan dat. De lucht barstte namelijk uit zijn voegen door een dringend nalatenschap van de overledene: liefde, optimisme, humor, het mooie en goede kunnen zien in de dingen.

Dat liet hij achter, dat gaf hij door. Of nee, hij HAD het al doorgegeven, want íedereen had het er over.

Dan laat je toch iets geweldigs na? Dan heb je toch een positieve impact van onschatbare waarde op de mensen om je heen?

Wat laat jij na?

Dat zette mij aan het denken. Wat ben ik eigenlijk na aan het laten? Welke positieve impact wil ik graag maken op de mensen om mij heen? Wat wil ik doorgeven? Wat wil ik betekenen voor mijn dierbaren, en de mensen daar omheen? Nou heb ik daar best een helder beeld bij. Maar in hoeverre slaag ik in de uitvoering op dit moment? Ik ga komende tijd nog eens opnieuw stilstaan bij deze levensvragen. En bij de logische vervolgvraag: wat heb ik (nog meer) te doen om dat niet alleen te bedénken maar dat ook daadwerkelijk te léven?

Gelijk beginnen

Om te beginnen ben ik vanochtend vroeg met een kop koffie in de tuin gaan zitten. Alle zintuigen ‘aan’. En dan is er alleen maar moois waar te nemen. De regendruppels op de blaadjes, de verse bloesem aan de appelboom, de geur van nat gras, kwetterende vogels, de heerlijke geur en smaak van mijn koffie. Het volle besef van een mooie nieuwe dag. Eén beeld trof me het meest: hoe op een ogenschijnlijk dode tak van onze hortensia, vol moed en levenslust een paar nieuwe blaadjes het leven oppakten om er vol voor te gaan. Kwetsbaar, maar fier en vastberaden. Die blaadjes doen wat Monty Python zong, en geheel in stijl met de levensles die ik gisteren kreeg aangereikt: Always look at the bright side of life.

Met elkaar

Wat wil jij nalaten? Welke impact wil jij maken? Laat je het weten in een reactie op info@hardhoutenporselein.nl? Want zou het niet cool zijn om met z’n allen een gezamenlijke impact-verlanglijst te schrijven? Ken je anderen met impact-drang? Nodig hen dan uit om zich hier bij te voegen. Ik zal de gezamenlijke impact-verlanglijst dan bundelen en publiceren in een nieuw blog hier. Wees gerust, je blijft anoniem, ik zal alleen voornamen vermelden, niet je achternaam en ook niet je emailadres. Nu houdt niets je meer tegen, toch?! Mooi! Mail me dan nu gelijk even jouw impact-verlangen. Dankjewel!

Wat ik wil nalaten

Laat ik zelf als eerste iets achterlaten voor deze lijst: Ik wens mijn kinderen de boodschap mee te geven dat ze mooie en waardevolle mensen zijn, en dat het leven een feestje kan zijn. Ook wens ik met Hardhout & Porselein en mijn therapiepraktijk een waardevolle impact te hebben op zoveel mogelijk mensen. Om zoveel mogelijk mensen zicht te geven op the bright side of life.

Als je dit blog interessant vond dan denk ik dat mijn eerdere blog “Ode aan je leven” ook echt iets voor je is! Lees het hier: Ode aan je leven

 

Maak een mooie dag!

Karen.

 

Door Karen Rensma – Hardhout & Porselein coaching