Ik krijg er pijn in mijn hart van, elke keer als ik een leuke vrouw spreek die heeft besloten dat het ‘beter uitkwam’ om haar mooie ambities op te geven toen zij moeder werd. Dat het ‘nu gewoon even handiger was’ om tijdelijk (5 jaar, 10 jaar, 20 jaar…) genoegen te nemen met een baan onder haar kunnen. Zodat zij er kan zijn voor haar gezin.

Dit is wat heel veel talentvolle vrouwen doen als zij moeder worden. Zij denken dat ze moeten kiezen: óf een succesvolle loopbaan, óf een fijne moeder zijn. Overigens ook zonder kinderen hanteren veel vrouwen dit zelfde principe: óf een succesvolle loopbaan, óf een ontspannen loopbaan.

Mindtrap

Dit is misschien wel dé grote mindtrap van een hele generatie getalenteerde, kansrijke, hoogopgeleide vrouwen. Het gaat me echt aan mijn hart. Ik geloof namelijk dat je door goede keuzes én een mooi carrièrepad kunt hebben én een fijn gezinsleven, zonder stress.

Op de mindtrap die ik hierboven beschrijf bestaan verschillende varianten, zoals deze: werken onder schooltijd, vervolgens gezellige tijd doorbrengen met de kinderen (wat overigens meestal niet betekent ‘in de relaxstand zakken’) om ’s avonds aan deel 2 van de werkdag te beginnen tot laat in de avond. Dat geeft veel stress en uitputting, waardoor deze vrouwen een volgende carrièrestap vaak uit de weg gaan omdat ze verwachten de bijbehorende verantwoordelijkheid niet te kunnen dragen.

Daarmee snoeien zij hun carrièreperspectief enorm terug. Weten dat je in feite afscheid hebt genomen van je mooie ambities, en weten dat de waarde die je met je mooie werk zou kunnen hebben nu niet tot uitdrukking zal komen, kan enorm gaan wringen. Dat geeft innerlijke wrijving, en wrijving is energieverlies. Samen met de energie verdwijnt vaak langzaam maar zeker het gevoel van bevlogenheid, de sprankeling.

Werkplezier en vervulling

Daarmee reikt de impact veel verder dan carrièreperspectief (en inkomensperspectief) alléén. Want ook het werkplezier komt flink onder druk te staan, en de voldoening wordt steeds minder, wat weer stress geeft en uiteindelijk gezondheidsklachten oplevert. Met in het extreme (maar vaak voorkomende) geval een serieuze vastloper in de vorm van burnout en/of depressie.

Kan het ook anders? Ja, ik denk van wel. Door te weten waar je werkelijke talent ligt, door te weten waarom en voor wie je wilt doen wat je wilt doen (noem het je missie, je roeping, de bedoeling), door zicht te hebben op je unieke power en potentie, door te weten wat voor jou echt belangrijk is in het leven, en door je eigen essentie te kennen, kun je vanuit een diep en duidelijk gevoelsweten zeer krachtige keuzes maken. Loopbaankeuzes en levenskeuzes die goed voelen omdat ze bij je passen en je levenslust bij je naar boven halen.

Zodat je ontspannen, succesvol én vervullend kunt werken en leven. Vanuit de connectie met jezelf. Het is de beste remedie tegen stress. En het beste recept om gelukkig te zijn.

Vergroot je loopbaanperspectief

Wil je weten of en hoe ik ook jou kan helpen dat te realiseren? Vraag dan een Perspectief Gesprek aan (kosteloos). Ik help je graag om te kijken hoeveel meer er voor je mogelijk is, en je strategie daarbij te bepalen. Je kunt een Perspectief Gesprek aanvragen via deze link.

Foto door @Talesforyou