Jaren geleden werd ik benaderd door een radioprogramma. Ik begeleidde in die tijd mensen die kampten met stress en angst. Ze wilden mij graag in de uitzending als deskundige op het gebied van stress en angst. Precies dát – stress en angst – werd bij mij getriggerd door die uitnodiging. Stress en angst om niet deskundig genoeg te zijn, en dat dit tijdens de uitzending plotseling zou blijken…

Een zinvolle reactie zou geweest zijn om te kijken welke condities ik kon creëren – bijvoorbeeld vooraf de vragen inzien om me voor te bereiden – waardoor ik deze prachtige uitnodiging kon aannemen.

Maar gegijzeld door mijn eigen angst en stress dacht ik daar niet aan. Dacht ik überhaupt niet in oplossingen. Mijn focus was: wegwezen! Ik verzon een smoes zodat ik nee kon zeggen.

Gemiste kans natuurlijk! Waar ik me vervolgens ook nog voor schaamde, want ik had een mooie kans laten lopen en ik was niet oprecht geweest.

Én ik dacht destijds: een échte deskundige zou hier niet nerveus van worden…dus ik ben geen echte deskundige…

Inderdaad, pseudo-logica, ik weet het. Maar dit is dus wat we doen als we onszelf laten gijzelen door angst, stress of onzekerheid.

Angst om niet deskundig genoeg te zijn verkleint je potentieel

Vrij zeker dat ook jij jezelf weleens laat kapen door je eigen angst, stress of onzekerheid, al gebeurt dat bij jou misschien in een andere triggersituatie. Hoe dan ook: het verkleint je potentieel.

Inmiddels pak ik dat gelukkig anders aan. Nog steeds zou ik het spannend vinden te gast te zijn in een radio-uitzending.

Angst om niet deskundig genoeg te zijn op de goede manier interpreteren

Maar ik interpreteer dit gevoel niet als bewijs van onbekwaamheid. Ik zie het als ambitie: ik wil er iets moois van maken. Dat is positief en iets waarop je kunt sturen.

Wanneer ik nu word uitgenodigd voor bijvoorbeeld een podcast interview informeer ik vooraf wat ze ongeveer gaan vragen. Daardoor kan ik me goed voorbereiden en zit ik er lekker in. Dat maakt óók dat ik met de interviewer mee kan gaan als het gesprek spontaan een andere afslag neemt.

Je hoeft niet op alles deskundig te zijn

En als het thema buiten mijn expertise valt dan ben ik daar óók helder over en zeg ik nee. Niks om me voor te schamen. Van sommige dingen heb ik wel verstand, van andere dingen niet.

Wat ik met dit verhaal wil vertellen is dat je doorgaans heel goed kunt leren je eigen angst te managen. Dat betekent niet dat je angst naar nul gaat, maar dat je angst niet langer met jou aan de haal gaat.

Dat niet jouw angst maar jij de regie hebt, en dus keuzevrijheid.

En je ondanks die angst toch doet wat je te doen hebt. Omdat je doel of je verlangen groter zijn dan je angst. Omdat je iets belangrijks teweeg wilt brengen in je werk en je op een missie bent in je carrière.

Klinkt dat je als muziek in de oren? En zou je eens willen verkennen of mijn coaching je daarbij kan helpen, en bij jou aansluit? Mail me gerust voor een kennismakingsgesprek op info@hardhoutenporselein.nl.