Vandaag is het officieel Blue Monday. Maar wat nou als de meeste maandagen voor jou voelen als Blue Monday. Omdat je elke week enorm tegen je werkweek zit aan te hikken. Omdat je niet gelukkig bent in je werk. Mensen die genieten van hun werk en een heerlijk ontspannen en betekenisvol leven voor zichzelf hebben gecreëerd – die merken niets van die hele Blue Monday. Die staan namelijk net als élke maandag ook op Blue Monday gewoon weer te popelen om aan hun werkweek te beginnen. Zit jij op dit moment niet bij die laatste groep en kun je nog wel wat tips gebruiken om Blue Monday te doorstaan? Dan is onderstaande stuk voor jou geschreven! Ik heb de belangrijkste les en nóg 12 tips voor je op een rijtje gezet. Daarmee reken je voorgoed af met Blue Monday, en weet je wat je vandaag al kunt doen om gelukkig te worden in je werkleven zodat Blue Monday voor jou vanaf vandaag tot het verleden behoort. Wat je daarvoor nodig hebt is het meest krachtige tegengif voor al jouw Blue Mondays in het jaar: werkgeluk. Lees hieronder de belangrijkste les plus nóg 12 tips hoe je dat doet, werkgeluk creëren.

Exit Blue Monday. De belangrijkste les (en nóg 12 tips) voor een heerlijk leven vol werkgeluk: Geef jezelf permissie

Dit is waar het mee begint. Zonder je eigen veranderpermissie is elk voornemen een dood paard. Kan je sleuren wat je wilt, er komt niks van de grond. Dus vraag jezelf eens oprecht af: geef jij jezelf toestemming om jouw verlangen te verlangen en de stappen te ondernemen om het te gaan verwezenlijken? Mag je van jezelf gelukkig succesvol en succesvol gelukkig zijn? Voel je een hartstochtelijke ‘ja’? Dan zit je goed. Zo niet, dan zit je met dat dode paard.

Let 2018 begin right now!  Ga eens na wat jou belemmert om jezelf permissie te geven. Wat je nodig hebt om jezelf permissie te geven. Op wiens toestemming zit je te wachten? Wacht niet langer. Je hebt alleen je eigen persmissie nodig. Besluit dat je mag.

Na dat besluit is het hek van de dam, dan gá je, dan ben je los van de grond, dan vlieg je….

En is de weg vrij om te doen wat nodig is om jouw leven in 2018 in te gaan richten op jouw manier, op jouw voorwaarden. Ik help je graag een stuk op weg met de onderstaande 12 tips. Go for it!

 

Tip #1   Maak ruimte

Toen ik zelf een paar jaar geleden een aantal dingen heel graag anders wilde in mijn werkleven, worstelde ik met het vinden van tijd. Want een verandering doorvoeren vraagt tijd. Om te beginnen: tijd om na te denken, te mijmeren, te brainstormen met jezelf. Die tijd had ik aldoor niet, en dat was deel van het probleem. En zo bleef alles bij het oude, maand na maand na maand. Alles veranderde op het moment dat ik besefte: ik zit klem omdat ik geen tijd heb om na te denken. Ik had mezelf als het ware in de houtgreep. Opeens begon het me te dagen: als je iets wilt veranderen zal je tijd moeten vrijmaken. Dat is dan ook precies wat ik ging doen. Tijd creëren en reserveren in mijn agenda. Nadenktijd. Mijmertijd. Brainstormtijd. En in die wekelijkse uurtjes ontstonden de mooiste ideeën.

Eerst dacht ik dat dat helemaal niet kon, tijd vrijmaken. Dat ik me dat niet kon permitteren. Ik had immers een psychotherapiepraktijk vol cliënten, en omdat er continu meer aanmeldingen dan plekken waren werkte ik al jaren met een wachtlijst. Ik voelde me daardoor niet vrij om tijd te maken om na te denken over belangrijke dingen die ik anders wilde.

Is er iets dat jou tegenhoudt om tijd vrij te maken voor jouw (werk)geluk? Hoe zou het zijn als je tijd in overvloed had? Zou je dan de tijd nemen om dit belangrijke nadenkwerk te doen? Ik zeg je: als je er geen tijd voor maakt verandert er niks.

Let 2018 begin right now!  Hoe kun jij ergens in de komende weken tijd beschikbaar maken voor jouw verlangen naar verandering? Misschien kun je een verlofdag opnemen? Of een aantal dagen 1 uurtje verlof pakken? Of in het weekend een uurtje eerder opstaan? Zit dat er écht niet in? Dan biedt tip #3 uitkomst!

Tip #2   Houd een inspiratie- en doelenboek bij

Koop een heel fijn opschrijfboekje. Zo eentje waar je helemaal voor valt. Kost misschien wat, maar dan heb je ook een hele mooie. Alleen dát al is een sterk statement aan jezelf: ik ga in 2018 iets belangrijks veranderen, ik ga onderzoeken hoe, en alles wat ik daarover bedenk, ontdek, me afvraag, en wijzer wordt schrijf ik op in mijn bijzondere schrijfboek.

Zelf heb ik er een gewoonte van gemaakt om altijd zo’n mooi notitieboekje en pen in mijn tas te hebben. Want inspiratie kan je overal en altijd overvallen. Al mijn “PLING!” momenten noteer ik gelijk zodat er geen druppel inspiratie verloren gaat. Ik heb inmiddels een indrukwekkende verzameling van zulke prachtige volgeschreven notitieboekjes.

Let 2018 begin right now!  Koop jouw persoonlijke inspiratie- en doelenboekje. Een mooie agenda die je alleen hier voor gebruikt werkt ook heel goed. Noteer wat je in 2018 anders wilt, waar je naar verlangt, wat je supergraag voor elkaar wilt krijgen en welke doelen je wilt waarmaken in 2018. Schrijf elke dag kort op wat je die dag hebt gedaan om daar dichterbij te komen.

Tip #3   Haal de bezem erdoor: je agenda

Energieslurpers en tijdverspillers, je hebt er waarschijnlijk meer dan genoeg. Ze zijn ruis in je agenda, en ruis in je dag. Je wordt er niet blij van. Je hebt wel wat beters en leukers te doen! Veel van deze dingen voelen als verplichte nummers, een soort korvee. Andere voelen als een soort sluipende dief van je tijd, denk maar aan ‘even’ wat op Facebook zetten – voor je het weet ben je een uur (of een hele avond) verder.

Het schept direct ruimte als je al je energievreters en tijdverspillers in kaart brengt en bij elkaar op een lijst zet. Met tijdverspillers kan je gelijk stoppen, dat levert je vandaag nog vrije tijd op. Energievreters, daar wil je slimme keuzes in maken. Ook dat kan je vandaag direct al vrije tijd opleveren.

Het is handig om regelmatig opnieuw de bezem door je agenda en to-do lijst te halen, want ongemerkt lopen die vaak toch weer vol met nieuwe energie- en tijdverspillers.

Let 2018 begin right now!  Maak in je inspiratie- en doelenboek die lijst van energie- en tijdverspillende activiteiten en taken. Kies 1 tijdverspiller en 1 energieslurper waar je afscheid van neemt of die je begrenst. Vandaag, ja!

Tijdverspiller? Delete, of begrens (bijvoorbeeld maximaal een half uurtje social media op een avond). Energieslurper? Delegeren of deleten.

Tip #4   Haal de bezem erdoor: je werkplek

Wat voel je als je je werkplek binnenwandelt? Of dat nou op een kantoor is, of een werkplek aan huis, of waar dan ook: hoe voel je je bij de aanblik van jouw werkplek? Krijg je gelijk zin om aan het werk te gaan? Kijk je er naar uit om op deze plek een aantal uren door te brengen? Kom je tot rust? Voel je je geïnspireerd door je werkplek? Word je er blij van?

Zelf heb ik een super werkplek. In een statig oud pand, mijn kantoor&praktijk is een ruime en lichte ruimte met een groot raam en uitzicht op het park. Zodra ik er binnenstap voel ik me prettig. Ik ben er graag.

Ook thuis heb ik een werkplek gemaakt. Die is van een heel ander kaliber, maar ook heel fijn: een klein hoekje op de overloop op zolder. Tussen de wasmanden en de strijkplank, echt! Maar zodra ik aan mijn bureau schuif zit ik met mijn rug naar de was-rommel, dus die ‘is’ er even niet meer. Zodra ik aanschuif zie ik mijn fijne bureau met wat mooie spullen en foto’s, en heb ik uitzicht op de wolken door het raam naast me. Ook daar zit ik graag.

Je stapt in de sfeer van je werkplek. Een fijne werkplek geeft je al energie nog vóór je begonnen bent. Ook andersom: een onprettige werkplek kost je al energie nog vóór je begonnen bent.

Let 2018 begin right now!  Maak schoon schip op je werkplek. Maak je werkplek klaar voor jouw successen in 2018! Ruim op, en richt het in zodat het een fijne plek wordt om te zijn.

Tip #5   Haal de bezem erdoor: je huis ?

Chaos in je huis geeft chaos in kop. De chaos in je hoofd opruimen is toch een tikkeltje complexer dan de chaos in je huis opruimen, dus ik zou beginnen met je huis.

Ik lees zelf ook even mee ? want mijn huis is soms veel meer zooi dan ik prettig vind. Zeker zoiets als de inkomende post een plek geven: lezen, actie uitvoeren, weggooien of in een map; het blijft mijn valkuil want ik stel dat uit. Niet handig. Ken je dat? Post, kranten, tijdschriften en inleverstrookjes voor school die op je eettafel een eigen leven gaan leiden? Maar als ik dan alles heb weggewerkt merk ik dat er heel veel prikkels en ruis wegvallen en er meteen meer rust is in de woonkamer. En in mijn hoofd!

Ook zo eentje: je kledingkast. Hangen in jouw kast uitsluitend kledingstukken die je bijna wekelijks draagt? Die passen bij wie jij nu bent, en waar je je prettig en mooi in voelt? Kijk ook eens op die manier naar je zakelijke kleding. Past jouw kleding ook bij wat je in 2018 wilt bereiken?

Vervolgens kun je voor elk kledingstuk kort maar krachtig zijn: is het een hartstochtelijke ‘ja’? Plekje in je kast verdiend. Geen hartstochtelijke ‘ja’? Dat betekent ‘nee’. Breng het naar de kringloop, maak je zus of je buurvrouw er blij mee, maar hang het niet terug in je kast.

Let 2018 begin right now!  2018 wordt jouw beste jaar ooit! Dus maak daar ruimte voor en maak schoon schip in je huis, en daarmee in je hoofd. Alle ruis eruit! Maak een lijst (in je inspiratie- en doelenboek van tip #2) van plekken of kasten in jouw huis waar veel rommel, ruis, onrust is. Kies er ééntje uit om nog deze week op te ruimen en te ontzooien. Plan in je agenda in wanneer je dat gaat doen.

Tip #6   Imagine! Stel (het) je voor!

‘Without imagination nothing will ever happen at all’. Klopt! Als je je niet voorstelt hoe je ideale bestemming er uitziet, dan ga je daar nooit komen. Maak dus een voorstelling van jouw ideale plaatje. Hoe zal je zijn als je gelukkig succesvol en succesvol gelukkig bent? Hoe ziet jouw leven er dan uit? Wat doe je in dat leven voor de kost? Met en voor wie werk je? Welk aandeel mag jouw werk innemen in je leven? En hoeveel aandacht en tijd wil je beschikbaar hebben voor je gezin, sporten, de kat, buitenleven, vriendschappen & familie, persoonlijke ontwikkeling, aanlummelen? Hoe ziet je inkomen er uit? Waar geef je je geld aan uit?

Als je het je kunt voorstellen, dan kun je er ook een plaatje van maken. Hoe voel jij je in dat plaatje? Is dat hoe je je wíl voelen? Zo niet, dan kun je het plaatje bijstellen en finetunen tot het klopt.

Dat plaatje zit daarna in je geheugen. Dus op elk moment kun je dat plaatje er weer bij pakken. Het mooie is, het fijne gevoel – hoe jij je wilt voelen – komt steeds mee met het plaatje. Want je brein heeft het gevoel dat hoort bij jouw ideale plaatje daar bij opgeslagen. Jouw gewenste plaatje en jouw gewenste gevoel zijn nu dus aan elkaar gekoppeld. Elke keer als je jouw droomplaatje ophaalt uit je geheugen zal je je dus alvast een beetje voelen zoals jij je zult voelen als je jouw droomplaatje hebt bereikt. Een sneak preview, zeg maar. De teaser van jouw droomleven.

En teasers smaken naar meer! Door het je regelmatig voor te stellen activeer je jezelf al richting het leven en werk waar jij naar verlangt.

Let 2018 begin right now!  Vandaag al doen: ogen dicht en mijmeren maar! Stel het je voor! Imagine! Wat borrelt er al op? Noteer in je inspiratie- en doelenboek!

Tip #7   Maak een plan en een planning – en houd je eraan ?

Kijk, het verschil tussen een voornemen en een besluit is het plan. Goede voornemens zijn mooi. Ook vrijblijvend. Jezelf iets voornemen kan iedereen. Goede voornemens zijn mooi, maar niet mooi genoeg. Je hebt ook een plan nodig. Met te nemen acties, en een planning. Tel je dat op bij je mooie voornemen, dan heb je een besluit. Je voel gelijk hoeveel krachtiger je voornemen daar van wordt!

Dit is natuurlijk ook precies waarom 95% van alle goede voornemens in no-time op non-actief gaat. Meestal zo na de 2e week van januari zijn de meeste voornemens al weer verdampt of zelfs vergeten. Dat is één van de redenen waarom die 2e of soms 3e maandag van januari Blue Mondy wordt genoemd (‘Depri Maandag’). Even een jaartje terugkijken. Proostte je met Oud&Nieuw  2016 nog vol overtuiging op je mooie voornemens voor 2017, op maandagochtend overkwam het gewone leven je weer en verschoof al dat moois vanzelf al wat naar de achtergrond. Half februari dacht je heel soms nog met weemoed dat je het toch écht mooi bedacht had en tegen de tijd dat het 1 maart was, waren je voornemens compleet verdampt, op de lange baan geschoven, uitgesteld. Niet omdat je dat wilde, maar omdat je geen plan had. Daardoor had je jezelf niet ‘aan’ gezet. Simpel.

Maar hier komt de herkansing! 2018 HERE YOU COME! Je voornemens, wensen en verlangens ga je voor 2018 dus voorzien van een goed plan. Plus: goede acties om je voornemen uit te voeren en je verlangen dichterbij te brengen. Plus: een goede planning. Plus: je gaat je aan die planning houden – want anders: what’s the point?

Als je dit allemaal doet heb je geen voornemen, maar neem je een besluit! Yeah!

Let 2018 begin right now!  Noteer in je inspiratie- en doelenboek waar je in je werk en leven naar verlangt. En welke voornemens daaruit voortkomen. Bij elk punt bedenk (en noteer) je ook HOE je daar mee aan de slag kunt, WAT je daarvoor wilt doen (en wat je daarvoor wilt schrappen!), en WANNEER.

Deze lijst is je meetlat. Om je voortgang te meten. Om te zien of je nog op schema ligt. Of je een beetje harder wilt, of dat je wat meer achterover kunt leunen. Doordat je op elk moment precies weet wat je volgende actie is blijf je in beweging. Door die actieve houding is de kans dat je jouw voornemen waarmaakt veel groter. Doordat je zicht en feeling houdt met hoe dicht je je doel al genaderd bent, blijf je positief over je slagingskansen. Ook daardoor blijf je in beweging. You’re on a mission! Go for it!

2018, HERE YOU COME!

Tip #8   Vier je successen

Nu je echt werk gaat maken van jouw voornemens, en echt aan de slag gaat met het creëren van een heerlijk, ontspannen en betekenisvol (werk)leven zal je een reeks acties gaan ondernemen. Sommige zullen soepel gaan, andere stroef. Soms zal het meezitten, soms tegen. Soms zal je jezelf overtreffen, soms zal je niet weten hoe je het aan moet pakken.

We zijn van nature geneigd om vooral aandacht te geven aan wat (nog) niet goed gaat. Dat is handig als je daardoor leert wat je volgende keer beter anders kan doen. Dan is het een leermoment. Niks mis mee.

Maar wat (nog) niet goed gaat, is niet het héle verhaal. Want er gingen ongetwijfeld ook dingen wél goed. Ik raad je aan om óók stil te staan bij je successen. De grote , maar ook de kleintjes. Want hoe klein ook, elke stap die je zet brengt je in de goede richting. Als je van A naar Z wilt, en je hakt die route op in kleine stapjes, dan zie je dat elk van die stapjes nodig is om naar Z te komen. Ze verdienen dus ook allemaal je waardering.

Verandering kan een hele klus zijn. Door je successen te vieren geef je jezelf de bemoediging om door te gaan en maak je er vooral ook een feestje van!

Let 2018 begin right now!  Als je je inspiratie- en doelenboekje omdraait en je slaat het dan open, heb je weer een vers boekje. Vanuit die kant schrijf je dagelijks of wekelijks (Victory Friday ? ) je successen en succesjes op. Welke stappen heb je gezet? Waarover voel je je blij, tevreden, trots, gelukkig, bruisend?

Tip #9 Zorg goed voor jezelf

Mensen die gelukkig succesvol en succesvol gelukkig zijn hebben iets belangrijks met elkaar gemeen: ze zorgen goed voor zichzelf. Als jij leegloopt, loopt je gezin, je werk, je leven ook leeg. Slecht voor jezelf zorgen is een slecht plan.

Let 2018 begin right now!  Las goede pauzemomenten in, leg jezelf regelmatig aan de oplader. Voed jezelf met voldoende nachtrust (krijg je lekker veel energie van), gezond eten & drinken (geen vulling maar voeding, krijg je lekker veel energie van), lichaamsbeweging (krijg je lekker veel energie van), buitenlucht (krijg je lekker veel energie van).

Tip #10 Wat gedaan is, is klaar

Er is altijd nog wel iets te doen. To-do-lijsten raken alweer vol nog voordat ze leeg waren. Je kunt jezelf daar helemaal gek door (laten) maken. Maar daar word je niet blij van. Misschien is het zelfs onderdeel van het probleem, en laat jij je nu nog gek maken door alle klussen die nog gedaan moeten op je werk en thuis.

Realiseer je dan: het is nooit klaar, en-dat-is-prima.

Wat gedaan is, is klaar. En in die gedachte kun je veel rust vinden. Ook de rust om het allemaal even los te laten en om ’s avonds na achten je laptop dicht te laten.

Let 2018 begin right now!  Gedachte-experimentje: doop je to-do lijst om tot could-do lijst.

Tip #11 Leren = Leuk!

Nu jij begonnen bent om van 2018 jouw beste jaar ooit te maken en ervoor te zorgen dat Blue Monday komende jaren echt aan jou voorbij gaat, zal je ontdekken welke dingen je in je werk en leven op een nieuwe manier wilt gaan doen. Een nieuwe manier vergt ook nieuwe inzichten, nieuwe skills en nieuwe kanten van jezelf ontwikkelen. Je gaat dus nieuwe dingen leren. En dat is ontzettend leuk! Leren geeft je nieuwe vleugels. Leren = groeien en van groeien word je gelukkig. De onvermijdelijke groeipijn wil je dus gewoon voor lief nemen. Laat je daar niet door ontmoedigen.

Verdiep je. Lees boeken, bezoek seminars, volg workshops of trainingen, ga in gesprek met mensen van wie je kunt leren, laat je inspireren.

Let 2018 begin right now!  Maak een lijst (die je natuurlijk noteert in je inspiratie- en doelenboek) met boeken die je graag wilt lezen, seminars, trainingen of programma’s die je graag zou willen volgen. Een verlanglijstje. In je boekje kun je de opgedane inspiratie en inzichten opschrijven, en eventuele aanvullingen op je doelen noteren.

Tip #12 Je hoeft het niet alléén te doen

Je uitgangspunt is dat 2018 jouw jaar wordt, je beste jaar ooit. Dat is nogal wat. Een indrukwekkend uitgangspunt en een geweldige intentie! Meestal wordt zoiets een prachtige reis, en ook een hele klus. Dan is het een verschilmaker of je wel of niet omringd bent door mensen die jouw intentie en nieuwe richting snappen – ook als ze nog niet kunnen zien hoe het afloopt. Toffe, positieve, betrokken mensen die jou dat gunnen en vertrouwen hebben in de goede afloop.

Die voor je klaar staan om liefdevol en kritisch met je te sparren, je op te vangen als je op je plaat gaat, met je mee te juichen bij al je successen, en die je een bemoedigend steuntje in de rug blijven geven als de tegenwind wel erg lang duurt.

Zelf heb ik een aantal keer in mijn leven zo’n grote verandering doorgevoerd. Mijn levensverandering heeft de vorm van een drietrapsraket. Eerst maakte ik de switch van het geldgedreven technische bedrijfsleven naar het idealisme-gedreven bedrijfsleven (jazeker, dat bestaat!). Een paar jaar later koos ik alsnog voor een radicale omscholing: van chemische technologie naar psychotherapie. En toen ik inmiddels jarenlang een succesvolle praktijk voor psychotherapie voerde, kwam de stap naar Hardhout & Porselein met waardevolle programma’s voor persoonlijke coaching met therapeutische diepgang.

Parallel daaraan maakte ik echt andere – fijnere! – keuzes in mijn werk-leven balans, en ook dat had meestal de vorm van een reis waarbij dingen steeds helderder voor me werden, net zo lang tot ik er klaar voor was om een andere keuze te maken.

Van ieder van deze veranderingstrajecten werd ik gelukkiger. Meer ontspannen. Voelde ik meer voldoening. Had ik het beter naar mijn zin. Voelde ik me enthousiaster en sprankelender. Voelde ik me meer verbonden met mijn werk en mijn gezin.

Terugkijkend valt me op dat bij ieder van deze veranderingstrajecten ik er in mijn eentje aan begon. ‘Zelluf doen’. Ik kwam altijd een heel eind, echt waar, ik deed goede ontdekkingen in mijn eentje, zette volgende stappen, maar érgens droogde het toch altijd weer op. Dan was ik toch weer in mijn eigen denkcirkeltje terecht gekomen, in mijn oude ingesleten patronen gestapt, en ontnam mijn blinde vlek me het uitzicht op juist de meest cruciale inzichten en acties.

En in alle 3 deze trajecten kwam daar dan een keer het moment waarop het me begon te dagen: ik hoef het niet alléén te doen. Ik mag bij iemand in de leer, die waar ik nu mee worstel, al achter de rug heeft. Die een paar stappen verder is dan ik, en daardoor beter zicht heeft en verder kan kijken dan ik.

En in alle 3 die trajecten schakelde ik daarna de hulp in van een professional. In mijn drietrapsraket waren dat respectievelijk een loopbaancoach, een psychotherapeut en een business coach. En alle 3 de keren zorgde díe beslissing ervoor dat ik in een enorme stroomversnelling kwam en uiteindelijk stappen van betekenis ging zetten. Wat ik alle 3 die keren ontdekte: de loopbaancoach (1e traject), de psychotherapeut (2e traject) en de business coach (3e traject) leerden mij dingen die ik mezelf nog niet kon leren. Dat leverde een tijdwinst op van minimaal een jaar per traject! Als ik alles zelf was blijven doen had het minstens een jaar per traject, dus 3 jaar in totaal (!!) langer geduurd voordat ik had bereikt wat ik wilde.

Tijd is misschien wel je kostbaarste bezit. Tijd kun je maar 1x uitgeven. Op = op. Tijd komt nooit meer terug. Dus hoe waardevol is het om 3 jaar tijd te winnen!

Dat gun ik jou ook. Blijf niet worstelen in je eentje maar laat mij met je sparren. Ik help je graag naar steengoede inzichten, keuzes en acties. Ik help je graag met soepel groeien. Ik geef je graag een steuntje in de rug als het lastig wordt. En ik vier graag samen met jou je nieuwe leven in 2018.

Het is natuurlijk aan jou. Maar als je in januari begint kun je nog vóór de zomervakantie je nieuwe leven op de rit hebben. Ik bedoel maar… ?

Let 2018 begin right now!  Met wie ga jij sparren? Wie wordt jouw cheerleader? En van wie ga jij leren zodat je niet alle fouten zelf hoeft te maken?

Wat denk je? Wordt 2018 het jouw mooiste jaar ooit?

 

X Karen op Blue Monday