Het is jou misschien ook wel eens verteld als het ging over je leven en je loopbaan: dat je eruit moet halen wat erin zit. Ook als dit wordt verteld vanuit een liefdevolle intentie, kan dat voelen als een plicht, als een norm waaraan je moet voldoen. De formulering “Je moet eruit halen wat erin zit” kan voelen als een zware last om je leven te optimaliseren, en dat werkt perfectionisme en faalangst in de hand.

 

Bovendien ontstaan van daaruit tragische misverstanden zoals: “Ik heb een academische opleiding, dus ik mag geen meubelmaker zijn.” Maar wat nou als juist dáár je hart en je talent ligt? Wat laat je dan liggen door ‘alles eruit te halen’? Ik geloof dat een kleine verschuiving in formulering een totaal ander perspectief en een heel ander gevoel geeft: niet het gevoel te moeten voldoen maar een gevoel van voldoening.

 

Je formulering bepaalt je vertrekpunt

Je voelt waarschijnlijk direct meer ruimte en vrijheid als je een formulering kiest die jou geen norm oplegt. Want een norm, daar moet je aan voldoen. Met dus het risico dat je er niet aan voldoet, en dan volgt afkeuring of afwijzing (door jezelf!). Als je van jezelf alles eruit moet halen wat erin zit dan zal je jezelf misschien een sukkel voelen als je dat níet doet. Het idee alleen al kan daardoor behoorlijk wat stress geven die helemaal geen functie heeft.  

 

Je kunt ook denken: “Wat er in zit wil er uit. En mag er uit.” Dat geeft een heel vrij vertrekpunt, zonder dat perfectionisme,  faalangst of afwijzing op de loer liggen. Daardoor kom je makkelijker en sneller in actie, waardoor je waarschijnlijk juist méér uit jezelf en uit je leven haalt.

 

Wat is het wat jij het allerliefst uit jezelf en je leven wil halen? Wat is het wat jij met heel je hart wil neerzetten, creëren, maken, bedenken, vorm geven, in gang zetten? Om die vraag te beantwoorden kan het helpen om eerst los te komen van ‘ik moet er wel mijn geld mee kunnen verdienen’.

 

Wat wil je creëren?

Daarom:  Wat als je niet voor het geld hoefde te werken? Loterij, erfenis, je bent helemaal binnen. Stél dat. Wat zou je dan doen met je tijd? Waar zou je dan je leven aan willen besteden? Waar zou je je toe geroepen voelen? Waarmee zou jij het verschil willen maken? Wat zou je willen creëren, maken, neerzetten, nalaten? Wat zit er in jou en wil eruit? Dat kan trouwens zomaar tóch werk-gerelateerd zijn. Maar het kan ook iets daarbuiten zijn. Het maakt niet uit.

 

Wat uitmaakt is dat je er gehoor aan geeft. Anders word je gillend gek of hopeloos chagrijnig, of ga je een nare leegte voelen. Deze dingen daadwerkelijk belangrijk maken in je leven, er tijd voor maken, ze gaan doen, dat is geen luxe. Dat is gehoor geven aan je levenslust!

 

Dat is waar je gelukkig van wordt

Het zit erin. Het moet eruit. Niet als plicht, maar als een bruisende noodzaak om je gelukkig, betekenisvol en waardevol te kunnen voelen. Dat gaat veel verder dan goed zijn in je werk of een leuke moeder zijn. Dat gaat over vergaande persoonlijke ontwikkeling en groei. En precies dát is wat je gelukkig maakt. En succesvol, niet te vergeten.

 

Dus wil jij een gelukkig succesvol & succesvol gelukkig leven? Haal er dan uit wat er in jou zit en doe er iets geweldigs mee! Niet omdat het moet, maar omdat het mag. 

 

Karen

 

Dit blog is geschreven door Karen Rensma

Relevante thema’s bij dit blog zijn creëren, persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei, persoonlijke coaching, Gelukkig Succesvol & Succesvol Gelukkig, genieten, werkgeluk, werkplezier, succesvol, schitterend.