Het begin van het nieuwe jaar is typisch zo’n moment waarop we stilstaan bij ons leven en onze dromen. We maken de balans op over het afgelopen jaar en beloven onszelf dit jaar onze goede voornemens wél waar te maken. Hoe maak je goede voornemens zodat je goede hoop en je mooie voornemens werkelijkheid worden? Het is makkelijker dan je denkt, en het werkt echt. Als je aan de slag gaat met onderstaande tips wordt 2019 een schitterend jaar voor je, op alle fronten.

 

First things first

Je begint meteen goed door in 2018 achter te laten wat voor jou niet (meer) werkt. Het is toestemming aan jezelf om te stoppen met de dingen die te veel energie kosten, waar je geen plezier in hebt, waar je elke keer weer tegenaan zit te hikken en die niet bijdragen aan je leven zoals jij het ’t allerliefste zou willen.

Jouw eigen toestemming is super belangrijk want zonder dat kom je niet in beweging en weet je dus nú al dat 2019 ongeveer hetzelfde wordt als 2018.

 

Pak het onkruid aan, in je werk en je leven

Goede voornemens komen altijd voort uit een verlangen naar verandering. Waar je naar verlangt, daar wil je ruimte voor maken zodat het kan groeien en tot bloei kan komen. Hoe meer onkruid je eruit trekt, hoe meer ruimte er is voor mooie nieuwe dingen. Misschien is je eerste gedachte: ik kan écht niets schrappen, alles wat ik doe moet echt gebeuren. Het punt is, met die gedachte zet je jezelf gelijk al klem, en blokkeer je alle mogelijke veranderingen, groei en mooie mogelijkheden! Daar wil je jezelf dus nog wel op uitdagen.

Daarom: maak eens een lijst met alle tijdrovers, energieslurpers, ruis en onwelkome afleiding die je in een gemiddelde week op je bord hebt, op je werk en thuis. Taken, bezigheden en contacten die jou weghouden van de echt belangrijke dingen, waar je humeurig van wordt, die ongewenst oponthoud geven en waar je energie van weglekt. Maak deze lijst niet ‘even snel in je hoofd’ maar echt op papier zodat het super tastbaar wordt, en misschien ook wel confronterend. Maar hey, daar kom je van in actie, dus dat is gunstig.

Kies vervolgens 1 ding om te schrappen. Eén ding maar. En schrap het écht. Beloof jezelf dat je dit ding niet langer gaat doen. Stel dat je elke maand één ander ding schrapt van je onkruidlijst. Hoeveel tijd, mentale rust en ruimte, energie en aandacht maak je dan in een jaar vrij voor de echt belangrijke dingen waar je heel graag mee bezig wilt zijn? Precies!

 

Waar je naar verlangt ís belangrijk dus máák het ook belangrijk

Goede voornemens heb je niet voor niets. Ze komen voort uit onvrede over (iets in) je huidige situatie en uit een verlangen naar iets anders. Je voornemens zijn dus jouw grote en kleine dromen voor 2019. Je leven wordt echt leuker als je je dromen verwezenlijkt. Neem je dromen dus serieus!

 

Begin met waarom

Een goede start is om eens een krachtige brainstorm sessie te doen met jezelf, en alles op te schrijven:

 • Waarom droom je waar je van droomt?
 • Wat zou dat je brengen?
 • Waar stelt het je toe in staat?
 • Hoe zal je leven zijn als die droom werkelijkheid wordt?
 • Waarom is dat belangrijk voor je?
 • Hoe zal je je dan voelen?

Met dergelijke vragen verbind je je met het waarom achter je droom. Als je die drijfveer te pakken hebt wordt het heel veel makkelijker om er daadwerkelijk voor te (blijven) gaan, ook als het tegenzit.

 

Maak het concreet en praktisch

Vervolgens wil je de slag maken naar praktische antwoorden op super concrete vragen, zoals:

 • Waar wil je tijd voor vrijmaken?
 • Waar ga jij voldoening uit halen?
 • Welke kwaliteit of talent wil jij volop gaan inzetten of ontwikkelen?
 • Waar word je écht blij van?
 • Wat wordt jouw thema voor dit jaar?
 • Welk mooie doel wil je bereiken?
 • Wat wil je in jouw agenda het allerbelangrijkst maken?
 • Wat wil je neerzetten?
 • Hoe fit wil je zijn?
 • Wat wil je doen en beleven?
 • Wat wil je uit jezelf en uit je leven halen?
 • Welk aandeel mag je werk hebben in je leven?
 • Hoe wil jij je voelen als je ’s ochtends je bed uitstapt?
 • Hoe wil jij je voelen als je op je werkplek binnenkomt?
 • En als je weer thuiskomt?
 • Wat is daar voor nodig?
 • Hoe kun je dat organiseren?

 

Hoe meer je jezelf met jouw antwoorden verbindt, hoe sterker de drive die je ervoor voelt. Voornemens worden dan concrete doelen. En dat geeft je onmiddellijk richting en focus.

 

Kijk naar alle aspecten van je leven

Vaak stellen we doelen op een specifiek gebied in ons leven. Maar aangezien al die gebieden elkaar versterken en allemaal bepalend zijn voor hoe jij je voelt, voor hoe gelukkig en succesvol jij bent, breng je je droomleven pas écht in een stroomversnelling als je alle aspecten van je leven meeneemt in je voornemens.

 

Want je kunt een prachtig loopbaandoel stellen, maar als je niet goed in je vel zit wordt dat lastig waar te maken. Je maakt loopbaandoelen haalbaarder door daarnaast ook doelen te stellen voor bijvoorbeeld voeding, lichaamsbeweging en slaap, of doelen om financiële stress weg te nemen.

 

Doelen om je relatie gezonder en leuker te maken dragen bij aan hoeveel ruimte en energie je hebt om te knallen met je loopbaandoelen. En andersom ook: als jij energiek en voldaan uit je werk komt ben je een leukere partner, en een leukere moeder dan wanneer je doorsuddert in een goede maar onbevredigende baan.

 

Giet het in een plan

Je hebt nu bijna alle ingrediënten om van 2019 een schitterend jaar te maken, nog één laatste stap. Laat je die laatste stap liggen, dan zijn je voornemens waarschijnlijk eind januari al verdampt. Wat je nog nodig hebt is een plan, met concrete acties en een goeie dagelijkse routine. Zodat je elke dag precies weet wat je te doen hebt om je voornemens werkelijkheid te maken.

 

Ik wens je veel succes en een SCHITTEREND 2019!

Karen.

 

Dit blog is geschreven door Karen Rensma

Relevante thema’s bij dit blog zijn goede voornemens, persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei, persoonlijke coaching, Gelukkig Succesvol & Succesvol Gelukkig, genieten, werkgeluk, werkplezier, succesvol, succesjaar, superjaar, jouw beste jaar ooit, maak 2019 schitterend.