Kort na de zomervakantie, dat is typisch zo’n moment waarop mensen nieuwe dingen willen beginnen. Ze zitten vol nieuwe ideeën, nieuwe energie en nieuw vertrouwen. De vakantie break heeft ruimte in je hoofd gemaakt om lopende verplichtingen en verantwoordelijkheden te doorbreken, en in die ruimte kan creativiteit en levenslust haar slag slaan. Dat merk je na de vakantie aan het verwachtingsvolle gevoel dat er iets nieuws mogelijk is voor je. En daar heb je zin in! Het is leuk en slim om daar gehoor aan te geven. Maar als je even niet oplet ben je op je eerste werkdag al weer opgeslokt door de waan van de dag, en zak je terug in de oude status quo van vóór de vakantie. 5 Stappen waarmee je dat energieke, verwachtingsvolle post-vakantiemomentum inzet om je oude status quo te doorbreken.

Stap #1 Gevoel van weerstand en verlangen geven je belangrijke info

Als je niet 100% blij en tevreden bent over je werk en leven vóór de vakantie, dan heb je waarschijnlijk met lange tanden toegeleefd naar het oppakken van je werk. Die ‘lange tanden’ zijn een uiting van weerstand, en dat komt ergens vandaan. Het verwachtingsvolle gevoel dat er iets nieuws mogelijk is voor je, is een uiting van je verlangen, en dat komt ook ergens vandaan. Anders gezegd: jouw weerstand en jouw verlangen zijn er niet voor niets, maar verschaffen je belangrijke informatie. Informatie over waar je nu staat, waar je zou wíllen staan, en de discrepantie tussen die twee.

Stap #2 Een energielek dat je in kaart brengt kun je dichten

Als je dat gat laat voortduren voed je voortdurend je eigen onvrede en daarmee houd je een groot energielek in stand. Breng je je weerstand, je verlangen en het gat tussen beide zorgvuldig en ongecensureerd in kaart dan breng je jezelf naar een nieuw vertrekpunt: “Shit, dit is dus hoe het is. OK, en nu dan?” Dit is een vertrekpunt waarin je nooit vastzit, maar waarmee je de ruimte creëert om een nieuwe strategie en een nieuw plan te bedenken. Om het anders te doen dan eerst. Je zet jezelf niet áchter het startblok maar eróp. Alleen al het feit dat je op dat startblok bent gestapt, de boel kunt overzien en jezelf hebt klaargezet om in actie te komen geeft je direct nieuwe energie, nieuwe hoop en nieuw vertrouwen dat je in staat bent iets belangrijks te veranderen en het anders te gaan doen na je vakantie.

Stap #3 Waarmee zou jij helemaal tot je recht komen?

Vaak blijven we steken in onze status quo omdat we nog geen helderheid hebben over het alternatief. Zolang je geen nieuwe stip op de horizon hebt kun je geen nieuwe koers uitzetten. Daarom vind ik het heel waardevol en raadzaam om regelmatig pen en papier erbij te pakken, te gaan zitten en te voelen. En dan op te schrijven: waarmee zou je helemaal tot je recht komen? Al kun je maar een begin van een antwoord vinden, dat is al zinvol. Wat is er voor nodig, om helemaal tot je recht te komen? Als je helemaal tot je recht kwam, wat zou dat betekenen voor je levenslust, je gezondheid, je relaties, je carrière, je salaris, je toekomstkansen? Als je daadwerkelijk zou organiseren dat je helemaal tot je recht kwam, wat kun je me in dat geval volgend jaar na de vakantie vertellen over je leven?

Stap #4 Waar ga je mee stoppen?

Er zullen ook zaken zijn die je juist belemmeren om helemaal tot je recht te komen. Energielekken, of gewoon dingen die niet bijdragen. Zonde van je tijd en je energie. Die kun je wel beter besteden. Je zal dus moeten opschonen. Dat vraagt van je om keuzes te maken. Waar ga je mee stoppen? Wat wil je niet meer doen? Wat draagt niet bij en mag daarom van je bord af?

Stap #5 Neem de lead in je eigen leven

Je hebt niet voor niets na je vakantie zin om aan iets nieuws te beginnen. Je zit niet voor niets na je vakantie vol nieuwe ideeën, nieuwe energie en nieuw vertrouwen. Je hebt niet voor niets dat verwachtingsvolle gevoel dat er iets nieuws mogelijk is voor je. Negeer het niet, bagatelliseer het niet maar pak je verantwoordelijkheid en doe iets met dit moois. Die belangrijke verandering in je leven of je carrière komt er dit jaar, als jij het in gang zet.

Ben je benieuwd hoe je ontdekt hoe jij helemaal tot je recht komt, en wat mijn coachingtraject daarin voor je kan betekenen? Vraag dan een gesprek hierover aan: KLIK HIER.