Ik weet niet hoe dat bij jou gaat, maar bij mij gaat het, als ik tenminste niet oppas, ongeveer zo: ik ben dan met gemak de hele dag druk, ijverig en gemotiveerd bezig, en heel veel tijd kwijt, met alles wat zich aandient. Lees: emails.

 

Heel veel emails.

Allemaal hebben ze iets te maken met werk, dat wel. Maar ze zijn zeker niet allemaal belangrijk, laat staan urgent!

 

Als ik daar aan toe zou geven, aan het lezen en beantwoorden van AL die mails, nieuwsbrieven, aanbiedingen, aankondigingen en uitnodigingen, dan gebeurt vervolgens dit: Na een lange dag heel hard werken om mijn inbox weg te werken – zodat ik daarna mijn wérkelijke werk kan gaan doen, – stel ik vast dat ik niet verder ben gekomen dan die inbox. En dat mijn werkelijke werk dus niet gedaan is.

 

Weet je hoe ik me daardoor zou voelen? Best veel dingen tegelijk eigenlijk, en allemaal onprettig, zoals: héél humeurig, gefrustreerd, inwisselbaar, onvoldaan, betekenisloos, onbelangrijk, onbenullig, marginaal, stom, uitgekakt… nou ja, je snapt me.

 

Je tijd en je energie bewaken is vette winst

Misschien wel het meest irritant aan zo’n dag is het gevoel: weer een kostbare dag van mijn kostbare tijd en mijn kostbare leven door het afvoerputje! Super zonde van mijn dag!

 

En als er iets is wat ik geleerd heb afgelopen jaren dan is het wel dit: tijd komt nooit meer terug. Iedere minuut die verstreken is, is voor altijd weg. Dat betekent dat jouw tijd een van de waardevolste dingen is die je hebt.

 

Veel energie gebruikt? Weekendje lekker uitrusten en je energieniveau trekt weer bij. Al je geld uitgegeven? Kun je gewoon weer bijverdienen. Maar tijd gedraagt zich anders. Je kunt het maar 1x uitgeven en dan is het voorgoed weg. Tijd komt nooit meer terug. Super logisch dus om behoorlijk kritisch te zijn bij je keuze waar jij jouw tijd aan uitgeeft!

 

Dit was echt een mega eye-opener voor mij

Dat is echt een mega eye-opener voor me geweest! Ik ben heel lang in de valkuil getrapt van ‘eerst mijn emails wegwerken, en dan het leuke werk’. Het scenario dat ik hierboven beschreef, met dat chagrijnige gevoel aan het einde van de dag, ken ik dan ook heel goed!

 

Sinds ik het omkeer gaat het stukken beter met mijn humeur. Vinden ze thuis ook leuker. Dit is wat ik heb omgekeerd: ik begin met mijn échte werk. Want dat is wat ik wil doen, waar ik enorm veel plezier in heb, heel veel voldoening van krijg, energiek van word, kortom: waar ik me goed door voel.

 

En even om een misverstand te voorkomen: er zijn natuurlijk ook emails die ik én graag ontvang, én graag beantwoord. Zoals de emails die een direct onderdeel zijn van mijn werk, bijvoorbeeld de wekelijkse reflecties van vrouwen die in mijn coachingprogramma zitten, en mijn wekelijkse feedback op hun reflecties, en de persoonlijke weekvraag die ik iedere week bedenk en mail naar deze klanten. Daar geniet ik van, dat is goed bestede emailtijd.

 

Wat is goed voor jou?

Maar terug naar jou. Wat is goed voor jou? Moet je écht al die emails lezen en beantwoorden? Verbeteren al die abonnementen op al die nieuwsbrieven écht jouw kwaliteit van leven? Of ben je slaaf van je email? Als je mijn verhaal herkent is het antwoord waarschijnlijk ‘ja’. Gelukkig kun je jezelf heel makkelijk ‘ont-slaven’.

 

Maak eens een lijst van alle nieuwsbrieven waar je op geabonneerd bent. Van webwinkels, goede doelen, inspirators, omroepen, beroepsverenigingen, sportclubs, …vergeet ik nog wat? Vraag jezelf bij iedere nieuwsbrief af:

 

1-is de betreffende nieuwsbrief een toegevoegde waarde voor jouw leven?

2-is het NU een toegevoegde waarde (of verzamel je bepaalde nieuwsbrieven want ‘kan nog eens van pas komen’)?

 

Ik weet het, lekker ironisch, IK stuur jou OOK elke keer weer zo’n inspiratie-email! Daarom stuur ik je alleen maar mail waar je écht wat aan hebt, die je aan het denken zet, die je aanmoedigt om vandaag een veranderstapje te zetten, die je inspireert om je werk en leven in te gaan richten op jouw eigen manier, op jouw voorwaarden. Want dat is wat je wilt, toch?

 

Maar ook bij mijn eigen inspiratie-emails wil ik je oprecht uitnodigen: is het niet waardevol voor je, of NU niet waardevol voor je? Meld je dan gerust af, je hebt wel wat beters te doen dan ruis in je email wegwerken!

 

Want stel je even voor: wat zou je allemaal kunnen doen in de tijd die je overhoud als je alle onnodige nieuwsbrieven stopzet? Dat ene project dat je na aan het hart ligt nu eindelijk optuigen, je eigen loopbaanvragen onderzoeken, iets nieuws leren? Of juist iets heel anders? Uurtje op de bank met een goed boek, een stuk wandelen, muziek maken, extra tijd met je kinderen, uitgebreid koken, you name it!

 

Dus, wat ga jij vandaag anders doen om mooie tijd vrij te maken voor mooie dingen die belangrijk voor je zijn?

 

Geniet ervan!

Karen.

 

 


Door Karen Rensma – Hardhout en Porselein coaching

Thema’s bij dit blogartikel zijn onder andere: tijd, timemanagement, persoonlijke effectiviteit, werkplezier, werkgeluk, werkstress, email, werkdruk, werkdag, keuzes maken, coaching en persoonlijke coaching.