Je hebt best een duidelijk idee over hoe jouw ideale werkleven er uit ziet. Op van die mijmermomenten op je vrije dag krijg je soms die sprankelende sensatie van een goeie ‘sneak preview’: je ziet jouw ideale werkleven helemaal voor je, en je voelt je precies zoals jij je in jouw ideale werkleven zou voelen. Maar dan is het na je vrije dag weer maandagochtend en stap je weer in je gewone leven. En zelfs al is er niet echt iets vreselijk mis met je gewone leven, het háált het niet bij het leven dat je visualiseert op die vrije dag. Het voelen van dat verschil tussen wat je wilt en wat er is, is onaangenaam. En dus sus je jezelf in slaap met de grootste mindfuck ever en ontneem jij jezelf de kans op dat gedroomde leven. Voelt dat als een gemiste kans? Ontmasker dan jouw grootste mindfuck.

 

80 % van de mensen die je kent doet niet het werk waar ze super blij van worden. SO WHAT!?

In gesprekken met mensen die niet gelukkig worden van hun werkleven omdat ze geen voldoening uit hun werk halen en daar grandioos op leeglopen, hoor ik bizar vaak ongeveer dit: “Maar ja, 80 % van de mensen die ik ken doet werk waar ze niet superblij van worden, ja, het blijft wérk. Die doen in hun weekend wat leuks of ze proberen een extra keer op vakantie te gaan. Die drágen dat gewoon.”

Dit gaat me echt aan mijn hart! Ik zou die mensen bij de schouders willen pakken, hen wakker schudden en hen twee belangrijke dingen toe willen schreeuwen:

  1. Hoezo betekent een beroerde gewoonte van 80% van de mensen die jij kent, dat het ook jouw beroerde gewoonte moet zijn? Wees niet die 80%, maar wees jou – en maak jouw keuzes.
  2. Je leeft maar één keer! Je leven is geen vrijblijvende oefening, this is it! Dus kom uit die berusting en pak je bevlogenheid terug! Maak een schitterend leven, óók onder werktijd!

 

Geen voldoening is geen urgentie. SAYS WHO!?

Eentje uit de zelfde categorie is deze: “Geen voldoening vinden in je werkleven is geen urgent probleem.”

What the f*ck!? Wie zegt dat!? Waar staat dat dan!? Dit is waarom geen voldoening wel dégelijk een urgent probleem is: het kost je op dagelijkse basis je plezier en je gezondheid. En grote kans dat je er zó op leegloopt dat je uiteindelijk een burn-out krijgt. Hoezo, niet een urgent probleem?

Ik zie zoveel mensen in banen die niet (meer) bij hen passen, waar ze meer energie aan kwijtraken dan ze hebben, waar ze niet of nauwelijks bezig zijn met de dingen die er voor hen toe doen in het leven, waar zij geen plezier aan beleven, waar zij niet van opladen, waar zij zich inwisselbaar voelen, waar zij geen bezieling en bevlogenheid in kwijt kunnen, waar zij proberen in te passen – maar het past niet.

 

Werk is nou eenmaal keihard werken. SERIOUSLY?!

Kortom: een werkleven waar zij geen voldoening uit halen, ook al hebben zij een goede baan of zelfs een flitsende carrière. Het punt is: dat legt allemaal niet zoveel gewicht in de schaal zolang je geen voldoening en daardoor geen plezier ervaart in je werk – een combi die meestal juist leidt tot ontevredenheid of stress. Dat is niet het schitterende leven dat je in je vakantie voor je ziet.

De mindfuck waarmee je dit in stand houdt is simpelweg de overtuiging dat werk nou eenmaal keihard werken is, dat werk moeilijk en niet perse leuk is, dat het vaak stressvol en gedoe is en dat je niet voor je lol werkt.

Dit is je allergrootste mindfuck omdat hij aan de basis staat van alles. Je haakt al af nog voordat je zelfs maar bent begonnen met het ontwerpen van jouw schitterende werkleven.

 

Je krijgt altijd gelijk

Elke overtuiging die je gelooft ga je waarmaken, zodat je plaatje klopt. Je krijgt dus altijd gelijk. Dan kun je beter een overtuiging kiezen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld: “Mijn werk is bedoeld om mijn passie of roeping te leven zodat ik mijn geld verdien met wat ik het allerliefste doe waardoor ik me gelukkig en succesvol voel”. Of: “Ik werk voor mijn hypotheek – én voor mijn plezier!”

Hoe zou het voor je zijn als je geloofde dat die overtuiging waar is? Wat ga je dan anders doen? Welke stappen ga je dan zetten? Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe voel je je dan als je ’s ochtends opstaat, en als je op je werk komt? Wat straal je dan uit in je werk? Welke impact maak je dan met jouw werk?

De grootste belemmering is je eigen mindfuck. Tuurlijk, er komen vast nog meer hobbels op de weg als je besluit om hier werk van te maken. En ook waar: er zijn in elke baan ook dingen die niet leuk zijn en waar je geen voldoening uit haalt. De vraag is: laat jij dat jouw reden zijn om te blijven doen wat 80 % van de mensen om je heen doet: de mogelijkheid van een schitterend werkleven laten liggen?

 

 

Blog door Karen Rensma – Hardhout en Porselein coaching voor gedreven vakvrouwen die ontspannen en betekenisvol willen werken en leven.

 

Relevante thema’s voor dit blog zijn: persoonlijke groei, persoonlijke ontwikkeling, life-changing coaching, persoonlijke coaching, droomleven, Gelukkig Succesvol en Succesvol Gelukkig, werken en leven op jouw manier en jouw voorwaarden, werkplezier, werkgeluk, werkdruk, werkstress, mindfuck.