Levenslessen uit de supermarkt – 30 jaar geleden werkte ik op zaterdagen op de vlees-en kaasafdeling van de supermarkt. Lange dagen non-stop staan, maar ik verdiende er mijn eerste eigen geld en voelde me erg volwassen, in die tijd het ultiem verlangde gevoel ?

Twee keer per jaar moest iedereen langer blijven en gingen we met al het personeel ‘balansen’. Ook de vrouw en dochters van de baas kwamen voor die gelegenheid naar de winkel. Er was koffie en koek. En na afloop een biertje.

Dat balansen was iets bijzonders, leek wel. De sfeer was anders, er stond iets gewichtigs te gebeuren.

Wat het praktisch inhield was dat alle producten in alle schappen werden geteld en weer netjes werd neergezet.

Hoeveel hebben we nog? Klopt dat met de administratie? Zijn we op orde? Niks over de datum? Is er iets nodig? Kortom: hoe staan we er voor, en moet er iets worden bijgestuurd?

Die laatste vraag stel ik mezelf ook regelmatig. In varianten als: hoe leuk vind ik het nog, hoe staat het ervoor met mijn voldoening, plezier, levensdoel, hoe is de balans tussen uitgegeven en binnengekomen energie en geld, is er iets over de datum, hoe is het evenwicht tussen werk en niet-werk, hoe tevreden voel ik mij daarover?

Het zijn vragen die mijn waakvlam zo lekker opstoken tot een fijn knetterend vuurtje. Ze starten iets moois op.

Dat ‘levensbalansen’ doe ik heel regelmatig. Maar: op twee momenten in het jaar heeft dat voor mij diezelfde gewichtige sensatie als 30 jaar terug in de supermarkt. Dan voelt het gewoon speciáler: met Oud & Nieuw en halverwege het jaar.

Vandaag is het beide niet, maar toch voelt vandaag als zo’n markant moment. Dus ik sta nog eens stil, met pen en papier zodat vage gedachten een belofte aan mezelf kunnen worden, bij een paar van die startvragen. Doe gerust mee:

  1. Hoe tevreden ga jij na een gemiddelde werkdag naar huis?
  2. En hoe tevreden ben je daar mee?
  3. Welke aspecten van je werkleven maken je enthousiast, en wil je dus behouden?
  4. Welke welke aspecten van je werkleven ben je het liefst morgen al kwijt?
  5. Welke keuze zou jij moeten onderzoeken om een fijne, andere, koers te kunnen nemen?
  6. Wat wil jij hierover kunnen vertellen op het eerstvolgende markante PROOST-moment?
  7. Wat ga je nu dus doen… ?

Ik ben benieuwd wat er voor jou duidelijk wordt door deze vragen. Best kans dat er nieuwe vragen ontstaan. Bijvoorbeeld doordat je jezelf hebt geconfronteerd met het antwoord dat je écht niet tevreden genoeg bent over je werkleven.

Dát is dan wel helder, maar hoe wil je het dan wél? Waardoor zou jij je super tevreden voelen in je werk? Waar ben je nou écht goed in? Wat vind jij werkelijk van belang én heel erg leuk? Wow, zou je daar echt je geld mee kunnen verdienen?

Merk je dat dergelijke vragen zich aandienen en wil je daar eens rustig over praten? Dan kun je een Perspectief Gesprek aanvragen (kosteloos en vrijblijvend), waarin jij en ik samen gaan kijken wat je nodig hebt om deze urgente vragen te beantwoorden zodat je de stappen kunt gaan zetten naar een ontspannen en vervullend (werk)leven waar je elke dag zin in hebt.

Zet je eerste stap in een Perspectief Gesprek! Perspectief Gesprek aanvragen, klik HIER.