We zitten alweer in juni, halverwege het kalenderjaar. Halverwege tussen je goede voornemens op 1 januari en je proostmoment straks op 31 december. Eerlijk gezegd overvalt dat besef me wel een beetje. Heb ik mijn tijd wel goed besteed? Heb ik genoeg bereikt, genoeg beleefd, genoeg genoten? En: hoe staat het ervoor met de mooie doelen die ik mezelf heb gesteld voor dit jaar? Een mooi moment dus voor mezelf,en wie weet ook voor jou, voor een midzomer tussenstand en actieplan, om nu je richting en focus bij te stellen of aan te scherpen zodat je straks aan het einde van het jaar met een supergoed gevoel terugkijkt op wat je hebt meegemaakt en neergezet. Bovendien geeft zo’n opgefrist actieplan je het vertrouwen dat je jouw dromen en doelen voor dit jaar ook echt gaat waarmaken, waardoor je straks met een goed gevoel je zomervakantie in gaat!

Waar sta je nu – bepaal je tussenstand

Waarom vind ik dat midzomermoment halverwege het jaar altijd zo’n schrik-momentje? Omdat er altijd dingen zijn waarvan ik had gedacht dat ze nu wel klaar of gelukt zouden zijn – maar dat niet zijn. En er andere dingen wél klaar of gelukt zijn – maar die helemaal niet op mijn ‘lijstje’ stonden !

Ik vind het waardevol om ‘onderweg’ te blijven checken waarom ik doe wat ik doe. Passen mijn doelen me nog, of mag voortschrijdend inzicht mijn doelen een nieuwe wending geven? Welke acties zijn nodig om mijn aangescherpte en opgefriste eindplaatje waar te maken? Daarnaast sta ik heel bewust stil bij alles wat al gedaan en gelukt is. Dat doe ik trouwens wekelijks, maar terugkijkend op een halfjaar valt de voortgang veel meer op, en dat is genieten! Zo zet je je ‘midzomer schrikmoment’ dus heel gemakkelijk om in een evaluatiemoment.

Wat je vandaag doet bepaalt hoe jij straks het jaar afsluit

Dus kijk eens: hoe gaat het met jouw plannen en verlangens? Ben je tevreden? Lig je ‘op schema’? Weet je in welke overzichtelijke stappen je jou grotere doel kunt opknippen zodat je ze echt gaat zetten? 

Je verlangt misschien naar een mooie verandering, naar de volgende stap in je leven. En misschien is dat in de eerste helft van het jaar nog niet gelukt. Want je leeft je leven, werkt je werk, doet je ding. Business as usual. Je hebt wel een verlangen naar die volgende stap maar je merkt dat je er in de dagelijkse praktijk niet aan toe komt om er serieus werk van te maken. Misschien omdat je ontzettend zit aan te hikken tegen dat ene spannende besluit. Of omdat je vast zit in je eigen twijfels of belemmerende overtuigingen. Of omdat je zo hard hebt doorgeraasd dat je geen tijd had om eens goed te kijken.

Dan wil je het in de tweede helft van het jaar misschien anders aan pakken. Je kunt vandaag beginnen. Je kunt vandaag heel aandachtig en gefocust stilstaan bij jezelf,  je werk en je leven. Om de balans op te maken hoe die nu is. Zodat je ziet wat je nog wilt afmaken, veranderen of opstarten. Zodat je over een half jaar met Oud & Nieuw terugkijkt op dit jaar zoals je er op wilt terugkijken: gelukkig, trots, tevreden, en voldaan over de mooie veranderingen die je hebt ingezet, de bijzondere dingen die je hebt neergezet en de fijne momenten die je hebt beleefd.

Dat kán gewoon allemaal nog, als je nú de balans opmaakt en de stappen gaat zetten die nodig zijn. Want het jaar is nog lang niet om. Er kan nog van alles als je wilt en bereid bent om dat besluit te nemen.

De 13 vragen voor jouw persoonlijke midzomer tussenstand en actieplan

Om het je makkelijk te maken heb ik onderstaande 13 vragen voor je opgesteld. Je kunt ze gebruiken als persoonlijk midzomer tussenstand en actieplan. Je kunt de vragen beantwoorden voor de verschillende gebieden van je leven, zoals werk, relatie, gezondheid, vriendschappen, moederschap.

 1. Waar sta je nu?
 2. Waar ben je blij om, wat werkt er allemaal goed?
 3. Waar ben je trots op?
 4. Waar ben je dankbaar voor?
 5. Welke successen of mijlpalen (van supergroot tot piepklein, ze tellen allemaal mee) heb je neergezet?
 6. Wat is er zwaar, wat werkt niet voor je?
 7. Waar kijk je enorm naar uit?
 8. Hoe wil je je voelen?
 9. Welk verlangen wil je de in de tweede helft nog gerealiseerd hebben zodat jij het jaar straks super lekker afsluit?
 10. Welk verschil wil jij maken in de tweede helft van dit jaar?
 11. Welk besluit moet je daar (vraag 8, 9 en 10) voor nemen?
 12. Welke stappen zijn nodig om dat (vraag 8, 9 en 10) te bereiken?
 13. Wat ga je juist niet meer doen om dat (vraag 8, 9 en 10) te bereiken?

Je kunt zomaar de kans pakken om jouw verlangen waar te maken, door tijd vrij te maken om deze vragen oprecht te beantwoorden. Kost je een half uurtje, en daarmee bepaal jij vandaag met welk gevoel jij eind december het jaar afsluit!

Ik gun je dat je straks aan het einde van het jaar met een enorm dankbaar, blij en trots gevoel terugkijkt op wat je hebt bereikt.

Op een vervullend leven!

Karen Rensma