Laatst deelde een collega een dapper bericht op social media. Zij is een gedreven vakvrouw met een mooie missie. Maar nu zat ze thuis. Met een burn-out. Heel sterk van haar om dat te durven delen met de mensen die haar volgen. Want met haar verhaal laat zij andere vrouwen die in een burn-out of er tegenaan zitten, weten dat zij niet alleen zijn maar in supergoed gezelschap! En door uit te spreken dat zij nu eerst maar eens goed voor zichzelf ging zorgen inspireert zij hopelijk andere vrouwen om ook precies DAT te gaan doen. Liefst NIET pas als zij in die burn-out zitten maar gewoon nu gelijk, vandaag nog!

Al scheelde het maar één burn-out

Stel je eens voor dat zij met haar verhaal tientallen of misschien wel honderden hardwerkende gedreven vakvrouwen net dat zetje geeft dat zij nodig hebben om zelfzorg serieus op de drukke agenda te zetten. Stel je voor dat daardoor tientallen of honderden gedreven vakvrouwen een burn-out bespaard blijft…. Machtig toch? En zelfs al is er maar één vrouw die hierdoor een burn-out kan omzeilen, dan was het al enorm waardevol dat mijn collega haar verhaal durfde te delen.

Delen = vermenigvuldigen

Delen is vermenigvuldigen. En daarom deel ik hier graag ook mijn verhaal. Want het verhaal van mijn collega is een herkenbaar verhaal. Ik had zelf jaren terug een burn-out. Misschien wel het ergste was dat ik mij daar toen zo voor schaamde. Totaal onterecht weet ik nu, maar toen zag ik dat écht zo. Ik schaamde me toen omdat ik vond dat ik gefaald had, omdat ik het niet gered had om al die ballen in de lucht te houden, en omdat ik vond dat ik kennelijk niet getalenteerd genoeg was. Daardoor durfde ik er niet open over te zijn en dat kwam mijn herstel niet ten goede: het duurde langer dan nodig.

Bevlogen werk

Gelukkig ben ik volledig hersteld. Inmiddels heb ik er mijn bevlogen werk van gemaakt om gedreven vakvrouwen die maar doorhollen, ook als het allang niet meer leuk genoeg, betekenisvol genoeg, vrij genoeg, sprankelend genoeg is te helpen hun leven weer in te gaan richten op een manier die past bij hen en hun levensfase – een (werk)leven dat hen veel voldoening, betekenis en vrijheid geeft. Zodat zij een burn-out kunnen voorkomen, verkorten, of ‘maar’ 1x hebben (en niet na een paar jaar wéér eentje).

Door dit fantastische werk te doen en mijn leven in te richten op mijn eigen manier houd ik ook mijn eigen herhalingsburn-out met gemak buiten deur!

Betrokken types

Ben jij net als heel veel anderen iemand die alsmaar blijft doorhollen om aan de verwachtingen van anderen en van jezelf te kunnen voldoen? Altijd meer ballen in de lucht dan eigenlijk haalbaar is? En zet je jezelf daarmee doorlopend onder (prestatie)druk? Maar houd je het vol op gedrevenheid, idealisme of wilskracht? Dan zit je keihard in de doelgroep voor burn-out. Het zijn altijd de gedreven, geïnspireerde, idealistische, betrokken ‘types’ die voor gaas gaan. Niet voor niets zijn (huis)artsen, verzorgenden, leerkrachten, psychotherapeuten en ondernemers zo sterk vertegenwoordigd in de burn-out populatie. Daarom  zou ik je op het hart willen drukken: begin vandaag nog met goed voor jezelf te zorgen want dat is de sleutel tot burn-out preventie en (blijvend) herstel.

Je weet het: delen = vermenigvuldigen! Help jij mee met het vermenigvuldigen van het aantal mensen dat een burn-out kan voorkomen of verkorten? Deel dan dit bericht met iedereen die er baat bij kan hebben, en wie weet geef jij daarmee een mooi mens precies dat ene beetje inspiratie dat diegene nodig heeft om te zorgen dat hij of zij wegblijft bij die burn-out. Dankjewel!

 

X Karen

 

 

 

 

door: Karen Rensma – Hardhout en Porselein coaching