Werk doen waar je plezier aan beleeft, dat is mooi. Toch kun je met gemak werk doen waar je op zich plezier aan beleeft, zonder dat je echt gelukkig bent in je werkleven. Er zijn kennelijk meerdere factoren die de score voor jouw Persoonlijk Werkgeluk bepalen. Benieuwd naar het recept? Leer de 4 essentiële sleutels tot Persoonlijk Werkgeluk.

 

Een paar voorbeelden, misschien herken je er iets in?

 

Je doet werk dat je leuk vindt, maar:

 • de bedrijfscultuur staat voor alles waar jij niet voor staat
 • bij je collega’s en/of opdrachtgevers vind je niet de weerklank die je zoekt – jullie halen niet het beste uit elkaar naar boven
 • je werkweek duurt significant langer dan jij wilt, waardoor jij niet toekomt aan de andere belangrijke dingen in het leven
 • in je werk kun je niet echt van betekenis zijn – niet zoals je het wilt
 • met je werk ben je geen verschilmaker
 • je voelt dat je iets veel belangrijkers te doen hebt – qua werk of daar buiten
 • je voelt je niet fantastisch als je aan het werk bent – je gaat er niet van stralen

 

OK, op dit punt beginnen veel mensen tegen te sputteren. Jij misschien ook wel. Omdat je denkt dat het overdreven veel gevraagd is, jezelf fantastisch te voelen als je aan het werk bent.

 

Ik denk van niet. Geef me 1 reden (ik bedoel een goeie reden) waarom je genoegen wilt nemen met minder.

 

Nu zeg je misschien: de hypotheek, mijn zorgverzekering, de schoolbijdrage voor mijn kinderen…

 

Maar deze opsomming is nog geen antwoord op de vraag. Wel zijn het goeie redenen waarom je überhaupt werkt. En ze komen allemaal ongeveer hierop neer: de schoorsteen moet roken.

 

Tuurlijk. De schoorsteen moet roken, dus je kassa moet rinkelen. Hartstikke waar. Het is alleen nog geen antwoord op de vraag waarom je niet zou willen stralen in je werk, en waarom je je niet fantastisch zou willen voelen als je werkt.

 

Sleutels naar Persoonlijk Werkgeluk

 

Als je het best een aantrekkelijk idee vindt om te kunnen stralen als je werkt, lees dan nu nogmaals de bullet list hierboven. Want ze bevatten 3 van de 4 sleutels naar Persoonlijk Werkgeluk.

 

De voorbeelden in het lijstje gaan namelijk allemaal over deze 3 essentiële ingrediënten:

 1. voldoening
 2. impact, betekenis
 3. vrijheid

 

Veel werknemers en ondernemers voelen zich gelukkig in hun werkleven als het goed zit op deze 3 fronten. Uit allerlei onderzoeken komt steeds weer naar voren dat ruimte voor juist deze 3 aspecten vaak veel belangrijker wordt gevonden dan de financiële beloning. Al doet die natuurlijk gewoon ook keihard mee. Logisch.

 

Die financiële beloning als ingrediënt voor Persoonlijk Werkgeluk is er eentje die we vaak gelijk zelf al zien, en die misschien ook bij jou daarnet gelijk naar voren kwam: de schoorsteen moet roken. En niet alleen dat, je wilt dat je royaal betaald wordt voor het werk dat jij levert. Zodat je geen financiële stress hebt, en de financiële vergoeding een mooie afspiegeling is van de waarde die je brengt met jouw mooie werk.

 

En, laten we eerlijk zijn, je wilt toch ook gewoon een heerlijk leven kunnen leiden? Waarin geld geen issue is? Waarin je financieel onafhankelijk bent? Waarin je geld genoeg hebt om zorgeloos en heerlijk op vakantie te gaan? Waarin je geld genoeg hebt om financieel goed voor jezelf en je naasten te kunnen zorgen?

 

Kortom: ook geld speelt een rol van belang in jouw Persoonlijk Werkgeluk. Sterker nog: het is de vierde sleutel.

 

Recept voor Persoonlijk Werkgeluk

 

Voeg de vierde sleutel toe en je krijgt jouw persoonlijke en waardevolle VIVO:

 1. V – voldoening
 2. I – impact, betekenis
 3. V – vrijheid
 4. O – omzet of salaris

 

Deze 4 ingrediënten zijn jouw sleutels naar Persoonlijk Werkgeluk. Want vanuit dit rijtje van 4 kun jij doelen gaan formuleren. Geen platte, kille targets voor de hypotheek of voor de baas. Maar super persoonlijke doelen in VIVO: Levende, bezielde doelen. Doelen die je kan voelen. Doelen die jou op het lijf geschreven zijn. Doelen waar je vuurtje van oplaait. Dat is jouw recept voor Persoonlijk Werkgeluk.

 

 

[activecampaign form=19]

Ik stuur je mailadres niet door naar anderen, ik hou zelf ook niet van spam.

 

Veel succes!

Karen Rensma – Hardhout en Porselein coaching

 

Hardhout en Porselein coaching voor persoonlijke ontwikkeling. Van worsteling naar werkgeluk.