Veel getalenteerde ambitieuze vrouwen zijn tot veel waardevoller werk in staat dan zij in hun huidige functie realiseren. Omdat zij dachten dat het goed zou zijn om het wat rustiger aan te doen, kozen zij voor een te lage functie. Nog even geen volgende stap in de carrière. Maar wat blijkt? Juist door rustiger aan te doen lopen zij helemaal leeg. Zij krijgen er niet méér energie van, maar minder. Wat te doen?

Angst voor een burn-out

Veel vrouwen die een beetje ambitieus zijn en zich gedreven voelen om iets waardevols neer te zetten in hun werkende leven, raken ergens onderweg oververmoeid en in een spagaat tussen werk en privé. Dat brengt hen er soms toe een functie te zoeken met minder verantwoordelijkheid en minder uren, om zo hun energiebalans te herstellen.

Soms stappen zij helemaal uit het bedrijfsleven en zoeken hun heil in een sector waar bijvoorbeeld parttime werken veel meer geaccepteerd is. Of maken zij de oversteek naar een sector die minder hectisch is.

Dat kan prima uitpakken. Toch is er ook een aanzienlijke kans dat het een teleurstelling wordt. Iemand die in het ‘snelle’ functie helemaal in haar element is omdat zij daar geniet van het snelle schakelen, knopen doorhakken en doorpakken, zal zich in een lagere functie of in een minder hectisch (en daarmee ook vaak logger en langzamer) werkklimaat waarschijnlijk heel ongelukkig voelen.

Bovendien: met het wegvallen van de hectiek blijkt ook de energieke sprankeling weg te vallen. Daar weegt het voordeel van een minder-uren-baan zelden tegenop.

Wat je nodig hebt is niet rust maar passie

Twee veel gehoorde argumenten om qua loopbaan rustiger vaarwater te zoeken is de angst het anders thuis voor de kinderen niet goed te kunnen doen, of de angst voor een (tweede) burn-out.

Daar valt iets voor te zeggen. Als je kinderen krijgt is het prettig de tijd en de mentale ruimte te hebben om er voor ze te zijn. En als je op je tandvlees loopt en misschien zelfs al eerder een burn-out had, ook dan is het prettig om tijd en mentale ruimte in te bouwen in je werkweek voor andere dingen dan werk. De keuze voor een baan met minder uren kan dan een logische stap zijn, en kan prima uitpakken.

Keer op keer spreek ik echter vrouwen die een dergelijke keuze maakten, en voor wie het toch niet goed uitpakte. Wat zij allen zeggen te missen is de voldoening, uitdaging, groei, betekenisgeving, impact, hun talent benutten, verbondenheid, en werkplezier. Zij voelen zich niet gepassioneerd over hun werk-in-rustiger-vaarwater. Zij raken verveeld en onvervuld, en uiteindelijk uitgeput.

Werken in een functie die van je vraagt dat je het beste van jezelf laat liggen, is niet voedend maar frustrerend. Daarmee gaat veel kostbare potentie, tijd en energie down the drain. Zoals één van mijn klanten het treffend verwoordde: “Ik bloed er van dood.”

Vanuit de intentie om een burn-out te voorkomen belanden veel ambitieuze vrouwen via deze route in een bore-out. Needless to say: daar worden zij niet gelukkiger van, en daar wordt het vervolgens thuis óók niet leuker van. En zo belanden deze getalenteerde gedreven vrouwen in een uitputtende neerwaartse spiraal.

Je kunt ook kiezen voor het beste van beide

Eenmaal klem in de spagaat tussen werk en privé, lijkt de enige uitweg om de ambities omlaag bij te stellen, als recept voor een gezondere energiebalans. Helaas worden daarmee ook de impact, de voldoening, het plezier en de bevlogenheid teruggesnoeid.

En waarom het ambitieniveau terugschroeven als er nog meer knoppen zijn waaraan gedraaid kan worden om de energiebalans te regelen? In plaats van werk zoeken met minder verantwoordelijkheden kan ook worden gezocht naar werk dat beter past bij:

  • je natuurtalenten, waardoor je met meer gemak (en in minder uren!) meer waarde levert (jouw potentieel)

  • wat jij belangrijk vindt en er volgens jou echt toe doet (je kernwaarden)

  • wie en hoe jij bent als je op je best bent (jouw persoonlijke essentie

  • je diepste drijfveren (noem het je missie, je levensdoel, je roeping, je waarom)

  • je leven – in plaats van andersom (je ideale leven)

Wie deze zaken optimaliseert kan, op het eigen ambitieniveau, gelukkig en succesvol zijn in haar werk. Niet door de voldoening, plezier, ambities en bevlogenheid overboord te zetten, maar juist door ze belangrijk te maken. Zo ontstaat vervulling in werken en leven, ook nog in minder uren.

Uitstekende condities dus waarbij je met relatief gemak zeer van waarde bent in je werk, niet oververmoeid raakt en royaal tijd en energie hebt om een leuke moeder en partner te zijn.

Klinkt dit interessant voor je en wil je hierover met me in gesprek? Klik HIER.

Karen Rensma