Hoe oud was jij toen je de keuze maakte voor je huidige vakgebied? Misschien 17 of 18 jaar toen je na je eindexamen die ene studierichting koos. Of iets later, door je keuze voor een bepaalde specialisatie binnen je studie. Of toen je als 23-jarige afzwaaide bij je studie en besloot op een baan te solliciteren of voor jezelf te beginnen in een heel ander vakgebied.

En of dat nou een geïnspireerde keuze was die paste bij jou, of dat het een keuze was die gewoon handig leek, wel goed uitkwam, of zomaar voorbij kwam: het is een keuze van de jij van toen.

Je hogere doel weten

Er zijn maar weinig mensen die als tiener of begin twintiger precies weten wat ze willen, omdat je meestal op die leeftijd jouw hogere doel nog niet scherp hebt. Je grote waarom heeft meestal nog jaren nodig om te rijpen.

Tegen de tijd dat je jouw grote waarom scherp in beeld hebt zit je meestal al lang stevig geworteld in een vakgebied en een baan, en dat is dus niet persé de baan of zelfs maar het beroep dat past bij jouw hogere doel. En dát is best lastig, want ja, wat doe je als je daar achter komt?

Soms ben je daar trouwens nog helemaal niet achter, maar merk je wel dat je ongelukkig, ontevreden of gestrest bent in je werk. Dat je werk iets is waar je vooral veel moet, waar je heel moe van wordt, waar je je niet geïnspireerd voelt, waar je niet voor staat te popelen en waar je erg veel energie aan kwijt bent. En waarvóór eigenlijk, behalve voor je salaris? Aan het einde van je werkdag voel je je niet eens voldaan – hooguit opgelucht omdat het er weer op zit voor vandaag. Dit soort onderhuidse, half onbewuste onvrede met je werkende bestaan: dat kan zo lekker vreten van binnen.

Waar je stress door krijgt

En dat wordt met gemak een olievlek waar je niet op zit te wachten. Want onvrede met hoe het is geeft stress. En stress blokkeert in je brein alle ‘goodies’: genieten, empathie, plezier, creativiteit, ontspanning, passie – om er maar een paar te noemen.

Daar wordt het niet leuker van, en voor je het weet knaagt het aan de kwaliteit van je slaap, waardoor je vermoeid raakt, en dat is dan weer een katalysator voor stress. Niet het loopje waar je in verzeild wilt raken dus.

Door te onderzoeken waar je op dagelijkse basis stress van ondervindt kun je veel waardevolle dingen te weten komen over jezelf. Klopt wat je dagelijks doet misschien niet met je grote waarom? Of voel je je niet thuis in de cultuur van het bedrijf of vakgebied waarin je werkt, of kom je niet tot je recht en voel je je inwisselbaar, of is de werkdruk gewoon te hoog, of je werkweek te lang waardoor tijd voor jou en gezin steeds in het gedrang komen?

Waar je naar verlangt

Vervolgens kun je onderzoeken wat je werkelijk wilt, waar je naar verlangt. En wat je in de weg staat om dat vorm te geven. En dan …. dan komt er ruimte om je werkleven in te gaan richten op jouw manier en op jouw persoonlijke voorwaarden. Een werkleven waarin vrijheid, betekenis en voldoening vanzelfsprekend zijn.

Klinkt dat aantrekkelijk? Overweeg dan eens om deel te nemen aan mijn eerstvolgende coachingmiddag Startschot Persoonlijk Werkgeluk, en leer in 1 middag hoe je jezelf en je werkleven kunt ontstressen en hoe je jouw persoonlijke werkgeluk kunt definiëren en in praktijk brengen. Aan het einde van deze intensieve en praktische middag ga je naar huis met een hoofd dat raast van de inzichten en inspiratie, en heb je de belangrijkste eye-openers en actiepunten verzameld op jouw Persoonlijk Werkgeluk template, lekker overzichtelijk op een A4-tje. Zodat je na deze middag door kan zetten wat je met jouw Startschot hebt ingezet, en je de energie en opwinding van verandering met je meeneemt.

“Startschot bracht me inzicht in mijn drijfveren achter gedrag waarmee ik dingen (die ik niet wil) in stand hou. Heel waardevol inzicht want dat geeft ruimte voor verandering. Prettige coach: respectvol, niet te ‘soft’ maar ook niet te zakelijk, humor, relativerend.”

“Voor mij is het meest waardevolle resultaat van de coachingmiddag dat ik nu het inzicht heb hoe ik in mijn werk gelukkig kan zijn en blijven. Ik ga doen waar ik echt gelukkig van wordt! Ik vind Karen professioneel, enthousiast, sprankelend en positief. De Startschot middag heeft mij veel nieuwe inzichten en energie gegeven! “

We werken in een kleine groep met een absoluut maximum van 7 deelneemsters, zodat er royaal ruimte is voor jou en jouw situatie.

Meer weten over wat Startschot Persoonlijk Werkgeluk kan betekenen voor jou en jouw werkleven? Kijk HIER.

Wie weet zie ik je binnenkort!

Karen.

 

***

door Karen Rensma – Hardhout en Porselein coaching

Dit blog gaat over keuze, werkgeluk, coaching, persoonlijke coaching, persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei en geluk.