Begin met je Permission Statement  – 7 slimme tips

Het begin van het nieuwe jaar is typisch zo’n moment in het jaar waarop we massaal stilstaan bij, tja, alles.  We verklaren elkaar de liefde, beloven onszelf dit jaar wel goede voornemens waar te maken en spreken onze hoop uit over komend jaar.  Dat we verlangen naar verandering en ons richten op morgen, volgende week of komend jaar is natuurlijk prachtig, alleen ontbreekt er nog iets. We vergeten vaak ruimte te maken voor onze nieuwe of goede voornemens. En dat is minstens zo cruciaal.

1 Statement aan jezelf

Je begint meteen goed met dit statement aan jezelf te maken: “Ik laat achter in 2017 wat voor mij niet (meer) werkt”. De zin alleen al geeft mij gelijk extra lucht. Het is namelijk een ‘permission statement’ – het is jouw toestemming aan jezelf om te kappen met de dingen die te veel energie kosten, waar je geen plezier in hebt, waar je elke keer weer tegenaan zit te hikken of die niet bijdragen aan jouw grotere doel.

Zonder jouw eigen permission statement kom je niet in beweging en weet je dus nú al dat 2018 heel erg op 2017 gaat lijken.

2 Less is more

Je wilt dus schrappen om ruimte te maken voor je nieuwe plannen en verlangens. Hoe meer ‘oud’ je schrapt, hoe meer ruimte er is voor nieuwe dingen. Groei en bloei worden altijd gefaciliteerd door op een goede manier te snoeien. Door te schrappen creëer je in feite jouw eigen groeiruimte. Misschien denk je nu: ik kan écht niets schrappen. Een begrijpelijke gedachte die veel mensen hebben. Daarom hebben we het ook massaal zo druk. Gelukkig is er een simpele manier waarmee het altijd lukt.

Maak eens een lijst met alle tijdrovers, energieslurpers, ruis en onwelkome afleiding die je in een gemiddelde week op je bord hebt, op je werk en thuis. Taken die voor je gevoel oponthoud geven, die jou weghouden van de echt belangrijke dingen, waar je humeurig van wordt en die je liever gisteren dan vandaag kwijt zou zijn.

Welke van deze taken en bezigheden kun je schrappen of op zijn minst begrenzen zonder dat je er nadeel van ondervindt? Denk aan de hele dag je mail open hebben. Of: ‘even’ een rondje Facebooken en opeens een (paar) uur verder zijn. Of misschien is er wel een collega, klant of vriendin die jouw kostbare tijd en energie  opzuigt (begrenzen!). En hoe zit het eigenlijk met al die dagelijkse of wekelijkse vergaderingen waar je standaard bij aanschuift zonder dat het eigenlijk veel waarde heeft. Of al die avonden die zich ‘vanzelf’ vullen met Netflix, terwijl je eigenlijk zo graag dat inspirerende boek wilt lezen of een fijn gesprek met je partner wilt hebben. Er is genoeg om op te noemen, maar kijk eens hoe dat bij jou zit.

3 Niet schrappen? Weggeven mag ook

Sommige taken kun je misschien echt niet schrappen. De was en de administratie moeten immers toch worden gedaan. En er moet nou eenmaal over dingen worden gesproken en vergaderd om doelen, voortgang en plannen onderling op elkaar af te stemmen.

Klopt. Maar misschien niet per se door jou. Kijk eens welke van deze taken je kunt uitbesteden of delegeren. De was en andere huishoudelijke taken uitbesteden aan een schoonmaakhulp? Misschien kunnen je kinderen helpen met de was? Je administratie uitbesteden aan een boekhouder? Terugkerende taken die niet jouw core business zijn delegeren aan de afdeling of collega wiens core business het wél is? Of als je ondernemer bent: welke taken kun je uitbesteden aan een freelancer die veel beter is in die taken dan jij?

4 Gun je ontevreden klant een ander

Die klant op wie je leegloopt en die nooit tevreden is die gaat ook nooit tevreden wórden, hoe hard jij er ook voor werkt. Dat is dus een klant om afscheid van te nemen of over te dragen aan een collega of concurrent. Natuurlijk, die klant betaalt jouw omzet of salaris, maar hij kost jou je energie, voldoening en plezier in je werk, en ontneemt je kostbare tijd om te werken aan datgene waar jij wél jouw maximale waarde kunt leveren. Misschien juist liever voor iemand anders. Dan zal dus niet alleen jij maar ook die klant blij zijn als je hem verwijst naar je collega. Afscheid nemen is dan echt een win-win.

5 Verlangen naar 2018

Terwijl je dit leest is jouw brein op de achtergrond waarschijnlijk de hele tijd bezig geweest met fijne uitstapjes naar ‘hoe zou het zijn als …?’ Op de puntjes staan de dingen waar jij naar verlangt.  Grote en kleine dromen voor 2018. Het helpt enorm als je die helder op je netvlies hebt, dat zijn immers de mooie waardevolle dingen waar jij voor wilt gaan komend jaar. Waar wil je tijd voor maken? Waar ga jij voldoening uit halen? Welk mooie doel wil je bereiken? Wat wil je in jouw agenda het allerbelangrijkst maken? Wat wil je neerzetten in 2018? Hoe wil jij je voelen als je ’s ochtends je bed uitstapt? Hoe wil jij je voelen als je op je werkplek binnenkomt? En als je weer thuiskomt? Wat is daar voor nodig? Hoe kun je dat organiseren? Welke kwaliteit of talent wil jij volop gaan inzetten? Hoe zou het zijn als …?

Hoe meer je jezelf hiermee verbindt, hoe sterker de drive die je ervoor voelt. En dat geeft je onmiddellijk richting en focus.

6 Backup van je verlangen

Wat je niet wilt,  maar wat er heel makkelijk insluipt, is dat je eind januari al niet meer precies scherp hebt waar je ook al weer naar verlangde. Daarom is het een goed idee om van je plannen, dromen en verlangens die je nu op je netvlies hebt een backup te maken: schrijf ze samengevat op een Post-It en plak die op een strategische plek die je meerdere keren per dag ziet. Een virtuele Post-It kan natuurlijk ook: maak van je belangrijkste verlangen je wachtwoord van je laptop. Zo help je je brein om je nieuwe doelen op te nemen in de dagelijkse navigatie. Door jezelf er dagelijks aan te herinneren, worden je nieuwe plannen goed opgenomen in je brein en blijven ze on top of your mind.

7 Wat neem je mee naar 2018?

Natuurlijk hoeft niet álles overboord.  Alles wat in 2017 wél al voor jou werkte wil je meenemen in 2018. Denk bijvoorbeeld aan een schitterend doel of missie, een helpende mindset die je ontwikkelde, vaardigheden die je leerde of hebt aangescherpt, goede beslissingen die je nam, de structuur in je werkzaamheden die je aanbracht of juist losliet, tijd die je vrijmaakte voor de echt belangrijke dingen, contacten die je legde met fijne mensen bij wie je wederzijds het beste bij elkaar naar boven haalt.

Ook die wil je top of mind houden bij jezelf dus dat wordt ook een Post-It. Iedere keer dat je de beide Post-Its ziet, zie je jouw verlangen voor je en kun je daar je koers op instellen.

Kortom: Om te groeien wil je dingen achterlaten in 2017. Doe je dat niet dan verandert er niks voor je in 2018. Wat ga jij achterlaten in 2017 om tot bloei te komen in 2018?

Ik wens je een schitterend 2018!

[activecampaign form=9]

Ik stuur je mailadres niet door naar anderen, ik hou zelf ook niet van spam.

Ciao!

Karen

 

 

 

Karen Rensma – Hardhout & Porselein