Elk jaar is er half november een officiële Week van de Werkstress. Kennelijk is dat nodig. Nodig om het thema Werkstress in de spotlights te zetten. Met slingers, toeters en bellen. Want werkstress is beroepsziekte nummer 1. Lees hier waarom je vandaag nog wilt stoppen met werkstress.

Ruim 1 miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Geloof me, daar sneuvelt heel veel werkplezier! Erg toch?! Nog erger is dat het heel vaak kan worden voorkomen. En dat heel veel mensen zoals jij en ik statistisch gezien gewoon al in de rij staan om bij de volgende 1 miljoen te zitten. Denk je dat jij de dans wel zult ontspringen? Dan zit je misschien wel juist in de gevarenzone. Toch is dit een uitermate optimistisch blogartikel, lees dus nog even verder 😉

 

Van werkstress via werkplezier naar Persoonlijk Werkgeluk

Van structurele werkstress word je meestal ziek, vroeger of later. En lang voordat je er ziek van wordt, kan het je werkplezier en werkgeluk flink vergallen. Daar word je niet gelukkig van. Dus waarom zou je het tolereren?

Je kan het natuurlijk afwachten, doorgaan in je rat race en wel zien wanneer je voor de bijl gaat.

Of je kunt jezelf vertellen dat zoiets jou heus niet zal overkomen. Iedereen die dat zegt én regelmatig werkstress heeft zit keihard in de risicogroep voor burn-out.

Je kan het ook voorkómen. En dat is relatief simpel. Je moet het alleen even (willen) zien.

 

Succesvol of juist niet?

Als professional én ervaringsdeskundige gaat het me aan mijn hart zoveel mensen te zien rennen in een werkleven waar ze misschien heel succesvol in zijn, maar waar ze allang niet meer blij van worden; omdat zij er geen plezier, energie en voldoening uit halen. En waar ze zelf allang niet meer de regie over hebben, maar worden geleefd door hun inbox en agenda. Een agenda waarin ze muurvast zitten, met dingen die zij –als ze eerlijk zijn- niet de belangrijke dingen in hun (werk)leven vinden. Zoals een klant van mij laatst vaststelde: in feite wil ik in mijn werk gewoon terug naar de bedoeling.

Een werkleven dus waar ze langzaam -maar zeker- op leeglopen. Hoe succesvol ben je dan eigenlijk? En hoe succesvol kun je dan maximaal zijn?

Het gaat me aan mijn hart omdat ik zie hoe werken dan al snel ploeteren wordt in plaats van genieten. En omdat het zo echt niet hoeft te gaan! Daarom zet ik me met hart en ziel in voor het thema Persoonlijk Werkgeluk, en help ik mensen zoals jij en ik om te ontsnappen aan hun rat race en hun werk en leven in te richten op hún manier, op hún voorwaarden.

 

Werkplezier versus Persoonlijk Werkgeluk

Er zijn een aantal essentiële sleutels voor Persoonlijk Werkgeluk. Persoonlijk Werkgeluk is de gestretchte versie van werkplezier. Persoonlijk Werkgeluk gaat verder dan werkplezier, werkplezier is één van de elementen van Persoonlijk Werkgeluk.

Persoonlijk Werkgeluk gaat over keuzevrijheid. De keuze aan jou hoe jij je werk en leven wilt inrichten op jouw manier, op jouw voorwaarden. En telkens weer blijkt het ook te gaan over betekenis, voldoening en vrijheid. In de slip stream daarvan zit werkplezier. Dat krijg je er als het ware bij, als je jouw betekenis, voldoening en vrijheid goed geregeld hebt.

Maar. Werkstress zorgt ervoor dat je geen tijd en geen mentale ruimte hebt om überhaupt eens echt goed na te denken over betekenis/impact, voldoening, vrijheid en werkplezier. Laat staan het te implementeren.

Leven op de automatische piloot doet in dit opzicht hetzelfde als werkstress: het ontneemt je de mogelijkheid om eens echt goed na te denken over betekenis/impact, voldoening, vrijheid en werkplezier.

Vaak komen we in de autopilot stand door werkstress. Op autopilot verbruik je namelijk minder energie, en die energiebesparing komt goed uit als je werkstress ervaart (want bij werkstress gaat je energieverbruik sky high).

Omdat werkstress zand in de machine gooit schreef ik er een praktisch werkboek over: “In 4 bewezen basisstappen naar minder werkstress en meer werkplezier”. Dat is gratis voor je beschikbaar, je kunt het nu gelijk downloaden: klik HIER. Of misschien kén je mijn stappenplan al, heb je er al mee gewerkt.

Mooi, dan heb je een stappenplan in handen waarmee jij kunt bewegen van werkstress naar werkplezier. Super waardevol. En toch is het geen eindpunt. Eerder je nieuwe vertrekpunt.

 

Waarom je geen genoegen wilt nemen met werkplezier, maar all the way wilt gaan voor Persoonlijk Werkgeluk, daarover schrijf ik in mijn volgende blogartikel. Stay tuned!

 

Wil je daar niet op wachten en nu alvast meer lezen over Persoonlijk Werkgeluk en hoe jij dat bereikt? Geen punt! Lees er dan alvast een heleboel gave dingen over op mijn pagina Startschot Persoonlijk Werkgeluk. Ook als je niet geïnteresseerd bent in mijn coachingmiddag Startschot Persoonlijk Werkgeluk, vind je op die pagina inspiratie, herkenning, en misschien wel gevoel van urgentie. Dus klik vooral HIER.

Denk jij nu al, zo’n coachingmiddag Startschot Persoonlijk Werkgeluk, dat is misschien wel wat voor mij? Noteer dan alvast de datum: vrijdag 24 november 14:00-17:00 in Delft. Maximaal 7 deelneemsters.

 

(By the way: de volgende editie Starschot Persoonlijk Werkgeluk is niet alleen ná de Week van de Werkstress, maar ook en vooral beyond de Week van de Werkstress. Niet alleen werkstress maar vooral ook werkgeluk in de spotlights!)

Vragen? Welkom! Mail me op mailto:info@hardhoutenporselein.nl en dan hoor je van me.

[activecampaign form=11]

Ik stuur je mailadres niet door naar anderen, ik hou zelf ook niet van spam.

Ciao! Op jouw werkgeluk!

Karen

 

 

 

 

door: Karen Rensma – Hardhout & Porselein

Hardhout en Porselein – Week van de Werkstress