Nu we de kerst zullen doorbrengen in een harde lockdown, zijn het misschien heel andere feestdagen dan je had gehoopt. Of misschien ben je blij toe – geen verplichte nummers met mensen waar je niks mee hebt. Maar dierbare familie en vrienden had je liever om je heen gehad, meer dan de maximale drie. Een tegenvaller nu dit niet kan, ook al is het voor het goede doel. Hoe kun je je toch met elkaar verbonden voelen, nu familie en vrienden via Zoom of Skype virtueel moeten aanschuiven aan je kerstdiner, ieder thuis aan eigen tafel? Simpel: Begin een goed gesprek. Omdat dat niet altijd vanzelf gaat, heb ik 16 verbindende vragen voor je, fire-starters voor een onvergetelijk goed gesprek. Met jezelf, je huisgenoten en je dierbaren op afstand.

Deze onvergetelijke gesprekken koester ik

Even een uitstapje, dan kom ik bij de vragen. Afgelopen maanden had ik veel wandelgesprekken. Ik bedoel niet als coach maar als vriendin, zus, dochter, echtgenote (nee, niet als moeder, want pubers gaan natuurlijk niet wandelen – ‘Mam, serieus…’).

Wandelgesprekken dus. Ze waren prachtig omdat ze zo verbindend voelden. Ik struinde door weilanden en bossen met vriendinnen, mijn ouders, mijn broer, mijn lief. En zij met mij. Samen.

Nou was die verbinding op zich een makkie, want we wáren al close. Maar de verbondenheid groeide, verdiepte zich. We stelden elkaar zulke mooie belangstellende vragen. We deelden zoveel waarheid over onze levens. Al het moois dat er al is om dankbaar voor te zijn, maar ook de verlangens, de twijfels, de uitdagingen, en de shit.

Geen mooi weer spelen maar het echte leven delen, ook waar het schuurt. Dat deden we. We praatten, lachten, vroegen ons af, verbaasden, vertelden. Onvergetelijke gesprekken die ik voor geen goud had willen missen.

En nu is daar straks de kerst. En de champagne met oliebollen. Met hooguit drie dierbaren op bezoek en de rest op afstand: aan de telefoon of via Zoom.  Het is verre van ideaal. Maar een goed gesprek verbindt en kan de fysieke afstand misschien een klein beetje goedmaken.

16 Verbindende vragen voor een onvergetelijk goed gesprek

Daarom hieronder 16 vragen als fire-starters om een goed gesprek over en weer op gang te brengen, en als houtblokken om het gespreksvuur een lekker poosje te laten branden. Misschien spreken sommige vragen je meer aan dan anderen, dus doe gerust aan cherry picking.

 1. In wiens schoenen zou jij weleens een jaartje willen staan?
 2. Waar ben je dankbaar voor?
 3. Wat waren jouw highlights afgelopen jaar?
 4. Wat zou je heel graag ooit (nog) eens willen doen of meemaken?
 5. Wat is je grootste angst/twijfel/uitdaging (voor komend jaar/überhaupt)?
 6. Waar ben je trots op (terugkijkend op dit jaar/überhaupt)?
 7. Wat zou je mij/je kinderen/je geliefde/… willen meegeven als levensles of goede raad?
 8. Waar verlang je naar?
 9. Hoe hoop je dat anderen jou zien?
 10. Met welke bekende persoon (wereldberoemd desnoods) zou jij wel eens een boompje willen opzetten? Waar mag het gesprek over gaan?
 11. Voor wie ben jij een inspiratiebron, of wil je dat zijn?
 12. Wat is je leukste jeugdherinnering? En je leukste herinnering van afgelopen jaar?
 13. Wat vind je het mooiste aan het moederschap/vaderschap/vriendschap/de liefde/…?
 14. Voor wie en voor wat zou je komend jaar dolgraag meer tijd maken?
 15. Wat wordt jouw woord voor volgend jaar?
 16. Wat wil je over een jaar kunnen vertellen?

Ik wens je onvergetelijke gesprekken en onvergetelijke feestdagen.

Take care!

P.S. Einde jaar een goed moment om ook je carrière te herijken

Nu we toch in de vragen-sfeer zitten: Is voor jou, net als voor mij, de jaarwisseling gevoelsmatig een moment om ook je carrière langs de lat te leggen? Terug te blikken en vooruit te kijken? Dan kun je je hart ophalen met ook nog 25 carrièrevragen. Die schreef ik overigens hartje zomer, want ook dat is voor mij een natuurlijk moment om te herijken. Vandaar de titel 😉 25 Carrièrevragen voor in je hangmat.

———————

Je las een blogartikel van Karen Rensma

10+ jaar ervaring als bèta, 10 jaar ervaring als coach

En verder:

Foto bij dit blog: Terri Cnudde (Pixabay)