Integer gedrag is voor veel vrouwen een belangrijke waarde in hun werkethiek, en organisaties hebben daar profijt van. Helaas wordt veel ’typisch vrouwelijk’ ‘gewenst’ gedrag ten onrechte onder de noemer integer gedrag gelauwerd, een kostbaar misverstand waardoor ‘integer’ gedrag een struikelblok is voor veel vrouwen om door te groeien. Voor mij persoonlijk is integriteit één van mijn kernwaarden. Maar ontwikkeling en groei zijn dat ook. Die zouden elkaar niet uit hoeven sluiten maar elkaar juist versterken! Integriteit kan een vruchtbaar fundament zijn voor groei en ontwikkeling. Maar dan moeten eerst de misverstanden de wereld uit.

Integer als werkethiek, versus integer als roadblock

Daarom duik ik in de kwestie van ‘integer als werkethiek’ versus ‘integer als roadblock’ . Met de vraag: Integer je zin krijgen, kan dat eigenlijk? En hoe dan?

In de serie Kijk Op Je Carrière maakte ik er een video over, ‘Integer je zin krijgen’. 

 

Je ambities uitspreken of niet?

Als je ambities hebt om door te groeien in de organisatie en je hebt een strategisch oogje laten vallen op een bepaalde positie, spreek je die ambitie dan uit? Vrouwen zeggen vaak dat ze dat niet doen, omdat ze dat niet integer vinden. Ze hebben het idee dat het netter is om te wachten tot je gevraagd wordt voor de functie.

De strategie: gewoon heel hard werken en in het oog springen door je uitstekende resultaten.

De aanname: je wordt vanzelf een keer voorgedragen voor een mooie promotie.

Het misverstand: de beste resultaten halen maakt jou niet automatisch kandidaat voor die promotie.

Verschrikkelijk goede resultaten halen is lang niet het enige wat een rol speelt in jouw carrièrepad, er zijn veel meer zaken van invloed. Je kunt daar dus maar beter kennis van hebben, en je het benodigde handelingsrepertoire eigen maken.

Integer je zin krijgen

In de video Integer je zin krijgen, kan dat? ga ik hier verder op in.

Kijk Op Je Carrière is een videoserie die je helpt succesvol keuzes en carrière te maken. Goede vragen geven betere antwoorden. Daarom elke video één doeltreffende carrièrevraag om je anders te laten kijken en beter te laten zien. Beter zien leidt tot betere keuzes.

In de volgende Kijk Op Je Carrière belicht ik een ander aspect van integriteit in je carrière, en kijk ik naar een ander misverstand dat veel vrouwen remt bij het nemen van de volgende stap in hun carrière.