Weten wat je níet wilt is iets anders dan weten wat je wél wilt. Beide zijn andere fasen in hetzelfde proces van uitkristalliseren. Wanneer ik mijn klanten voor het eerst spreek zitten zij meestal in de eerste fase. De volgende stap in hun carrière is nog niet duidelijk, de afbeelding van de legpuzzel nog niet zichtbaar. De klassieke fout is om die afbeelding zo snel mogelijk in te vullen. Er zijn altijd puzzelstukjes te vinden waarmee je snel een willekeurig, nietszeggend landschap kunt leggen, maar wat heb je daar aan? Draai het liever om: Je volgende stap pas 10% helder? Perfect!

In between jobs

Wanneer ik mijn klanten voor het eerst spreek zitten zij meestal in die eerste fase. Zij weten dat zij uit hun huidige baan gegroeid zijn doordat zij niet meer aan hun trekken komen qua uitdaging, groei, zingeving, invloed, plezier, vervulling. Dat frustreert en maakt moe. Maar het maakt hen óók hongerig naar een volgende stap, zonder te weten hoe die er precies uit ziet. Ze hebben een goede baan, maar zitten mentaal al in between jobs: het ene hoofdstuk is klaar, het volgende hoofdstuk heeft zich nog niet aangediend.

Een magische plek in de tijd

Het is verleidelijk om snelheid leidend te laten zijn in deze fase: zo snel mogelijk een nieuwe keuze, en door. Maar daar betaal je een hoge prijs voor. Je zoekt een nieuwe mogelijkheid maar je kijkt alleen op de plekken die je al kent. Dat levert dus meer van hetzelfde op, en daar was je nu juist klaar mee. Weet je die neiging te weerstaan, dan beland je op een magische plek in de tijd waarin je wel de sensatie voelt van een globale nieuwe richting en hier en daar puzzelstukjes en informatieflarden ziet, maar vooral nog veel gaten hebt in het grotere plaatje: de figuurlijke afbeelding van de puzzel.

Je volgende stap pas 10% helder? Perfect!

Gun jezelf de tijd om langzaam maar zeker jouw persoonlijke ideale landschap te laten ontstaan. Heb je pas op 10% zicht? Dat is een prachtig begin. Die 10% voel je immers écht. Laat je niet afschrikken door de 90% die je nog niet ziet, maar focus juist op de stukjes die zich al aandienen en neem de tijd om daarop door te borduren. Zo kunnen er heel verrassende dingen naar boven komen die je vooraf niet voor mogelijk had gehouden.

Een carrièrestap die je niet voor mogelijk hield

De vrouwen (en mannen) die ik dit jaar mocht begeleiden in hun carrièreontwikkeling, maakten allemaal een carrièrestap die ze aanvankelijk niet voor mogelijk hielden of die ze gewoon niet in hun vizier hadden. Door weg te blijven uit de valkuil van de quick fix en juist de tijd te nemen om het onderzoek volledig aan te gaan, zitten zij nu op prachtige posities waar ze helemaal tot hun recht komen.

Posities die mijn klanten veroverden

Ik voel me trots en dankbaar voor wat mijn coachees bereikten dit jaar. Trots op de posities die zij veroverden en de groeistap die dat betekende.

Zij werden o.a. interim directeur, business development manager, zijinstromer onderwijs, engineering department manager, senior juridisch adviseur, er werden eigen bedrijven opgericht, en meer. Dat is toch fantastisch?

Groeien als mens en professional

In hun nieuwe rol komen zij beter tot hun recht dan in de oude. Groeien zij als mens en als professional. Is hun bijdrage relevanter en hun impact groter. Dat betekent ook: groeiende vervulling, groeiend plezier, groeiende zingeving (en meestal ook groeiend salaris, al was dat niet de drijvende kracht).

Ik ben ontzettend blij voor hen! Voor sommige vrouwen die ik sprak voelde de onzekerheid van dit coronajaar te groot. Ondanks een groot verlangen om een volgende stap te maken in hun carrière besloten ze dat dit niet het moment was om te investeren in een carrièreprogramma. Ik snap het heel goed, al weet ik óók wat daarmee bleef liggen. Wat zou het voor jou  betekenen als je besloot dat het ondanks deze coronatijd juist een goed moment was om te investeren in je volgende carrièrestap?

Ben jij je ook aan het warmlopen voor je volgende stap?

Benieuwd of ik jou kan helpen daarin? Vraag dan een perspectiefgesprek aan. Kijken we samen waar je staat, wat er mogelijk is, bepalen we je beste carrièrestrategie en onderzoeken we of mijn begeleiding voor jou een passende keuze kan zijn.

Om een perspectiefgesprek aan te vragen, klik HIER.

———————

Je las een blogartikel van Karen Rensma

10+ jaar ervaring als bèta, 10 jaar ervaring als coach

Ook interessant voor je: ‘Zingeving voor succesvolle (bèta)vrouwen – bereik de impact waar je naar verlangt

En verder: