Zingeving voor succesvolle bèta-vrouwen is niet vanzelfsprekend. Succesvol een hoge functie vervullen wel. Dat laatste vraagt om competentie en old-school gezonde ambitie.  Zingeving heeft ook nog iets anders nodig. Het gevoel van zingeving krijg je namelijk niet van succes en een hoge functie alléén. Daar is diepgaande voldoening voor nodig, het bijzonder gevoel van flow als je de dingen doet die ertoe doen, waarmee je van betekenis bent, het beste in jezelf en anderen naar boven haalt, waarmee je bijdraagt aan iets groters. Het is het inlossen van het universele menselijke verlangen om van betekenis te zijn en helemaal tot vervulling te komen. Werkelijke voldoening brengt je in verbinding met je levensvreugde. En dat maakt je invloedrijker en succesvoller dan je ooit voor mogelijk hield.

Het is tijd voor een nieuwe definitie van ambitie

De klassieke definitie (en perceptie) van ambitie dekt al lang niet meer de lading van de ambitie die veel bèta-vrouwen hebben. In de klassieke definitie ontbreekt iets wezenlijks, en veel professionals voelen dat. Ze zijn enorm gedreven om hun beste werk neer te zetten, een goede en eerlijke visie uit te dragen, en om te inspireren met wat zij zeggen en doen. Dat past niet bij de klassieke definitie van ambitie, die te nauw is gericht op succes gemeten naar hoogte van functie en salaris. In het privéleven vertaalt dat zich in prettige zaken als een mooi huis, meerdere vakanties per jaar, en een luxe auto, of twee. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar het zijn niet de dingen waar je duurzaam gelukkig van wordt. En als je niet gelukkig bent, kun je maar beperkt succesvol worden.

Als je niet gelukkig bent, kun je maar beperkt succesvol worden

Dit is een enorm onderschatte bottleneck. Niet gelukkig zijn buigt je groeicurve omlaag, eerst van jou als professional en daarna van je carrière. Er is dus nog iets anders nodig, waarmee het wél lukt om én je ambities waar te maken én gelukkig te zijn. Het is daarom, dat ik een lans breek voor een nieuwe definitie van ambitie, waarin zingeving een belangrijke rol krijgt. 

Erken de kracht van zingeving

Als ik bèta-vrouwen in een coachgesprek vraag naar hun grootste onvrede in hun werk, zeggen zij vaak dat zij meer impact te willen hebben met hun werk, zodat meer mensen er beter van worden. Meer van betekenis willen zijn, en de wens koesteren met hun werk iets moois bij te dragen. En zich onderdeel willen voelen van een doel en een wereld groter dan zij zelf.

Dit gaat hand in hand met autonomie en authenticiteit. Je maakt nu eenmaal de meeste impact als je werkt onder eigen voorwaarden, echt op je eigen manier. Lukt dat niet, dan ontstaat het gevoel te worden geleefd. Je ziet dingen gebeuren in de organisatie op een manier die jou niet aanspreekt, of die zelfs conflicteert met jouw kernwaarden en leefregels. Je probeert dat op een positieve manier te beïnvloeden, maar je krijgt het niet voor elkaar. Dat kan makkelijke leiden tot conflicten, met een ander of in jezelf. Natuurlijk weerspiegelt dat ook op de balans die je thuis ervaart. Voor je het weet zie je zowel je carrière als je privéleven stagneren, en raak je op alle fronten je plezier kwijt.

 Een verrijking van je stevige bèta-basis

Ik heb het over ambitieuze en intelligente professionals. In mijn praktijk meestal vrouwen met een bèta-achtergrond. Zeer bekwaam, integer en competent. Dat heeft ze ver gebracht en ze staan heel stevig in hun carrière.  Maar er brandt een verlangen om zich in te zetten voor een belang dat verder mag reiken dan het belang van de aandeelhouders, plat gezegd. Zij willen hun waarde goed tot uitdrukking brengen, gericht op de organisatie waar zij werken.

Bij een groeiende innerlijke onrust ondernemen zij vaak al een mooie stap om in de kantlijn van hun baan hun bèta-bekwaamheid in te zetten voor een goed doel waaraan de organisatie zich heeft verbonden, of een inspirerend mentor te zijn voor jongere collega’s, een speciale werkgroep op te richten op een thema dat je na aan het hart ligt. En hoewel dit waardevolle invullingen zijn, maken ze niet alles goed. Waar je hart ligt, ligt ook je grootste potentie voor succes. Met waar je hart ligt kun je je rol binnen de organisatie sterker verankeren.

Het spanningsveld tussen carrière en zingeving

Er bestaat een spanningsveld tussen carrière maken en zingeving. Maar je streven naar zingeving en betekenis is juist de motor achter je carrièregroei. Hard werken zonder persoonlijk gevoel van zingeving verandert met de jaren onvermijdelijk in werken zonder zín, omdat je harde werken niet wordt gedragen van binnenuit.

Ambities gestoeld op carrière maken an sich, vragen om eindeloos veel ‘platte’ wilskracht. Dat ondermijnt op termijn je hele carrière, omdat het jóu ondermijnt. Misschien herken je de signalen: je vraagt je heimelijk af of je dit nog wel wilt, of je er eigenlijk wel voor geschikt bent, of je de energie nog wel kunt opbrengen.

Zingeving is de motor

Je bent beter af als jouw wilskracht wordt gedragen door intrinsieke motivatie en zingeving. Je zult dan het werk dat je er al zo lang in stopt eindelijk gaan oogsten in impact, zonder het onbevredigende gevoel en de druk van alsmaar harder moeten presteren en strijden. Daarmee doorbreek je de stagnering in je carrière. Het tegenovergestelde zal gebeuren: je gaat meer kalmte en ontspanning ervaren. Daarvan pluk je de vruchten in je werk, maar het heeft ook een positieve invloed op je relatie, je ouderschap, je vriendschappen, je gezondheid, je gemoedstoestand, kortom: je persoonlijk geluk. En dat is toch uiteindelijk de hele bedoeling – van je leven überhaupt?

Plan maken voor meer zingeving, impact en succes in je baan?

Vraag dan een perspectiefgesprek aan. Ik laat je graag zien wat in jouw situatie nodig is om te veranderen zodat je helemaal tot je recht komt en succesvol de impact maakt waar je naar verlangt.

———————

Je las een blogartikel van Karen Rensma

10+ jaar ervaring als chemisch technoloog, 10 jaar ervaring als coach

Ook interessant voor je: ‘Zo blijf je als bèta-vrouw floreren in een groeiende carrière

En verder:

Foto bij dit blog: Free-Photos (Pixabay)