40-Plus? Met een academische achtergrond heb je dan doorgaans zo’n 20 jaar werkervaring, en na die 20 jaar carrière maken heb je je waarde ruimschoots bewezen. Veel vrouwen bereiken dan een punt in hun carrière waarin ze uit hun rol zijn gegroeid. Plezier en voldoening in het werk raken sleets. Anderen hebben de stap naar het hoger management gemaakt en zijn nog zoekend in hun nieuwe positie. Beide situaties vragen van jou dat je jezelf en je carrière naar open wateren leidt. Waar je de ruimte hebt om stevig in een nieuwe rol te groeien, op je eigen voorwaarden en in je eigen stijl.


Een stap in je carrière maken
zodat die weer past en uitdaagt

Na 20 jaar carrière maken heb je verschillende functies gehad en een mooie groei doorlopen. Je kent het klappen van de zweep en bent een vertrouwde waarde in de organisatie. Juist dan kan je ervaren dat je stagneert in je carrière. Dezelfde manier van werken waarmee je altijd succesvol en gewaardeerd was, lijkt ‘uitgewerkt’.

Dat merk je. Want al weet je van jezelf dat je nog lang niet bent uitgegroeid, je stelt vast dat je opeens niet meer verderkomt. Of je hebt recent juist een mooie nieuwe positie verworven, maar je vertrouwde manier van werken sorteert in deze positie opeens niet meer het gewenste effect. Dat is knap frustrerend. En als je er geen werk van maakt om jezelf uit dit ‘drijfzand’ te bevrijden, kom je steeds verder klem te zitten in hard werken zonder de beoogde resultaten.

Als dat te lang duurt ga je uiteindelijk misschien aan je eigen capaciteiten twijfelen. Of je legt je erbij neer dat je kennelijk je maximale niveau hebt bereikt: dat verder doorgroeien er voor jou niet inzit of dat een stap terug noodzakelijk is. Onnodig en gelukkig goed te voorkomen.

Imposter syndroom gratis kennismaking


40-Plus en de ‘beyond my league’ paradox

Op dit punt in je carrière voelen verdere ambities misschien als ‘beyond my league’. Maar het tegendeel is waar. In de afgelopen jaren heb je mooi werk verricht en successen geboekt. In feite heb je jezelf uitstekend warmgelopen voor een nieuwe ‘league’. Daardoor ben je nu juist klaar om door te groeien naar een volgend niveau. Een niveau waarop je meer invloed hebt, meer teweeg kunt brengen, dichter bij het vuur zit.

Je wilt doorgroeien omdat je op de plek wilt zitten waar je met jouw kennis en bekwaamheid de meeste impact hebt en de meeste waarde toevoegt. Misschien wil je het hoger management in, of als je daar al zit, in die rol beter uit de verf komen. Of misschien ambieer je een heel andere rol, en wil je je opties verkennen.


Reset en herijk: nieuw perspectief

Het is in deze fase van je carrière zinvol om je eens helemaal opnieuw te beraden over je koers. Hoe wil je vanaf hier verder carrière maken? Dat vraagt om een reset, eens aandachtig uitzoomen en reflecteren. Zodat je kunt herijken. Je ambities en wensen onder de loep nemen en eventueel herdefiniëren. Uitvinden welke rol en positie op dit moment heel goed passen bij:

– je ambities, idealen en verlangen;
– hoeveel invloed, (eind)verantwoordelijkheid en exposure je wilt;
– je persoonlijkheid;
– je kwaliteiten en ervaring. Let wel: ergens nog geen ervaring in hebben betekent niet dat je er ongeschikt voor bent, het betekent alleen dat je er nog geen ervaring in hebt. Dat probleem lost zich vanzelf op als je het gaat dóén;

maar ook…

– welke rol werk en privé mogen innemen;
– je huidige levensfase. Let wel: Wat nu niet past kan later misschien prima. Snijd je meest ambitieuze route dus niet op voorhand af.

Een nieuwe rol brengt nieuwe spelregels

De kunst is om zuiver te zien. Zonder censuur. Jezelf niet te overschatten (kom ik trouwens zelden tegen in mijn praktijk) maar ook niet te downsizen (kom ik vrij vaak tegen in mijn praktijk). Je bent niet voor niets gekomen op het niveau waar je nu bent. Je hebt al die jaren heel goed werk geleverd, vaak met oog voor het grotere belang. Je bent krachtig op verbinden en relaties, waardoor je effectief bent ook als de belangen ver uit elkaar liggen. Juist om deze combinatie van jouw resultaten, effectiviteit en persoonlijkheid word je gewaardeerd, en ben je van grote toegevoegde waarde voor de organisatie. Daarom kon je succesvol carrière maken, daarom ben je op dit niveau gekomen.

Nieuwe kennis en vaardigheden eigen maken

Maar doorbreken naar het volgende niveau én daar met veel plezier helemaal tot je recht komen, vraagt dat je jezelf nieuwe kennis en vaardigheden eigen maakt. Want in de overgang naar een new league is je vertrouwde manier van (hard) werken en slimme oplossingen bedenken niet langer genoeg.

Het plaatje is groter geworden dan dat. Je speelveld wordt groter, en dat is ontzettend leuk. Maar dat grotere speelveld betekent ook: meer spelers, ándere spelers, grotere en andere (conflicterende) belangen, schaken op meer borden tegelijk. Bovendien heeft een new league andere wedstrijdregels, die voor jou misschien nieuw zijn. En je kunt nog zo bekwaam en bedreven zijn in wat je doet, als je de spelregels niet kent kun je geen goede wedstrijd spelen.

Imposter syndroom gratis kennismaking

 

Waarom coaching?

Sommige coachees twijfelen vooraf: Waarom coaching?  De vrouwen (en mannen) die ik coach hebben bewezen dat zij uitstekend in staat zijn hun eigen boontjes te doppen. Dat heeft ze ver gebracht. Toch wil je daar niet te krampachtig aan vasthouden. Alles alleen willen doen kost meer tijd en energie dan nodig is. Coaching kan juist in deze fase van je carrière heel waardevol zijn:

 • Om je te voorzien van een gedegen klankbord
 • Om je te helpen je uitdagingen in een nieuw perspectief te zien
 • Om zelftwijfel en belemmerende gedachtenpatronen positief-kritisch tegen het licht te houden
 • Om je blinde vlekken bloot te leggen zodat je er zicht en grip op krijgt
 • Om te verklaren waarom gedrag dat je altijd heeft geholpen in je nieuwe of toekomstige speelveld niet langer werkt

maar ook…

 • Om kennis en kunde te verwerven over nieuw gedragsrepertoire dat wél werkt, en precies te begrijpen waarom dat zo is (zodat het geen trucjes worden)
 • Om je zelfvertrouwen in deze fase te hernieuwen of verstevigen
 • Om je visie verder te ontwikkelen
 • Om strategisch slimmer en behendiger te worden
 • Om je leiderschapsstijl te vinden, en te versterken
 • Om nieuwe keuzes te durven maken en daar steady op te koersen

Coaching kan je helpen je carrière naar open wateren te leiden, waar je de ruimte hebt om stevig in een nieuwe rol te groeien, op je eigen voorwaarden en in je eigen stijl.


Professionele coaching voor vrouwen

In mijn coaching voor vrouwen (overigens coach ik zo nu en dan ook mannen) zie ik dat mijn coachees een nieuw niveau van zelfvertrouwen bereiken, hun waarde beter op waarde schatten en daar voor stáán, een groter perspectief voor zichzelf en hun mogelijkheden gaan zien, strategischer gaan denken en handelen. Dat maakt hen zichtbaarder en effectiever, en geeft de tools en het zelfbewustzijn die, boven op hun kennis en ervaring, de aansluiting mogelijk maken naar een hogere positie in de organisatie.

De persoonlijke groei maakt hen waardevoller als professional. Zoals Linda (Lead Auditor bij Kiwa) zegt in haar aanbeveling op LinkedIn: ‘Dit traject was echt een persoonlijk groeitraject. Ik sta veel steviger nu, ook als het lastig wordt’.