Het woord ambitie wordt vaak gebruikt met een negatieve connotatie, vanuit de associatie met eerzuchtig, op geld belust en streberig. Dat is jammer en onterecht. Want ambitie is zoveel breder en rijker dan dat.

Durf je ambities in de ogen te kijken

Wat zou jij het allerliefst willen bereiken, willen neerzetten, willen nalaten? Welk ideaal en welke visie ligt aan die wens ten grondslag? Hoe belangrijk is dat voor je? Hoe bevredigend zou het voor je zijn als het je lukt? Hoe teleurstellend als het niet lukt? Het zijn de antwoorden op vragen als deze die je het gevoel van opwinding en urgentie geven waarvan je blijvend in beweging komt, want ze brengen je in contact met je ambities. Dat wil je koesteren.

Ambitie gaat niet over geld of ego

Het woord ambitie wordt vaak op een wat negatieve manier in verband gebracht met eerzucht, ego, winstbejag en streberige types. Daar kun je je, bewust of onbewust,  flink door laten beïnvloeden en laten afremmen. We worden nou eenmaal niet graag geassocieerd met bovengenoemde typeringen.

Het helpt als je kunt zien dat eerzucht, winstbejag en streberigheid in feite niet gaan over de zuiverheid van ambitie maar om drang naar macht.

Het helpt jezelf en je carrièremogelijkheden ook als je ambitie in een ander licht kunt zien. Je ambitie is de trekhaak waarmee je je verlangens kunt waarmaken en waarmee je significant kunt bijdragen aan het ideaal dat je voor ogen hebt.  Het is het vuur in je toewijding en je bevlogenheid om iets moois neer te zetten waar je een verschil mee maakt. Dat je daar credits en een goed salaris mee wilt verdienen doet niets af aan de schoonheid van je ambitie.

Ambitie als doorgeefluik  van je verlangen

Luister naar je verlangen want het is een weerspiegeling, of toch op zijn minst een aanwijzing, van de zin van jouw leven: hoe kun jij van betekenis zijn met wie je bent en wat je doet? Het is waar je ambitie uit voortkomt. En daarmee is je ambitie het doorgeefluik tussen je verlangen en je acties. Met het luik dicht hoor je de stem van je verlangen niet en ligt wat je doet niet in lijn met wat je werkelijk wilt. Dat is dubbel verlies: jij verliest omdat je inlevert op vervulling en betekenisgeving, ‘de wereld’ verliest omdat zij niet krijgt wat jij te bieden hebt.

Stel jezelf de juiste vragen  

Het vaststellen van je ambitie is niet zozeer een rationeel denkproces, maar overwegend een intuïtiekwestie. Want als je ambitie het doorgeefluik van je verlangen is, vertelt je ambitie dus iets wat je kunt voelen en wat je dicht bij jezelf brengt. Dus, voel maar eens:

  • Wat wil je bijdragen, want hoe zal je je voelen als dat is gelukt?
  • Wie of wat wil je daarmee vooruit helpen, want hoe zal je je voelen als dat is gelukt?
  • Wat wil je neerzetten, want hoe zal je je voelen als dat is gelukt?
  • Wat wil je beleven, want hoe zal je je voelen als dat lukt?
  • Op welke schaal wil jij positieve impact maken, want hoe zal je je voelen als dat lukt?
  • Hoe grootst en meeslepend mag het zijn (N.B. iets kan groots en meeslepend zijn op grote maar ook op kleine schaal), want hoe zal je je voelen als dat lukt?
  • Wat heb je nodig om vrijuit jezelf te zijn?

Door telkens het antwoord op het eerste deel van de vraag te verbinden met de vraag ‘want hoe zal je je voelen als dat lukt of is gelukt?’ breng je jezelf naar de kern van de zaak, namelijk het gevoel waar je naar verlangt. Want dát is uiteindelijk je intrinsieke drijfveer.

Intrinsieke doelen geven intrinsiek commitment

Je antwoorden op bovenstaande vragen geven woorden aan je verlangen, en laten je het belang voelen om daar maximaal voor te gaan. Er staat iets belangrijks op het spel! Je wilt iets neerzetten waarmee je de wereld een stukje vooruit helpt en mooier maakt. Als je dat doet voel je je goed (voldaan, tevreden, trots, blij, gelukkig, verbonden, bezield, of iets anders prettigs). Gehoor geven aan deze ambitie is iets wat je haast wel moet doen. Niet vanuit plicht maar vanuit inspiratie en bevlogenheid. Daardoor werk je vanuit je intrinsieke motivatie en waarde, en kun je bergen verzetten zonder op te branden.

Géén gehoor geven aan deze ambitie betekent dat je ons iets onthoudt. Dus omarm liever de schoonheid van ambitie, en geef er kleur mee aan je omgeving en aan eigen je leven.

Zou je daar eens op je gemak over willen sparren met me? Dan ben je welkom om een (kosteloos) perspectiefgesprek aan te vragen via deze link: Perspectiefgesprek 

Ook interessant voor je: ‘Is de fut uit je carrière? Ga eens terug naar de bedoeling

Foto: Tales of You


Je las een blogartikel van Karen Rensma (van Hardhout & Porselein coaching)

Mijn diensten:

En verder: