Als je houdt van piekprojecten met korte looptijden en je snel verveeld raakt bij lange termijn projecten, komt dat je waarschijnlijk vaak op kritiek te staan. Dat je de diepgang zou missen, dat je nooit iets helemaal afmaakt tot het einde, dat je van het ene naar het andere project zou ‘fladderen’ dat je je niet helemaal aan een klus zou committeren, of dat je een korte concentratieboog zou hebben. Jouw voorkeur voor korte piekprojecten wordt dus gezien als een zwakte. Maar wat nou als het juist je kracht is, en hoe overtuig je je directeur van de waarde ervan?

 

Als je ergens aan begint moet je het ook afmaken – wie zegt dat?

 

Interesse in lange projecten, het naadje van de kous willen weten en zaken tot op de bodem willen uitzoeken, zijn persoonlijke kenmerken die vaak hoog worden gewaardeerd. Terwijl juist lange projecten gemakkelijk sleets kunnen raken, waarbij de productiviteit en de voldoening achteruit hollen. Mogelijk gevolg: de lol gaat er af en het project gaat ver over het budget en over de deadline heen. Vanwaar dan toch die algemeen aanvaarde hoge waardering?

Ik denk dat er sprake is van een breed gedragen heersende overtuiging van de strekking ‘Als je ergens aan begint moet je het ook afmaken’, ‘Wie A zegt moet ook B zeggen’, en andere varianten hierop. Hele generaties zijn opgegroeid met deze boodschap.

 

De overtuigingskracht van een geïnternaliseerde boodschap

 

Als je een boodschap je hele leven al te horen krijgt, ga je hem vanaf een bepaald moment vaak zelf geloven. De externe boodschap wordt dan een interne boodschap aan jezelf.

Stel nou dat jij ooit bent gaan geloven dat als je ergens aan begint, je het ook af moet maken, helemaal tot het einde. Omdat wat je doet anders minder waard is. Wat doe je dan als je iemand bent die super nieuwsgierig en leergierig is, die hongerig is om steeds weer nieuwe kennis op te nemen en toe te passen, die uitstekend gedijt bij afwisseling en dynamiek, die als geen ander in staat is om nieuwe ideeën de wereld in te slingeren en daar de juiste mensen enthousiast voor te maken, die snel en out of the box een project over een horde heen kan helpen zodat anderen er vervolgens in een vloeiende beweging mee verder kunnen?

 

Wanneer je waarde voelt als een tekortkoming

 

Als je bent gaan geloven dat je ook B moet zeggen als je A zegt, dan voelt het al snel als een tekortkoming wanneer je na het initiëren van een project of oplossing de boel het liefst zo snel mogelijk overdraagt aan een ander. Dat gevoel maakt het lastig om goed naar voren te brengen hoe je hiermee juist van waarde bent. Terwijl jij én je werkgever er veel baat bij kunnen hebben om deze waarde in te zetten.

 

Hallo trouble shooter, hallo damage controller

 

Bijvoorbeeld als trouble shooter op een specifiek deelprobleem, of een meer generieke trouble shooter die wordt ingezet om de vastlopers op allerlei projecten vlot te trekken. Iemand die snel een triage doet en in no-time heeft uitgezocht hoe de betreffende hindernis kan worden omzeild of opgelost.

Of een spilfiguur die als een spin in het web precies weet waar er in het grotere geheel op dat moment verandering, beweging, dreiging of weerstand is en wat daar acuut nodig is voor de juiste damage control, dat uitvoert en dan doorgaat naar de volgende case.

 

Kort, snel en krachtig

 

Als kort pieken jouw voorkeursstijl is, gaat er waarschijnlijk iets bij je bruisen als je dit leest. ‘Kort, snel en krachtig’ spreekt je dan als ritme waarschijnlijk meer aan dan ‘gedegen en uitvoerig’. Geef je toe aan jouw voorkeursstijl dan zal je glansrijk en energiek je kiezen in een klus zetten. Niet zozeer langdurig maar wel stevig en op precies de juiste plek. En daarmee kun je van onschatbare waarde zijn.

De ene voorkeursstijl is niet beter dan de andere, maar past bij bepaalde functies beter. Doe jezelf een lol en probeer niet om je voorkeursstijl aan te passen aan je functie, maar zoek een functie die past bij jouw voorkeursstijl.

——————————————————————————————————————————–

Je las een blogartikel van Karen Rensma (van Hardhout & Porselein coaching)

Mijn diensten:

En verder:

(Foto: Arek Socha)