Om te krijgen wat je wilt moet je weten wat je wilt. Dat geldt voor de baan op zich, maar ook voor het salaris. Weten wat je te bieden hebt en weten wat je waard bent. De toegevoegde waarde van jouw werk, van jouw bijdrage bepalen. Waardoor  je voelt hoeveel waarde je levert. Zodat je een beter salaris kunt én durft vragen, zonder hinder van je eigen bescheidenheid, imposter syndrome , angst voor afwijzing, of arrogantie-angst.

4 veel voorkomende hindernissen

Weten wat je werk waard is, is een voorwaarde voor het kunnen bepalen én durven vragen van een goed en passend salaris. Als we voor de herkenbaarheid eerst even terug redeneren en dus beginnen bij het durven vragen van een goed en passend salaris. Voor heel veel vrouwen is dit nog altijd een heikel punt. Zij worden gehinderd door bescheidenheid, imposter syndrome, angst voor afwijzing, of arrogantie-angst, wat het ontzettend lastig maakt om een serieus bedrag aan de onderhandeltafel te noemen. Ik loop hieronder het rijtje met de belemmerende 4 usual suspects met je af: wat is het en wat doet het, en vervolgens laat ik zien hoe je ze alle 4 soepel omzeilt.

Bescheidenheid

Bescheidenheid (in deze context) is de prikkel om jezelf kleiner te maken dan je bent. Zie dan maar eens een stretchende salaris-eis uit je mond te krijgen. Bovendien, bescheidenheid in deze context maakt dat je niet gaat staan voor je talent, voor wat je in je mars hebt en voor wat jij kunt betekenen voor dit bedrijf. Dat helpt je salaris natuurlijk niet vooruit, maar de echte schade is nog veel groter: het maakt jou als potentiële werknemer onaantrekkelijk. Er kómt dus helemaal geen gesprek over salaris.

Goed om je te realiseren dat je met bescheidenheid twee kanten op kunt. Bescheidenheid kan iets moois zijn wanneer je het bijvoorbeeld inzet om ook anderen de ruimte voor hun ideeën te bieden of wanneer je mensen aan wie jij leiding geeft de gelegenheid geeft om meer exposure en credits te vangen door zelf juist even terug te stappen in de coulissen. In dit verband is bescheidenheid een functionele leiderschap skill.

Maar daar gaat dit niet over. Bescheidenheid die jou kleiner maakt dan je bent is niet functioneel. Nooit. Want wie heeft er nu wat aan als jij jezelf klein maakt? Wat heb je de wereld te bieden als je jezelf kleiner houdt dan je bent? Ik denk dat wat je dan achterhoudt juist precies is waar de wereld  op zitten te wachten.

Imposter syndrome

Imposter syndrome laat je denken dat je elk moment door de mand kunt vallen omdat je toch niet zo bekwaam bent als je zegt te zijn. Dus als je laag inzet is je potentiële gezichtsverlies kleiner. Maar hoe ga je dan in vredesnaam duidelijk maken dat jij de door die wol geverfde expert bent met verschil-makende leiderschapskwaliteiten waarmee jij deze organisatie naar een volgend plan brengt?

Vanuit het imposter syndrome heb je bijvoorbeeld gedachten als “Als ik nou maar eenmaal binnen ben bij dit bedrijf, dan kan ik vanuit die positie alles bijleren wat nog nodig is om écht bekwaam te zijn, en tot die tijd kan ik niet met goed fatsoen de hoofdprijs vragen.” Alleen, door niet de hoofdprijs te vragen doe je op een tricky manier aan negatief verwachtingsmanagement bij jezelf én je potentiële werkgever. Als je een hoger salaris zou vragen wordt er ook meer van je verwacht, en die verwachting temper je naar schijnbaar veiliger vaarwater door je salaris-eis te temperen.

Angst voor afwijzing

Afwijzing-angst zorgt ervoor dat je de kans op afwijzing probeert te reduceren door je aan te passen en niet op te vallen, en zo je kansen op goedkeuring te vergroten. Bij gelijke geschiktheid van jou en andere kandidaten hoop jij (onbewust) de baan in de wacht te slepen doordat je bereid bent een lager salaris te aanvaarden dan je concurrenten. Je herkent misschien een typische gedachte als “Wanneer ik eenmaal binnen ben loop ik dat wel in”, maar het omgekeerde is waar. Eénmaal op salaris achterstand, altíjd op salarisachterstand. Dit effect wordt nog versterkt doordat een te lage inschaling een negatief effect heeft op de perceptie die men zal hebben van jouw expertise.

Arrogantie-angst

De angst om arrogant te worden gevonden zet aan tot gedrag waarvan je denkt dat anderen het acceptabel zullen vinden, het oordeel van anderen is dan dus leidend voor jouw gedrag. Daardoor handel je niet vanuit autonomie maar vanuit aanpassing, en dat is niet krachtig. Arrogantie-angst komt voort uit de overtuiging dat je arrogant bent als je hardop zeg waar je goed in bent, of misschien wel de beste in bent. Dit is een groot misverstand dat je enorm kan belemmeren.

Uitspreken waar je goed in bent, en daarmee gaan staan voor jouw waarde, is een uiting van gezonde zelfkennis en zelfvertrouwen, en geeft gewoon lekkere duidelijkheid. Dit is waar ik super goed in ben, dit heb ik te bieden, dit is de waarde die ik toevoeg. Heerlijk toch, die helderheid? Dat niet mogen uitspreken van jezelf is valse bescheidenheid die nergens toe dient.

Hoe je deze 4 hindernissen in 1 ruime boog omzeilt

Er is een simpele manier waarmee je al deze vier hindernissen in één ruime boog omzeilt: wéten welke waarde je brengt, en je daar op gevoelsniveau mee verbinden. Dus: jouw toegevoegde waarde  niet alleen kunnen beredeneren maar ook voelen dat het waar is. Dan wordt het een gevoelsweten, en kun je er heel gemakkelijk écht voor gaan staan.

Als je eenmaal staat voor jouw toegevoegde waarde wordt het vanzelfsprekend en onvermijdelijk dat je in ruil een bijpassend salaris wilt ontvangen, en met minder geen genoegen kunt nemen. Dat is een super stevig uitgangspunt voor het vaststellen én durven vragen van het salaris dat voor jou helemaal klopt.

Hulp nodig om te weten wat jouw toegevoegde waarde is? Dan ben je welkom om een (kosteloos) perspectiefgesprek aan te vragen via deze link: Klik hier.

Ook interessant voor je: ‘Ontdek welke grote misvatting er voor zorgt dat je niet investeert in jezelf, en hoe dat ten koste gaat van jezelf én je gezin

Foto: João Geraldo Borges Junior (Pixabay)


Je las een blogartikel van Karen Rensma (van Hardhout & Porselein coaching)

Mijn diensten:

En verder: