hCrisis vergroot alles uit. Ook dat je bent uitgekeken op je carrière omdat je niet (meer) op de goeie plek zit en je werk jou geen vervulling geeft.  Dit wordt versterkt doordat een maatschappelijke crisis ook het verlangen naar zingeving uitvergroot. Zonder de coronacrisis zou je je willen heroriënteren op je loopbaan, maar nu staat je hoofd daar niet naar. Toch kun je beter nú kijken naar je carrière dan afwachten tot je straks misschien gedwongen wordt. In dit blog: de verborgen reden waardoor jij verhoogd risico op ontslag loopt en hoe je dit risico transformeert in een kans, juist nu.

 

Laat de crisis niet je blik vertroebelen

Crisis brengt verandering. Dat vraagt van je om mee te bewegen, want anders zit je vast. Momenteel kun je misschien niet naar kantoor, en doe je je werk vanuit huis. Jouw werk waarmee je niet het beste uit jezelf haalt en waarin je niet volledig tot je recht komt. Super onbevredigend. Nu de aanwezigheid van die inspirerende collega’s of dat mooie design interieur op kantoor wegvallen, wordt het akelig helder dat je niet in de goeie baan zit. Deze hoofdzaak wordt niet langer verdund met mooie bijzaken. Je zou daar graag werk van maken maar vertelt jezelf dat nu geen goed moment is.

Thuiswerkend 8 uur per dag achter je laptop gaat niets oplossen voor je

Je kan wel denken ‘Ik zit mijn tijd wel uit’ maar ergens weet je dat als het er straks op aan komt in een ontslagronde op je werk, juist jij kans hebt dat je er als eerste uit moet. Want jij vindt je baan onbevredigend. Je houdt daardoor niet meer van je baan en verlangt naar iets anders. Dat betekent dat je niet investeert in je baan, maar mentaal al afscheid aan het nemen bent – en dat blijft zelden onopgemerkt.

Daarom ben jij een bedrijfsrisico

Als werknemer die heimelijk naar een andere baan verlangt ben je een bedrijfsrisico. Iedere maand dat je werkgever jou salaris moet uitkeren is een slechte investering, want je intentie is om uiteindelijk te vertrekken. Je werkgever zal liever duurzaam in iemand willen investeren, en dus loop jij kans dat je er als eerste uit moet bij een reorganisatie.

Wees geen ‘sitting duck’

Afwachten en uitzitten is daarom een slechte strategie. Afwachten betekent de regie loslaten, wat je kwetsbaar en passief maakt. En dat is eigenlijk niks voor  jou. Je herkent dit misschien ook helemaal niet van jezelf, maar de huidige situatie triggert dit kennelijk. Dat is niet zo gek, want in tijden van crisis is de reflex van veel mensen: terugdeinzen en pas op de plaats maken. Wachten op betere tijden. Betere tijden ontstaan echter niet vanzelf, daar moet je actie voor ondernemen.  En dat is een positieve boodschap, want in die actie neem je zelf weer de leiding.

Zo turn je het risico om in een kans

Begin bij de basis: onderzoek het verlangen dat je hebt qua carrière en neem je verlangen serieus, het geeft je essentiële informatie over je ideale (loop)baan.  Juist als je weet hoe je kunt floreren in je werk heb je de grootste kansen.

Loyaal aan je verlangen kom je het verst

Loyaal zijn aan je verlangen betekent niet dat je vacatures gaat afstruinen, dat is schieten met hagel. Wel: dat je eerst eens volledig uitgezoomd naar je carrière kijkt, begint bij het onderzoeken van je persoonlijke basis en van daaruit gaat convergeren. Dat duurt misschien langer maar je hebt er veel meer aan. Het resultaat is namelijk: exact en zeker weten welke baan je wilt, en die ook krijgen.

Soms via de tussenstap van een opleiding, als je kiest voor een verschuiving van vakgebied. Soms met het besluit om afscheid te nemen van een baan in loondienst om een eigen onderneming op te zetten. Gegarandeerd zet je de stap naar een ambitieuze en inspirerende carrière waarin je voluit kunt floreren.

Zingeving is een universeel menselijk verlangen

Zingeving was altijd al belangrijk, en in deze tijd lukt het niet langer om er aan voorbij te gaan. Niet voor niets ontstaan in deze crisistijd zoveel waardevolle initiatieven, ingegeven vanuit het verlangen om een zinvolle bijdrage te leveren. En je wéét bij jezelf ergens wel: in een ándere baan zou je zoveel meer positieve impact kunnen maken en bij kunnen dragen.

Die andere baan kan overigens ook een andere functie binnen hetzelfde bedrijf zijn. Dat kan soms  al het verschil maken waardoor jij helemaal tot je recht komt en van veel meer waarde bent.

Pareer je eigen bezwaren en wordt de employee of choice

‘En toch…’, denk jij nu misschien. Want het is toch crisis. Je huidige positie verlaten lijkt een risico. Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. Je kunt maar beter blijven zitten waar je zit, want er zal toch wel overal een vacaturestop zijn, en investeren in een carrièretraject, ach, nu maar even niet.

Ik snap je. En ik geef je een wake-up call: wees geen ‘sitting duck’. Het moment om naar je carrière te kijken komt toch een keer. Neem geen afwachtende houding aan, maar neem leiderschap over je loopbaan en zorg dat jij na deze periode van crisis precies weet voor welke baan jij gaat, wat je daar te bieden hebt en waarom je bereid bent daar voor door het vuur te gaan.

Je beloning: zodra na deze crisis de vacatures uit de koelkast worden gehaald, heb jij een oneerlijke voorsprong op al je concurrenten. Je zult met stip de meest aantrekkelijke kandidaat zijn voor de baan die jij beoogt.

Carrièrecoaching tijdens corona, hoe dan?

Ik ben met hardhoutenporselein.nl goed ingericht op communicatie en verbinding op afstand, omdat mijn klanten soms van ver komen waardoor het niet altijd haalbaar is om fysiek bij mij aan tafel te schuiven. Dat was al zo, en door corona heb ik dat verder verfijnd.

We spreken elkaar op afstand, maar altijd live, altijd in interactie. Altijd mijn onversneden aandacht voor jou, volledig gecommitteerd aan jouw proces, gericht op wat jou het beste helpt. Werkt uitstekend, zeggen mijn klanten.

Kies je nú voor loopbaanbegeleiding, dan ben jij na deze crisis 100% klaar voor een veranderde arbeidsmarkt die na de crisis mooie kansen zal bieden aan professionals die exact weten wat zij te bieden hebben in de nieuwe maatschappij.

Als jij er voor kiest om je te ontwikkelen zodat je kunt meebewegen met de nieuwe realiteit, en een gigantische voorsprong te nemen op al je concurrenten straks op de arbeidsmarkt, dan kan ik je daar bij helpen op 4 manieren:

  1. Snel duidelijkheid nodig? Leiderschap coachconsult

In een consult van 1 uur sparren op niveau. Snel helderheid zodat je betere keuzes maakt.

  1. Langere periode begeleid worden? Coachtraject Van Dip Naar Drive

Verdiepend carrièretraject waarin ik jou een jaar lang persoonlijk coach tot ín je nieuwe baan. Loopbaanbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling, levenslang profijt. In dit traject vind je een inspirerende en ambitieuze baan waarin je talenten, affiniteit, drijfveren, ambities en zingeving samenkomen.

  1. Snel back on track? Coaching Boost

In 2 intensieve dagdelen zicht op je carrière. Je Persoonlijke Essentie Schema ingevuld. Je repeterende denkcirkels doorbroken. Vertrouwen om de volgende stap te zetten: back on track.

  1. Snel en gratis van start? E-book: In 6 stappen het profiel van je droombaan

E-book met de 6 stappen die je moet doorlopen om een baan te vinden die echt (maar dan ook écht) bij je past.

Ook interessant voor je: ‘Veel bèta-vrouwen voelen zich een rondje dat in een vierkantje moet passen

——————————————————————————————————

Je las een blogartikel van Karen Rensma
10+ jaar ervaring als chemisch technoloog, 10 jaar ervaring als coach

En verder:

Foto bij dit blog: Steve Buissine (Pixabay)