Regelmatig laaien vraag en discussie op over de voor- en nadelen van de verschillende ‘soorten’ coaches. Hoe kun je de beste coach kiezen? Heb je nou het meest aan een carrièrecoach, een leiderschapscoach, een loopbaancoach, een life coach, een werkgelukcoach, een talentencoach, een drijfverencoach of gewoon … een coach? Omdat je van alles wel of niet onder zo’n label kunt scharen, zeggen dergelijke labels dus niet genoeg. Het zijn bovendien geen beschermde titels, dus iedereen kan zich al deze dingen noemen. Geen opleiding, geen ervaring, toch coach? Helaas: het kan en het mag. Wat staat er bij coaching op het spel, wat valt er te winnen, en hoe kies je daarin de beste begeleiding?

De verkeerde coach kiezen kost je meer dan je lief is

Je stapt niet in een coachtraject om zomaar wat te praten, maar om serieuze antwoorden en oplossingen te vinden voor iets wat voor jou van groot belang is. Er staat veel op het spel. Een coach die niet over de juiste bekwaamheid beschikt kan je dus een heleboel kosten. Je betaalt misschien een lager tarief (en soms ook dat niet eens), maar wat is de prijs die je daarvoor betaalt?

Wat betekent het voor je als je nog jaren tegen dezelfde dingen op blijft lopen, je dilemma’s onopgelost blijven, je jouw droom niet bereikt, jouw roeping opgeeft? Wat lever je daardoor in aan groei, persoonlijk geluk, gezondheid, fijne relaties, vertrouwen en zin in je toekomst, plezier en vervulling in je werk?

De keuze voor een goede coach maakt het verschil voor je, in alle opzichten

Je kunt het ook omdraaien: wat betekent het voor je als je met de juiste begeleiding en een uitdagend maar realistisch plan binnen afzienbare tijd leert je patronen te doorzien en doorbreken waardoor je niet langer alsmaar tegen dezelfde dingen op loopt, jij je dilemma’s oplost met moedige keuzes, jij je droom waarmaakt, vanuit je diepste verlangen je roeping leeft?

Als we elkaar nog nooit hebben gesproken ken ik jouw persoonlijke antwoord niet, maar ik vermoed dat dit enorm veel voor je betekent en winst oplevert op alle fronten van je leven. Want persoonlijke ontwikkeling maakt jou niet alleen een betere professional, maar maakt je ook beter in staat de goede dingen te doen in je vriendschappen, je huwelijk, je ouderschap, je gezondheid: je leven als geheel.

Coaching is een ambacht

Met persoonlijke groei valt er dus een wereld voor je te winnen! Dat vraagt om vakkundige begeleiding. Door een coach die ook zelf als mens en als professional blijft groeien door jaarlijks te investeren in persoonlijke en vakinhoudelijke bij- en nascholing. Al mijn opleiders hamerden er op: coaching is een ambacht. Gelukkig zijn er heel veel heel goede coaches, bekwame professionals die het ambacht goed in de vingers hebben. Daarnaast is óók het voelen van een goede match een factor van belang: de ‘chemie’ moet kloppen.

Dus: Welke soort coach kiezen?

Terug naar de vraag ‘welke soort coach kiezen?’. Mijn advies: kijk vooral naar de combinatie van vakmanschap, vlieguren, levenservaring, werkervaring, opleiding en track record. Een gedegen opleiding alléén maakt niet persé een goede coach. Vlieguren alléén, evenmin. Dat licht ik toe.

Levens- en loopbaanvraagstukken zijn vaak complex en vragen om een geïntegreerde aanpak waarin alle relevante aspecten aan bod komen. Denk aan persoonlijkheid, verlangens, verwachtingen, ambities, idealen, angsten, onzekerheden, belemmeringen, mogelijkheden, onmogelijkheden, wereldbeeld, potentie voor verdere groei, levensfase, randvoorwaarden, zelfkennis, leiderschap, etc.

Levens- en loopbaanvraagstukken lopen in elkaar over

Je loopbaan is een belangrijk en integraal onderdeel van je leven. Ongelukkig in je loopbaan maakt ongelukkig in je leven. Issues in je leven beïnvloeden je loopbaan. De vraag ‘wat wil je in je carrière’ voert terug op de fundamentele vraag ‘wie ben je’, ‘waar verlang je naar’, ‘wat wil je betekenen’ en ‘hoe wil jij je leven leven’.

Bezield vakmanschap

Begeleiding op dit vraagstuk vergt kennis van de psyche, hoe mensen denken, hoe gedrag gestuurd wordt, hoe mensen groeien, wat mensen drijft of juist weerhoudt. En boven alles vraagt het om bezield vakmanschap, om voortdurend te doen waar jij als coachee het meest bij gebaat bent op dat moment. Soms directief, soms volgend. Soms confronterend, soms met zachte hand. Soms kort door de bocht, soms genuanceerd. Soms de focus vernauwend, soms de blik verruimend.

Het resultaat

Resultaat: persoonlijke groei waardoor jij als professional en als mens nieuwe, krachtige, moedige keuzes durft te maken die leiden tot diepe voldoening, verbinding en plezier in je werk en de rest je leven.

Of dat dan carrièrecoaching, life coaching, leiderschapscoaching of iets anders mag heten, is best lastig te bepalen. Gelukkig is dat slechts een kwestie van definitie, en niet leidend in het maken van je keuze. Fijn, dat is dan alvast een dilemma minder!

Nieuw perspectief

Ben je toe aan een nieuwe koers in je carrière? Radicaal het roer om of een subtiele koersverlegging? Wil je overleggen over je mogelijkheden en jouw ultieme perspectief? Vraag dan een perspectiefgesprek aan.

——————-

Je las een blogartikel van Karen Rensma

10+ jaar ervaring als chemisch technoloog, 10 jaar ervaring als coach

Ook interessant voor je: ‘Hoe je weer regie neemt en voorkomt dat de crisis met je aan de haal gaat

En verder:

Foto bij dit blog: Pexels (Pixabay)