Impact vergroten? Tem je ratio. Bèta-vrouwen die een carrière hebben opgebouwd in de techniek, engineering, natuurwetenschappen of ander werkveld waarin hun analytisch vermogen sterk naar voren komt hebben doorgaans een sterk ontwikkelde ratio. Dat is je kracht in je vak, maar de rem op de impact die je maakt. En dus is het ook de rem op vervulling, vreugde en carrièregroei. Daar kun je heel goed wat aan doen.

Sterk ontwikkelde ratio en analytisch vermogen

Al op de middelbare school met je bèta-vakkenpakket, begon je training: denken in structuren, verbanden leggen, analytisch denken, de natuurwetten en de wetten van de logica snappen en toepassen. In je opleiding aan de (technische) universiteit of HTS werd je daarin verder bekwaamd. Inmiddels blink je er waarschijnlijk in uit, en dat heeft je ver gebracht.

En toch. Veel vrouwen met wie ik werk zeggen met hun werk niet de impact te maken waar ze van dromen. Naast de liefde voor hun vak worden ze aangetrokken door iets dat groter is dan tech, engineering of science alleen. Zij willen hun impact vergroten. Niet vanuit ego maar omdat zij een verschil willen maken, een verandering binnen hun bedrijf of industrie willen creëren, in hun bedrijf of industrie iets op de agenda willen zetten dat van belang is maar ongeadresseerd blijft.. Zij hebben een visie met een belangrijke boodschap. Daar willen zij hun stem aan geven, dat willen zij groot en belangrijk maken, er een lans voor breken. Omdat zij er waarde aan hechten. Dat vraagt van ze om zich hardop uit te spreken, ‘groots en meeslepend’ te durven denken, schrijven, spreken en handelen. Daarmee volop zichtbaar te worden, vol in de wind.

‘Here comes trouble!’

Dit gaat niet over een rationeel complex multidimensionaal vraagstuk, maar veel meer over een intuïtief complex multidimensionaal vraagstuk. Daarom gaat je ratio hier niet veel voor je doen. Bovendien: daar is je ratio niet toe bereid. Je ratio denkt vooral: ‘Here comes trouble!’

Want er is nog een ander aspect. Het ontwikkelen van een sterke ratio gaat vaak hand in hand met het ontwikkelen van een sterke innerlijke criticus. Zijn of haar taak: jou beschermen tegen potentieel fysiek of emotioneel gevaar door je in je comfortzone te houden. Die beschermende intentie is iets moois, maar de uitvoering is als een overbezorgde ouder die jou klein houdt en voorkomt dat je je vleugels uitslaat. Dit helpt je niet met impact vergroten.

Je herkent het waarschijnlijk, die criticaster in je hoofd die toetert dat je niet intelligent genoeg bent voor deze taak, dat je ieder moment definitief door de mand kunt vallen als onbekwaam voor de baan, dat je pas meedoet als je eerst nog je MBA of een extra master haalt, die jou zegt dat jouw wilde idee toch door niemand serieus zal worden genomen, dat anderen beter zijn toegerust, dat niet iedereen het met je eens gaat zijn, die je influistert dat je maar beter voorzichtig kunt zijn, dat je niet ijdel moet zijn, die waarschuwt dat je misschien zult falen. Of erger nog, dat jezelf voor gek zult zetten.

Je innerlijke criticus zaait zelftwijfel en zelfonderschatting in je hoofd. Zelftwijfel en zelfonderschatting houden je klein. Dan is het lastig om op te staan en een beweging in gang te zetten, een nieuw thema op de kaart te zetten of een verandering teweeg te brengen. Zelftwijfel en zelfonderschatting halveren de impact die je kunt maken.

Dus zodra je een spannend idee krijgt en alleen nog maar in gedáchten daar mee speelt, trekt je innerlijke criticus direct aan de handrem en slaat alarm. Ho stop, je dreigt je comfortzone te verlaten!

Vervolgens komt je ratio op de proppen met een set ‘passende’ gedachten waardoor je gaat denken dat het beter is om je wilde idee te laten rusten.

‘Ga jezelf eerst maar eens bewijzen’

Bijna zeker dat je dat herkent. We zijn allemaal daar geweest, meer dan eens: nadat je zelftwijfel vakkundig een einde heeft gemaakt aan jouw grote idee, bedenk je een plan waarmee je het later nog eens kunt proberen. Als je beter bent voorbereid, meer verstand hebt gekregen van X, meer ervaring hebt opgedaan met Y, enzovoorts. Het zet je aan tot nog harder werken, nauwgezet en consciëntieus – met enorme werkethiek en ongetwijfeld goede resultaten, maar zonder die diepere inspiratie. Het tegendeel dus van je impact vergroten.

Impact vergroten? Tem je ratio

Je ratio die je zo ver gebracht heeft, heeft dus ook zijn beperkingen. Soms is het beter om je ratio in te zetten, soms is het beter om je ratio juist terug te houden zodat jij naar voren kunt stappen, je podium kunt pakken en floreren. Jij wilt bepalen wanneer dat is, jij wilt aan het roer staan. Doe je dat niet, dan geef je je ratio en daarmee ook je innerlijke criticaster carte blanche om met al je geïnspireerde ideeën aan de haal te gaan en ze terug te snoeien tot ze weer in hun hok passen.

Veel vrouwen (en mannen) met wie ik spreek in mijn werk als coach kennen het fenomeen van zichzelf kleiner houden dan ze zouden willen en kunnen zijn. Dat is het deksel op je potentieel, je plezier, op zingeving en vervulling. Jezelf bewust worden van de innerlijke dynamiek tussen jou en je criticaster, kan de ‘betovering’ soms al doorbreken.

Impact vergroten? Ontwikkel je stem van wijsheid

Het helpt enorm om een stevig tegengeluid te hebben voor je innerlijke criticus en zelftwijfel. Een stem die je niet kleiner maakt en terughoudt, maar die je aanmoedigt, vertrouwen heeft en geeft, een groter perspectief en mogelijkheden voor je schetst, en die weet wat wijs is. Een innerlijke mentor die je kunt raadplegen, van wiens wijsheid je kunt tappen. Als een veilige haven, waar je even kunt landen en de dingen rustig op een rijtje kunt zetten. Waar je je in alle veiligheid kunt voorbereiden op spannende zaken, lastige beslissingen, koerskeuzes en dilemma’s. Waar je moed kunt verzamelen om buiten de kaders te gaan en je ideeën te verkondigen.

Het beste komt nog: die innerlijke mentor, die innerlijke stem van wijsheid, die héb je al. Het is er al, hooguit was het ondergesneeuwd of onvermoed. En ja, soms nog niet volledig ontwikkeld. Maar nu zie je het. En kun je het verder ontwikkelen zodat je straks echt iets te kiezen hebt: zet ik in situatie X mijn ratio in of mijn wijsheid – of beide? Als je naast je sterk ontwikkelde ratio ook de wijsheid van je innerlijke mentor tot volle wasdom brengt, komen ook je keuzevrijheid en autonomie tot volledige ontwikkeling. Dat maakt jou als mens en als professional uitgebalanceerd en krachtig. Wat je daarmee kan? Je impact vergroten.

What is next?

Vind je herkenning in dit blogartikel en wil je er werk van maken? Ik help je graag als externe mentor om jouw innerlijke mentor verder te ontwikkelen en je te coachen om helemaal tot je recht te komen en vervulling te vinden in je carrière. Ik help je graag je impact vergroten. Kijk maar eens naar de mogelijkheden.

Liever persoonlijk contact?

Vraag dan een gesprek aan, kosteloos. We maken jouw persoonlijke plan om in je carrière volledig tot je recht te komen, en we bekijken of en hoe ik je daarbij van dienst kan zijn.

———————

Je las een blogartikel van Karen Rensma

10+ jaar ervaring als chemisch technoloog, 10 jaar ervaring als coach

Ook interessant voor je: ‘Veel bèta-vrouw voelen zich een rondje dat in een vierkantje moet passen

En verder:

Foto bij dit blog:  talesofyou.nl